Košarka

Kreće prva isplata umanjenih NBA plaća, najveće zvijezde novac moraju vraćati na jesen

Matej Kačan • četvrtak, 14.05.2020.
Kreće prva isplata umanjenih NBA plaća, najveće zvijezde novac moraju vraćati na jesen

Nakon što je između NBA igrača i lige postignut dogovor o privremenom smanjenju primanja igrača za 25%, prve umanjene isplate trebale bi sjesti u petak te bi prosječni igrač trebao izgubiti najmanje 100 tisuća dolara...

Prve umanjene plaće za NBA igrače po rasporedu bi trebale biti isplaćene u petak te će po toj isplati liga uštedjeti preko 30 milijuna dolara u odnosu na normalne okolnosti. Posljedica je to dogovora koji su igrači i liga postigli još u travnju, a po kojem se primanja igrača smanjuju za 25%.

No neki igrači, čak njih pet od deset najplaćenijih, imaju klauzulu u ugovoru da se isplaćuju za cijelu sezonu unaprijed pa su tako neke od najvećih zvijezda već isplaćene u cijelosti, po brojkama za normalne okolnosti. To su LeBron James, Steph Curry, John Wall, Blake Griffin i Paul George koji će tako razliku iz dogovora vraćati po isplati početkom sezone 2020/21 kad će ostatak igrača dobiti pune plaće zbog ponovnog pokretanja košarke.

Pod ugovorom je trenutno 434 NBA igrača, a njih više od 100 će osjetiti smanjenje veće od 100 tisuća dolara. Kevin Durant se, primjerice, isplaćuje u 13 rata te bi trebao izgubiti 360 tisuća dolara. Prema kolektivnog ugovoru igrača i lige, igrači gube oko 1% plaće po svakoj neodigranoj utakmici.

To je dio klauzule koja se odnosi na elementarne nepogode i katastrofične događaje, u što spadaju i pandemije te epidemije kao trenutni koronavirus.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!