Nogomet

Tko će s Dinamom po Ligu prvaka: Hajduk i Rijeka favoriti, Lokomotivi paše raspored, Osijek u problemima

Jan Šneler • nedjelja, 14.06.2020.
Tko će s Dinamom po Ligu prvaka: Hajduk i Rijeka favoriti, Lokomotivi paše raspored, Osijek u problemima
Foto: Pixsell

Do kraja HT Prve lige ostalo je još svega osam kola, a najvažnije pitanje glasi tko će uz Dinamo krenuti u avanturu kvalifikacija za Ligu prvaka…

Sezona kakvu mnogi ne pamte još od ratnih vremena dolazi polako svome kraju. Pandemija koronavirusa nagrizla je veliku većinu ligaških natjecanja pa tako i HT Prvu ligu. S obzirom na to da će sljedeće sezone (kada god ona bude počinjala) Hrvatska imati pravo na dva kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka, ostaje pitanje tko će biti taj drugi?

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Hajduk

16.06. Varaždin (D)
21.06. Lokomotiva (G)
26.06. Slaven Belupo (D)
30.06. Gorica (G)
05.07. Osijek (D)
12.07. Dinamo (G)
19.07. Rijeka (D)
25.07. Inter (G)

Iako ima jednak broj bodova kao Rijeka, Hajduk se trenutno nalazi na drugom mjestu i kada bi sad prvenstvo završilo išao bi u kvalifikacije za Ligu prvaka. Splićani imaju zasigurno veliku želju za tim kvalifikacijama jer su posljednji put u prilici da izbore Ligu prvaka bili davne 2005. godine. Te godine dogodio se onaj neslavni debakl protiv Debrecena.

Što se tiče sadašnje situacije trenutno igra ne djeluje toliko lepršavo kao što se možda očekivalo. Ipak, kao i svim klubovima, malo možemo progledati kroz prste činjenicu da igrači nisu imali pravih utakmica u nogama više gotovo tri mjeseca. Svejedno, Hajduk dolazi u period kada u malo više od dva tjedna mora odigrati četiri prvenstvene utakmice.

To je vrlo intenzivno razdoblje i što je iznimno važno protiv protivnika (izuzevši Lokomotivu) protiv kojih navijači pod obavezno očekuju pobjedu. Igor Tudor jednostavno mora doći do barem tri pobjede i u najmanju ruku remija protiv Lokomotive jer će prilike za iskupljenja biti jako malo.

Nakon ta dva tjedna, Hajduku predstoje susreti protiv „velike trojke“ – Osijeka, Dinama i Rijeke. To će biti utakmice u kojima će se vjerojatno gubiti ili dobivati ta druga pozicija. Međutim, s obzirom na trenutnu situaciju i stanje s bodovima, Hajduk bi se mogao poskliznuti u tim ogledima ako ovaj prvi dio odradi sjajno. Uzevši u obzir da Osijek igra s Rijekom i Dinamom prije Hajduka, a da Lokomotiva ima Rijeku već za dva dana, Hajduk bi s osvojenih 12 bodova, odnosno 64 ukupno na početku srpnja bio ogromni favorit za drugu poziciju.

Rijeka

16.06. Lokomotiva (D)
21.06. Slaven Belupo (G)
26.06. Gorica (D)
30.06. Osijek (G)
05.07. Dinamo (D)
12.07. Inter (G)
19.07. Hajduk (G)
25.07. Istra (D)

Za razliku od Hajduka i ostalih momčadi koje ćemo spomenuti, Rijeka ima recentnog iskustva igranja kvalifikacija za Ligu prvaka i bez imalo pretjerivanja, odradila ih je odlično. Da je bilo malo više koncentracije i sreće u Pireju u prvom susretu, pitanje kako bi se odvio uzvrat na Rujevici. Ipak, povijest ostavljamo po strani i gledamo može li Rijeka doći do nove šanse da uđe u Ligu prvaka.

Raspored im je vrlo sličan Hajdukovom. Nešto lakši početak (ponovno izuzimamo Lokomotivu kao direktnog konkurenta) i prilično težak srpanj. Protiv Goričana Rijeka igra doma što je dobar znak za momčad s Rujevice jer su u Velikoj Gorici često gubili bodove. Od 2018. godine Rijeka je osvojila tek jedan bod u četiri susreta. Sa Slaven Belupom je priča nešto drugačija, premda niti tu Riječani nemaju uvijek pozitivna sjećanja.

Kao i kod Hajduka, većina toga odlučivati će se u direktnim ogledima s Lokomotivom, Hajdukom i Osijekom, a važni bodovi mogu se osvojiti i protiv zagrebačkog Dinama. Mana Rijeci je činjenica da protiv Osijeka i Hajduka koji su direktni konkurenti, obje utakmice igra u gostima. Gledatelja će biti u daleko manjem broju i tu će gosti biti u povoljnijoj situaciji, ali svakako osjećaj igranja na strani nije jednak onome na poznatijem domaćem terenu.

Dosta toga se Rijeci svodi već na susret protiv Lokomotive. Tu moraju prekinuti niz toplo-hladno igara i doći do pobjede. Time bi napravili dvije ogromne stvari. Prije svega, ostavili Lokomotivu na pet bodova zaostatka i nastavili direktnu borbu s Hajdukom koji bi trebao svladati Varaždin. U slučaju eventualnog poraza, Lokomotiva bi ih prestigla i pritisak bi značajno rastao, naročito kada se zna da Lokomotiva ima najbolji raspored.

