Tenis

Veći dio teniskog svijeta u problemu: 'Za nekoliko tjedana neće imati za hranu'

Branimir Korać • nedjelja, 29.03.2020.
Veći dio teniskog svijeta u problemu: 'Za nekoliko tjedana neće imati za hranu'

Tenis je sport u kojem se može lijepo zaraditi, međutim ne mogu svi. Tenisači i tenisačice koji nisu napravili puno toga u karijeri, odjednom se nalaze u problemima...

Progovorila je o tome Gruzijka Sofia Šapatava koja je ujedno i zatražila pomoć ITF-a, ali zasad nije naišla na plodno tlo.

"Igrači i igračice koji su lošije plasirani od nekog 250. mjesta neće si moći priuštiti hranu za dva-tri tjedna. Ne vjerujem u pomoć ITF-a. Odgovorili su mi da će mi se javiti čim budu u mogućnosti, ali nakon toga nije bilo nikakve reakcije", ističe Gruzijka.

Šapatava je trenutno 371. igračica svijeta i nastupa uglavnom na ITF turnirima te je u 16-godišnjoj karijeri na Touru zaradila oko 354 tisuće dolara za što je trebala oko 1500 mečeva u singlu i parovima. Ove godine od turnira Šapatava je zaradila jedva tri tisuće dolara, a trenutno posljednjeplasirana u poretku, 27-godišnja Ruskinja Ksenia Kolesnikova, zaradila je u 2020. godini od turnira punih 68 dolara, piše Yahoo Sports.

"Pokrenula sam peticiju kako bi ITF čuo tenisače i tenisačice. Razgovarala sam s puno igrača i igračica o njihovim planovima u naredna tri mjeseca i saznala sam da neki od njih uskoro neće imati novca niti za hranu. Moj sport će umrijeti u ovom obliku jer igrači koji nisu u prvih 250 neće moći igrati."

S njom se slaže i Tara Moore, trenutno 233. igračica svijeta koja je imala sreću jednom proći u drugo kolo Wimbledona što joj je donijelo 62 tisuće dolara te je zaradila kojih stotinjak tisuća nego Šapatava.

"Postoje puno važnije stvari poput života i smrti, ali mnogi tenisači iz manjih država neće biti u mogućnosti išta zaraditi, a vode se kao samozaposleni. Za mnoge igrače i igračice bit će jako teško preživjeti naredne mjesece."

Bivša 15. igračica svijeta Ala Kudrjavceva tijekom karijere je zaradila više od tri milijuna dolara i nije u problemima, ali razumije probleme drugih.

"Imam ušteđevine i nisam zabrinuta. Međutim što je s onim juniorima koji su odlučili prihvatiti tenis kao životni poziv i koji nisu uspjeli još ništa uštedjeti?"

#ostanitedoma

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!