Nogomet

Što će biti s amaterskim nogometnim ligama?

Ante Jukić • petak, 24.04.2020.
Što će biti s amaterskim nogometnim ligama?

Igrat će se, neće se igrati. Nastavit će se u svibnju, lipnju, srpnju ili kolovozu, neće se nastaviti. Poništit će se, neće se poništiti. Ovo je kratki prijedlog razgovora i tekstova koje posljednjih tjedana slušamo o nastavku (okončanju) naprasno prekinutih nogometnih natjecanja, iako, realno, trenutno nitko još ništa konkretno ne zna. Jer, ne znaju to ni institucije koje imaju zadnju riječ kad govorimo o povratku nogometu, pa je onda logično kako su i poruke koje dobivamo od nogometnih Saveza tek nagađanja i glasna razmišljanja

Ipak, ako je nešto sigurno, onda je to činjenica kako će se sva prvenstva, ako se nastave, igrati nekako „na silu“, pošto-poto, kako bi se spasilo što se spasiti da, jer je jasno da nogomet u uvjetima koji će očigledno vladati ako se lopta zakotrlja ovog proljeća/ljeta neće biti onaj nogomet koji privlači milijune gledatelja širom svijeta.

I dok je za svijet profesionalnog nogometa takav pristup razumljiv, jer ipak je riječ o velikom biznisu koji trpi velike financijske gubitke, amaterski nogomet nešto je posve drugo. To je po definiciji nešto što se nipošto ne bi trebalo igrati “na silu“, samo zato da se igra, već bi se trebalo voditi nekim drugim parametrima mi ćemo se u ovom tekstu pozabaviti mogućnostima i prijedlozima za nastavak niželigaških nogometnih natjecanja u Hrvatskoj, iako odmah treba riječi kako sve ovo treba shvatiti s velikom rezervom, jer vidimo kako se „informacije“ mijenjaju iz dana u dan. I kako je famozni virus jedan dan pošast zbog kojeg se nogomet neće igrati još godinu dana, a već drugi dan izgleda kako je opasnost prošla i kako će za par dana sve biti kao da virusa nikad nije ni bilo. No, da ne idemo sad previše u sferu medicine, politike i medija, vratimo se mi našoj temi i glavnom pitanju – kako nastaviti (zaključiti) prvenstva u nižim nogometnim ligama Lijepe naše, prvenstva u kojima je odigrano tek pokoje kolo proljetnog dijela prvenstva?

Prijedlog/mogućnost 1: Nastavak kad za to bude uvjeta

Ovo je najlogičniji prijedlog. Nastavit nešto što je prekinuto kad to bude moguće. U svibnju, lipnju, srpnju, kolovozu, rujnu, sljedeće godine, nije bitno kad, bit će kad se za nastavak stegnu uvjeti, kad netko to odobri. Dobra stvar ovog prijedloga što nitko ne bi bio oštećen i nitko se ne bi izvukao, nastavilo bi se tamo gdje se stalo, sve utakmice dosad odigrane ne bi bile bačene u vjetar. Problem koji bi netko mogao uočiti kod ovog prijedloga je utjecaj koji bi ovo imalo na sljedeću sezonu, no tu onda opet govorimo o nečemu što ne znamo. Pitanje je, što će biti sa sljedećom sezonom? Kako će se razvijati situacija dalje? Jednostavno, previše je u ovom trenutku nepoznanica. Logično bi bilo ne počinjati nešto novo prije nego što je aktualno završeno, i zato se ovo zaista čini kao najpoštenija i najbolja mogućnost. Nekakva varijacija ovog prijedloga bio bi onaj da, ako se ovog ljeta zaista više ne bi igralo, na jesen krene nova sezona s istim sastavima liga, ali s uračunatim bodovima koje su momčadi osvojile do prekida u aktualnoj sezoni. To su, naravno, već detalji, varijacije iste stvari, ali princip je isti. Nema oštećenih i povlaštenih.

Prijedlog/mogućnost 2: Poništenje sezone

Za ovim su rješenjem već posegnuli neki Savezi u Hrvatskoj i neki nogometni Savezi u Europi kad su u pitanju niže nogometne lige. Jednostavno, ova sezona se poništava kao da je nikad nije ni bilo i sljedeća kreće s istim sastavima liga koji su vrijedili uoči ove sezone. Problem ove mogućnosti je taj što bi nezadovoljne bile momčadi s vrha, kojima bi u ovom slučaju bila oduzeta mogućnost za naslov prvaka i plasman u viši rang, dok bi se s druge strane neke momčadi spasile od ispadanja. Ovo je, očito, vrlo osjetljiv prijedlog. Najlakši za provesti, ali definitivno onaj nakon kojeg će biti najviše kukanja. A nije da ga nema i u normalnim okolnostima.

Prijedlog/mogućnost 3: Proglašenje trenutnog stanja na ljestvicama konačnim

Slično kao i kod prethodnog prijedloga, i ovdje se natjecanja završavaju, ali se trenutno stanje na ljestvicama proglašava konačnim. Prvoplasirana momčad postaje prvak i ide u više rang, oni s dna ljestvice ispadaju. Kao što vidimo, i ovdje ima onih koji će se žaliti da su oštećeni, dok će neki dugi biti nagrađeni, s razlikom što su uloge sad zamijenjene. U ovom slučaju kukaju oni s dna, dok momčadi s vrha nemaju ništa protiv. Momčadima iz sredina ljestvica, koje bi ionako samo odrađivale sezonu do kraja, potpuno je svejedno, kao što bi im bilo i da je sezona poništena. Štoviše, dojam je kako su za njih ovo najbolji prijedlozi, jer se ne moraju patiti do kraja sezone i mogu čuvati sredstva za sljedeću.

