Košarka

Većina NBA GM-ova za razigravanje prije play-offa

Matej Kačan • petak, 29.05.2020.
Većina NBA GM-ova za razigravanje prije play-offa

U NBA traju rasprave na koji način dovršiti sezonu u smislu sustava natjecanja, a čini se kako većina ekipa preferira neki oblik razigravanja za posljednja mjesta u doigravanju...

Izgleda kako je puni nastavak i dovršavanje regularne NBA sezone nemoguć pa se radi na alternativnim sistemima natjecanja. Gotovo je pa službeni stav da je riskantno vraćati svih 30 ekipa u Disney World kad postoji dobar broj momčadi koje za ovu sezonu nemaju ambicije.

Zato je prema svim ekipama poslana anketa o dva sustava - formatu Svjetskog prvenstva gdje se 20-24 ekipa dijeli po grupama, igra međusobno i ide u knock-out turnir ili o sustavu gdje prvih šest ekipa u svakoj konferenciji ima svoja zagarantirana mjesta, a ostalih četiri do šest razigrava za dva posljednja mjesta u doigravanju.

Prema američkim novinarima, gotovo 75% generalnih menadžera ekipa je za potonju opciju. Protiv SP formata su glasali svi rukovodioci onih najjačih ekipa poput Lakersa, Bucksa i Clippersa koji žele zadržati svoja prva mjesta u doigravanju bez opasnosti slabije forme i ispadanja u nekoj vrsti grupe.

Navodi se i da je povjerenik Adam Silver održao konferencijski sastanak na kojem se raspravljalo o rezultatima ankete, ali je jasno navedeno da se rezultati ne shvaćaju ozbiljno i da ovo nije odluka o formatu jer je jasno da svaka ekipa glasa iz svog interesa. Također, svi se slažu da bi za doigravanje trebalo proširiti rostere.

Polovica je glasala za ukidanje regularne sezone i odigravanje isključivo doigravanja, a više od pola je glasalo za doigravanje gdje će se igrati u jedinstvenih 16 nositelja, bez podjele na konferencije pošto na neutralnom terenu nema putovanja i domaće publike.

Već su se pojavile glasine da NBA razmatra prošireno doigravanje od 20 do 24 ekipe zato da bi u Orlando došli i New Orleans Pelicansi predvođeni Zionom Williamsonom. NBA navodno želi mladu zvijezdu u nastavku sezone kako bi podigla TV gledanost, a Pelicansi su trenutno 10. na Zapadu.

No takva odluka ima i sportski značaj, posebno u slučaju da se regularna sezona ne odigra do kraja. Naime, teoretske šanse za plasman u doigravanje na Zapadu imaju i 13. Phoenix Sunsi koji za osmim Memphisom zaostaju šest pobjeda, a do kraja se ima odigrati 16 ili 17 susreta, ovisno o ekipi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!