Lokomotiva

16.06. Rijeka (G)
21.06. Hajduk (D)
26.06. Istra (G)
30.06. Varaždin (D)
05.07. Inter (D)
12.07. Slaven Belupo (G)
19.07. Gorica (D)
25.07. Osijek (G)

Kao što smo već i rekli, Lokomotiva ima najbolji raspored do kraja sezone i to iz dva vrlo važna razloga. Prvo, Lokomotiva ima u narednih nekoliko dana dvije vrlo teške utakmice (Rijeka i Hajduk) u kojima može napraviti teniskim rječnikom „break“ i ostaviti konkurenciju iza sebe. Drugo, a povezano s prvim, Lokomotiva je dobila Dinamo u prošlom kolu i time si ne samo pojačala dodatno samopouzdanje, već i eliminirala jedan teški susret iz daljnjeg raspored. Napomenimo kako sve ostale momčad još moraju igrati s Dinamom.

Nakon tog „vatrenog krštenja“, Lokosima slijedi niz odlično odmjerenih utakmica. Protiv Istre u gostima te Varaždina i Intera na domaćem terenu. To su sve momčadi koje su slabije od Lokomotive i nalaze se s pravom na začelju ljestvice. Upravo u tim utakmicama zagrebačka momčad može tražiti šansu da, dok se direktni konkurenti međusobno sučeljavaju, dolazi do vrijednih bodova.

Sve će se vrlo vjerojatno svesti na ishod ove prve dvije utakmice, ali kada bi barem u jednoj od te dvije utakmice Lokomotiva ostala neporažena ili još bolje došla do slavlja, šanse za drugo mjesto značajno bi rasle. Uzmimo u obzir još jednu stvar. Ako je ikada bio dobar trenutak za Lokomotivu, bez obzira na neke probleme s ozljedama, ići na noge Rijeci na Rujevici, onda je to sada kada je zagrebačka momčad puno bolje djeluje.

Osijek

17.06. Gorica (D)
20.06. Inter (G)
27.06. Dinamo (D)
01.07. Rijeka (D)
05.07. Hajduk (G)
11.07. Istra (D)
18.07. Varaždin (G)
25.07. Lokomotiva (D)

Iako su u sezonu ušli s velikim ambicijama i najavljivalo se igranje kvalifikacija na novom stadionu, na kraju od svega vrlo vjerojatno neće biti ništa. Stadion na Pampasu neće sigurno biti gotov ove godine, a prilično je izgledno kako niti Osijek neće jurišati na Ligu prvaka. Osječani su sada već u značajnom minusu (pet bodova iz Hajduka i Rijeke), a imaju definitivno najgori raspored.

U nizu, u razmaku od devet dana moraju igrati s Dinamom, Rijekom i Hajdukom. Jasno, to se može pokazati izvrsnim kada bi ugrabili devet bodova, ali i puno jačem i kompaktnijem Osijeku nego što je to sada, to bi bio gotovo pretežak izazov. S obzirom na to da se u finalu Hrvatskog nogometnog kupa sastaju Lokomotiva i Rijeka, Osijek će gotovo sigurno zaraditi mjesto u Europskoj ligi i to je nešto s čime će se morati pomiriti.

Ipak, u sportu je često spominjana fraza kako nada umire posljednja, pa se tako i Osječani mogu nadati i vjerovati dok ne dođe zadnje kolo, odnosno zadnja matematička šansa da ostvare na početku sezone zacrtani cilj. Do toga neće moći doći bez uspjeha u ona tri spomenuta kola, ali prvenstveno da bi uopće razmišljali o tome moraju pobijediti Goricu i Inter u naredna dva kola.

Čak im je utakmica s Goricom dodatno važna jer bi im pobjedom pobjegli na gotovo sigurno nedostižnih 10 bodova. U slučaju eventualnog poraza i smanjenja prednosti na četiri boda, u pitanje bi moglo doći i zasad relativno sigurno mjesto u kvalifikacijama za Europsku ligu.

Prognoza

U ovim trenucima vrlo teško je procijeniti koja momčad može doći do tog toliko spominjanog drugog mjesta. Rijetko kada se u hrvatskom nogometu događaju situacije kada su tri momčadi gotovo izjednačene, a četvrta samo mali korak iza. U sportu, pa tako i nogometu, uvijek su moguća neka događanja, ekstremi poput teških ozljeda ili suspenzija koji mogu biti jezičac na vagi.

Ipak, ako eliminiramo takve mogućnosti na koje nemamo utjecaja, smatram kako Lokomotiva i Rijeka imaju najbolje šanse pri čemu blagu prednost dajem Lokosima zbog izrazito povoljnog rasporeda. Mnogo toga će odrediti naredne dvije utakmice, ali pobjeda protiv Dinama mogla bi se pokazati ključnom.

Hajduk i Osijek imaju tri vrlo teška susreta u nizu gdje je nemoguće očekivati da neće ostaviti barem poneki bod. Kao što smo već naglasili, jedino Lokomotiva ne mora igrati s Dinamom, a bez obzira na činjenicu da već imaju jednu ruku na naslovu, Modri sigurno neće igrati opušteno u derbi utakmicama.

FOTO: Davor Javorović/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!