Prijedlog/mogućnost 4: Proglašenje trenutnog stanja na ljestvicama konačnim, ali bez ispadanja

Ovo je prijedlog koji bi trebao zadovoljiti sve, ispuniti sve želje. Po njemu, sezona bi se završila, vodećim momčadima bi se omogućilo plasman u viši rang, iz liga ne bi ispadao nitko. Naravno, to znači kako bi se u sljedećoj sezoni većina liga proširila, a da se u Savezima razmišlja o ovom rješenju, svjedoče i žurno izglasane izmjene Zakona o sportu, kojima se omogućuje proširivanje lige uoči same sezone. Očito je ovo rješenje kojim bi „vuk bio sit, a ovce na broju“, ali samo ako gledamo kratkoročno. Problemi bi se mogli javiti već u sljedećoj sezoni kad bi imali veći broj kola i troškova u ligama gdje momčadi ionako teško izvlače prvenstvo do kraja, a povećao bi se i broj momčadi koje ispadaju, što bi donijelo poprilično stresnu novu sezonu. Još jednom treba napomenuti, nećemo ovdje spominjati dodatne probleme koje će momčadi imati zbog ove krize, taj faktor ćemo zanemariti jer nitko živ još ne zna kako će se aktualna situacija odraziti na funkcioniranje amaterskih nogometnih klubova.

S ovim zadnjim, četvrtim, i zaključili bi listu prijedloga/mogućnosti za nastavak (završetak) sezona u hrvatskom amaterskom nogometu. Naravno, mogućnosti ima još, no mislimo kako su sve one svojevrsna varijacija neke od gore navedenih, pa ne želimo ići previše u širinu. Kakvu će odluku HNS i županijski Savezi donijeti, ne znamo, no ono što ipak sigurno možemo ustvrditi je činjenica kako će u svakom slučaju biti nezadovoljnih. Znamo svi kako to izgleda u sportu i životu općenito, čak i da je sve normalno odigrano do kraja, netko bi kukao i osjetio se oštećenim, pa kako onda ne bi u ovakvoj situaciji. Ipak, kad svi iz svijeta nogomet sjednu, ohlade glave i dobro razmisle, trebali bi prihvatiti činjenicu kako je ovo zaista izvanredna situacija koju nitko nije mogao predvidjeti i kako neke stvari jednostavno treba prihvatiti, pa i ako smatramo kako smo u nečemu oštećeni. Još jedna stvar koju bi svi trebali imati na umu, a posebno oni koji odluke donose, je ta da ovdje govorimo o amaterskom nogometu i da sve odluke koje se donose „na silu“ i da bi se igralo samo za to da se igra, nemaju smisla i kose se s osnovnom definicijom amaterskog sporta.

Ako se jedno vrijeme ne bude moglo igrati s publikom, pitanje je smisla takvog natjecanja. Što znači igrati utakmicu u selu, ako se na njoj ne mogu okupiti ljudi? Ako klub ne može prodati bar tih 50-100 ulaznica, nešto piva i sokova, priskrbiti barem sredstva kojima će pokriti troškove utakmice? Što znači igrati utakmicu županijske lige u strogo kontroliranim uvjetima, gdje će se morati paziti na sve sitnice i upute, a nema uvjeta za njihovo provođenje? Koji je smisao takvog nogometa? Profesionalci igraju ponajprije zbog gledatelja pred televizorima, dok amateri prije svega igraju zbog lokalnih zajednica i onih ljudi koji će se tog dana okupiti oko igrališta. Ako to bude onemogućeno, treba dobro razmisliti koliko ima smisla forsirati prebrz povratak takvim natjecanjima.

U svakom slučaju, ne treba ovaj tekst shvaćati previše ozbiljno. U danima kad slušamo toliko „kad“, „ako“, „možda“, kad smo izloženi tolikim predviđanjima, analizama, prijedlozima i prognozama koje se mijenjaju iz dana u dan, ovo je samo mali doprinos. i štivo za skratiti vrijeme dok čekamo konkretne odluke iz HNS-a i županijskih Saveza.

#ostanitedoma

FOTO: GŠNK Mladost

SuperSport Druga NL

1Mladost Ždralovi 612:6+615
2Bjelovar 614:7+714
3Segesta 615:8+713
4Karlovac 1919 613:8+512
5Jadran Luka Ploče 610:5+510
6Solin 66:8-29
7Dugo Selo 615:14+18
8Kustošija 69:11-28
9Uljanik 68:9-17
10Radnik Križevci 66:7-17
11Grobničan 69:10-16
12Hrvatski dragovoljac 65:8-36
13Marsonia 69:13-46
14Trnje 66:10-44
15Hrvace 55:10-54
16Jadran Poreč 57:15-82

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport Druga NL

1Mladost Ždralovi 612:6+615
2Bjelovar 614:7+714
3Segesta 615:8+713
4Karlovac 1919 613:8+512
5Jadran Luka Ploče 610:5+510
6Solin 66:8-29
7Dugo Selo 615:14+18
8Kustošija 69:11-28
9Uljanik 68:9-17
10Radnik Križevci 66:7-17
11Grobničan 69:10-16
12Hrvatski dragovoljac 65:8-36
13Marsonia 69:13-46
14Trnje 66:10-44
15Hrvace 55:10-54
16Jadran Poreč 57:15-82

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!