Nogomet

Kako okončati nogometnu sezonu i zašto se izbjegava najlogičnije rješenje?

Ante Jukić • četvrtak, 30.04.2020.
Kako okončati nogometnu sezonu i zašto se izbjegava najlogičnije rješenje?

Već neko vrijeme 4. svibnja najavljuje se kao ključni dan kad je u pitanju sudbina prekinutih nogometnih liga u Hrvatskoj, barem onih od 2. HNL pa naniže. I dok za najviše rang i dalje ostaje mogućnost završetka na travnjaku, sve je izglednije kako je za onaj drugi, a time posredno i sve rangove ispod njega, ova sezona završena, što se igranja nogometa tiče.

Nitko nije javno želio preuranjeno izlaziti s takvim informacijama, no još kad su Francuzi službeno zaključili sezonu u amaterskim ligama, postalo je jasno kako će se na hrvatskim niželigaškim travnjacima lopta ove sezone teško više zakotrljati. Dodatno je to uvjerenje osnažilo jučer, kad su drugoligaši istupili sa svojim zahtjevom da se sezona definitivno okonča. Koji su motivi pojedinih klubova u tom dopisu, dalo bi se raspravljati. Pitanje kojim ćemo se mi pozabaviti je sljedeće: koji je najbolji model okončanja ove sezone?

Iako i ona opasno visi, 1. HNL još uvijek prkosi i ponaša se kao da će sezona biti nastavljena. Sve ostale lige, kako se da naslutiti, svoje su odigrale za ovu sezonu, očekuje se samo službena potvrda iz HNS-a. Odluka o okončanju sezone „lakši“ je dio posla krovne organizacije hrvatskog nogometa, puno teži zadatak je kako registrirati prvenstva koja nisu završena i kako složiti lige za narednu sezonu. Puno je tu opcija, mogućnosti, prijedloga i razmišljanja, svaki od njih ima svoje dobre i loše strane, no dojma smo kako postoji rješenje koje se u svim raspravama zaobilazi, a koje nekako izgleda kao najlogičnije. Koje bi to rješenje bilo? Pa, jednostavno uzeti u obzir rezultate koji su ostvareni prije prekida jednom kad se počne ponovno igrati.

Umjesto ovoga, u javnosti se najčešće vrte tri rješenja. Prvo, po kojem bi se prvenstva jednostavno poništila i po kojem bi lige u sljedećoj sezoni imale sastav kao na početku ove, drugo, u kojem bi se poredak u trenutku prekida proglasio konačnim, a klubovi napredovali i ispadali kao i inače, i treće, po kojem bi se prvenstva poništila, vodećim momčadima omogućio ulazak u viši rang, dok ispadao ne bi nitko. Sva tri ova prijedloga imaju neku svoju logiku i dobre strane, no imaju i barem po jednu veliku manu. U prvom slučaju, baca se u vodu sve što su klubovi odigrali dosad, zbog čega bi neki od njih bili oštećeni. U drugom slučaju, ponovno bi bilo oštećenih klubova, jer proglašenje poretka nakon odigrane tek malo više od polovice sezone konačnim sigurno nije najsretnije. Konačno, u trećem slučaju možda nema oštećenih klubova, ali on nosi jedan drugi problem. Pošto nitko ne ispada, a klubovi prelaze u viši rang, nužno je proširivanje liga, a to nije dobro. To je tek vatrogasna mjera koja će na naplatu stići vrlo brzo, možda već u sljedećoj sezoni.

Kao što smo rekli, službene objave još uvijek nema, no činjenica kako je u Izmjene zakona o sportu ubačena stavka kojom se omogućuje proširenje liga sugerira kako se ovo treće rješenje ozbiljno razmatra. Bila bi to, nažalost, klasična vatrogasna mjera kojom se ispunjavaju želje i interesi svih zainteresiranih, mjera kakve su HNS i županijski Savezi već znali donositi, mjera koja se u prošlosti već nekoliko puta pokazala pogrešnom. Mi na to, naravno, utjecati ne možemo, no nitko nam ne brani dati svoj prijedlog. A on bi bio sljedeći.

