Košarka

Gjergja i Jusup: 'Stranac u reprezentaciji ne smije biti prioritet'

Branimir Korać • subota, 02.05.2020.
Gjergja i Jusup: 'Stranac u reprezentaciji ne smije biti prioritet'
Foto: Pixsell

Zadarski stručnjaci Dario Gjergja i Danijel Jusup raspravljali su i o hrvatskoj reprezentaciji te vječitoj temi treba li Hrvatska stranca na poziciji playmakera...

Gosti podcasta na Sportklubu bili su Danijel Jusup i Dario Gjergja, zadarski stručnjaci koji su govorili o brojnim košarkaškim temama.

Jusup je ove sezone vodio momčad Zadra, ugovori su raskinuti i tek će se vidjeti što slijedi naredne sezone.

"Neki igrači imaju višegodišnje ugovore, ali većina nas je imala ugovor do kraja sezone. Zato smo potpisali sporazumne raskide ugovora kako bi malo rasteretili klub u ovom razdoblju dok se ništa ne igra. Što se tiče košarke status je quo. Vidjet ćemo što će biti sa Zadrom, moja je želja ostanak."

Gjergja je u Oostendeu gdje je stekao status legende, jedan je od najuspješnijih trenera u povijesti kluba, a ove sezone osvojio je 20. trofej u tom klubu.

"Situacija u klubu slična je onoj u Hrvatskoj, svi su na čekanju i država plaća dio ugovora. Svi ugovori su u fazi mirovanja dok ne završi epidemija, a onda će se reaktivirati. Trenutno smo svi na minimalcu", dodaje Gjergja.

Jusup smatra kako ostanak u ABA ligi pod svaku cijenu nije prioritet, mora se okrenuti poroizvodnji igrača i izbjegavati dovođenje stranaca koji nisu posebno kvalitetni.

"Ne mora se igrati ABA liga pod svaku cijenu, ali opet činjenica je da je u dvorani više ljudi ako dođe neka ekipa iz regija nego što bi to bio slučaj da dođe neka ekipa iz Njemačke ili Francuske. Međutim Zadar se ne treba dovoditi u situaciju da se stalno bori za opstzanak i pritom ne proizvodi igrače. Bilo je nekih priča da ako Zadar ispadne iz ABA lige, da ne bi igrali ABA 2, već bi odmah igrali Ligu prvaka, a što se mene tiče ja bih to podržao. Najveći problem je što se u Zadru dovode igrači srednje klase, a nisu domaći."

Gjergja je aktualni izbornik belgijske reprezentacije, u kvalifikacije je krenuo sjajno, glatko je slavio protiv Litve i svladao je Dansku.

"Velika je čast biti izbornikom, no teže je ako si stranac. Imali smo smjenu generacija, ostao je od starijih tek Tabu i zadovoljan sam kako smo krenuli i kako su me igrači primili. S velikom većinom sam već radio i lako smo stvorili tu kohezijku. Protiv Litve smo se bazirali na igri Žalgirisa jer izbornik Litve dolazi iz tog kluba. Pomoglo je i meni puno to što sam već osjetio reprezentaciju kada sam radio s Perasovićem."

Jusup žali što nije dobio priliku voditi reprezentaciju Hrvatske.

"To je nepravda i mislim da sam zaslužio biti dio toga, ali ne odustajem. Radim najbolje što mogu, usavršavam se, ali ne razmišljam previše o tome. S Veljkom imam odličan odnos i tu sam kad god me zatreba. Možda je razlog što niosa dobio šansu to što uvijek kažem što mislim."

Što se tiče stranca u reprezentaciji, obojica su za priliku domaćim igračima, a stranac kao zadnja opcija.

"Stranac u reprezentaciji ne smije biti prioritet. Tek kada se iscrpe sve moguće opcije u nekom ciklusu, tek onda možemo razmisliti. Naši igrači iz hrvatske lige moraju dobiti veću šansu, ne kažem da moraju igrati ako nisu zaslužili, ali nitko me ne može uvjeriti da nema mladih momaka koji zaslužuju šansu", smatra Gjergja.

#ostanitedoma

FOTO: Marko Dimić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!