Prijedlog

Hoće li to službeno biti nastavak ove sezone ili početak nove, nije toliko ni bitno, to su tehnički detalji, bitno je da bi klubovi nastavili natjecanje u ligama u kojima su bili, s bodovima koje su dotad osvojili. Kad će taj nastavak biti, to još uvijek nitko ne zna, ali baš zato se ovaj prijedlog i čini najlogičnijim. Nije li glupo govoriti o novoj sezoni i planirati istu, a nemati nikakve garancije kad će ona uopće početi? Po ovom prijedlogu, čekaju se dozvole nadležnih organa za održavanje sportskih natjecanja, i nastavlja se tamo gdje se stalo. Ovog proljeća/ljeta sigurno se ne bi igralo, jer je očito da od toga nema ništa, ali pretpostavimo kako će se od jeseni moći igrati. Lige bi započele u sastavu u kojem su bile na početku ove prekinute sezone, ali bi se svakom klubu pripisao broj bodova koji je osvojio prije prekida. Tako niti jedan klub ne bi mogao reći da je oštećen, svi bi bili u mogućnosti naplatiti svoj minuli rad i osigurati nagradu koju smatraju zasluženom, samo s malim vremenskim odmakom. Što je i logično, jer cijela zemlja je bila u zastoju jedno vrijeme. Lige se ne bi morale širiti i prekrajati, ne bi bile potrebne nikakve akrobacije. Ako je netko prije prekida imao 15 bodova prednosti na prvom mjestu, prenio bi to u sljedeću sezonu i ne bi se mogao žaliti da je oštećen. Ako je netko bio u velikom zaostatku na zadnjem mjestu uoči prekida, krenuo bi s tim zaostatkom u novu sezonu i čekala bi ga ista (nemoguća) misija koja bi ga čekala i u ovoj prekinutoj sezoni.

Dakle, pošteno prema svima, pa i onim klubovima iz sredina ljestvica, koji možda ne žele igrati u proširenim ligama sljedeće sezone samo da bi se nekoga proguralo ili spasilo. Kao što smo rekli, tehnički se ovaj prijedlog može izvesti na više načina, može to službeno biti nastavak ove sezone (to bi onda bio svojevrsni trokružni sustav) ili može biti nova sezona. Uglavnom, ako sve bude u redu, 2021. imali bi prvaka i imali bi klubove koji ispadaju, što ove godine zbog poznatih razloga nismo imali. Zašto nitko ovakav prijedlog ne uzima za ozbiljno, nije nam jasno. Možda stvarno nikome nije pao na pamet. Kako god, s nestrpljenjem čekamo vidjeti što će odlučiti čelnici HNS-a i županijskih Saveza na sjednici koja bi se trebala održati 4. svibnja.

#ostanitedoma

FOTO: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

SuperSport Prva NL

1Vukovar 1991 711:2+919
2Sesvete 88:5+315
3Opatija 88:5+313
4Dubrava 810:9+113
5Cibalia 815:7+812
6Jarun 812:9+311
7Orijent 86:5+110
8Rudeš 87:9-210
9Croatia Zmijavci 77:709
10Dugopolje 76:7-17
11Zrinski 82:15-133
12BSK Bijelo Brdo 73:15-122

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport Prva NL

1Vukovar 1991 711:2+919
2Sesvete 88:5+315
3Opatija 88:5+313
4Dubrava 810:9+113
5Cibalia 815:7+812
6Jarun 812:9+311
7Orijent 86:5+110
8Rudeš 87:9-210
9Croatia Zmijavci 77:709
10Dugopolje 76:7-17
11Zrinski 82:15-133
12BSK Bijelo Brdo 73:15-122

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Matija701.05.2020. u 04:47
    Mislim da je najveci problem sto se ne zna kad ce se moci igrati.i kako onda ista i isplanirati? A tu je i prijelazni rok i ugovori igraca koji isticu na ljeto, Ako ekipe izmijene sastav pred zadnjih nekoliko kola, to bi izgubilo svaki smisao
    Matija7
  • Pope John Paul II30.04.2020. u 17:18
    To što vi predlažete je identično onome da se ova sezona poništi tako da vam prijedlog nije baš neki.
    Pope John Paul II