HT Prva liga, 30. kolo, 21.06.2020, 21:05 h, Stadion u Kranjčevićevoj
Suci: Damir Batinić (Osijek), Vedran Đurak (Stupno), Kruno Šarić (Županja)
Lokomotiva
Lokomotiva
Denis Kolinger 45'+2'
Indrit Tuci 66'
Oliver Petrak 90'+7'
3:2(1:2) Hajduk
Mijo Caktaš 3', 36' (11m)
Hajduk

Lokomotiva fantastičnim preokretom lansirala sebe na drugo, a Hajduk na peto mjesto, Dinamo prvak!

Matej Kačan • nedjelja, 21.06.2020.
Lokomotiva fantastičnim preokretom lansirala sebe na drugo, a Hajduk na peto mjesto, Dinamo prvak!
Foto: Pixsell

Sjajnu, fantastičnu utakmicu i preokret Lokomotive protiv Hajduka smo gledali u Kranjčevićevoj u sklopu 30. kola HT Prve lige. Lokomotiva je slavila 3:2 te je skočila na drugo mjesto...

Nemilosrdna borba za drugo mjesto u HT Prvoj ligi dobila je novi čin i zaplet. Nakon kiksa Rijeke protiv Slavena je na drugo mjesto skočila Lokomotiva koja je fantastičnim preokretom protiv Hajduka došla do 3:2 pobjede i 53. boda. Tako su Lokosi u susretima s četiri najjača suparnika osvojili sedam bodova i imaju lakši raspored do kraja.

Hajduk je s druge strane odigrao dva potpuno drukčija poluvremena te će Bijeli imati za čime žaliti nakon kiksa kod Varaždina i propuštenih prilika u prvom dijelu koji bi mogli odrediti i sudbinu splitskog kluba za ovu sezonu.

Trener Hajduka Igor Tudor je nakon poraza od Varaždina najavio da će Hajduku biti lakše iz kontri protiv Lokomotive i zaista, na otvorenom su terenu protiv aktivnog protivnika Bijeli izgledali mnogo bolje. Poveo je Hajduk baš iz tranzicije već u trećoj minuti.

Desna strana obrane Lokomotive gdje je nedostajao Fran Karačić je ostavila ogromnu rupu u povratku, a to je iskoristio Josip Juranović koji je dijagonalom izbacio Dolčeka samog u prostor. Od mladog beka se lopta odbila, a nju je sjajnim volejem iz prve pogodio Mijo Caktaš koji postavlja 1:0.

Skoro je Lokomotiva izjednačila gotovo odmah, ali obrana čisti neugodnu situaciju ispred Tolića u sedmoj minuti, a nakon toga Hajduk kreće s nizom šansi. Jako lako su igrači Hajduka s viškom dolazili u opasnu zonu pa u dobroj situaciji loptu gubi Caktaš, a onda zicer s lijeve strane u 19. minuti Jairo zapucava točno u Grbića.

U 31. opet zicer ima Jairo koji je sjajno probio tu problematičnu Lokomotivinu desnu, a svoju lijevu stranu, ali ovaj put puca pokraj gola. Samo pet minuta kasnije Hajduk povećava vodstvo, a u centru pažnje je opet Jairo. Jradi ga je izbacio sjajnom loptom u prostor, a Jaira ruši obrambeni igrač i nema sumnje u penal.

S bijele točke je siguran Caktaš. Iako je Grbić pogodio stranu, udarac je bio predobar i Hajduk ima 2:0. Umalo su Bijeli došli do 3:0 nakon nezgodnog centaršuta Juranovića koji je očistio Grbić, ali je umjesto toga pred kraj poluvremena Lokomotiva smanjila. Tolić je ubacio, a glavom pogađa Kolinger i vraća nadu domaćinu.

Taj pogodak je očito dao krila momčadi Gorana Tomića koja je razmahano izašla na teren u drugom dijelu. Kastrati je u 48. pobjegao svima i imao je zicer, ali puca pokraj vrata, a tri minute poslije promašuje i Dolček na drugoj strani.

Probudili su se Lokosi pa prijeti i Tolić s ruba kaznenog prostora, ali brani Posavec, a samo tri minute kasnije mrežu trese Tuci koji je dočekao odbijanac od obrane Posavca iz dalekometnog šuta. No VAR je pokazao da je Tuci bio u zaleđu u trenutku prvog šuta i od gola nema ništa, ali ne zadugo.

U 66. je malo prostora i vremena dobio Tuci s desne strane ruba šesnaesterca, naciljao je predivno i lijevom pogodio suprotni gornji kut bespomoćnog Posavca za 2:2 i golčinu kakva se rijetko viđa. Hajduk se praktički raspao u drugom dijelu i Lokomotiva je samo redala šanse.

Gađali su Tolić, i Atiemwen, ali je Posavec bio na razini i samo on spašava Hajduk od potpunog preokreta. Krenula je tada Torcida s bakljadom, Posavec je dobio neugodan udarac i Hajduk je dobio malo vremena za predah i pauzu da okrene utakmicu na svoj mlin.

I skoro je Hajduk došao do novog vodstva u 75. kad Nejašmić sjajnom dugom loptom nalazi Jakoliša, ali devetka Bijelih na svojoj prirodnoj poziciji u špici s 15 metara gađa lijevom preko gola u izglednoj poziciji.

Iako je porazom Rijeke u ovakvoj situaciji u završnici ulog bio ogroman jer bi ekipa koja zabije gol skočila na drugo mjesto, susret se nekako smirio i činilo se da bi se svi pomirili s bodom. No u prvoj minuti nadoknade je sjajan potez napravio Kastrati koji je jednom fintom izbacio dvojicu, ušao je u šesnaesterac i poslao povratnu, ali na samo metar od gola Uzuni ne gađa gol jer su ga spriječili Ismajli i Posavec.

Još se napadač Lokomotive u tom pokušaju sudario s Posavcem kojem se opet ukazivala pomoć na nekoliko minuta pa se pet minuta nadoknade još produžilo. Taj je produžetak dobro došao Lokomotivi koja je prijetila i redala kornere, a baš je iz jednog takvog u sedmoj minuti nadoknade na ubačaj Tolića dobro reagirao Petrak koji uz pomoć Kolingera donosi Lokomotivi potpuni preokret i drugo mjesto.

Lokomotiva je s ova tri boda došla na 53 i drugo mjesto. Treći i četvrti su Osijek i Rijeka s po 52, dok je Hajduk pao na peto mjesto s 51 bodom i dva poraza u nizu. Ovim rezultatom je zadovoljan i Dinamo koji je postao prvak. Modre je u slavlju mogla spriječiti samo pobjeda Hajduka kojom bi se Bijeli približili na 18 bodova, ali je ovako 19 bodova prednosti pred Lokosima u šest utakmica nedostižno.

Lokomotiva ovu poziciju može obraniti pobjedom kod Istre u sljedećem kolu, dok Hajduk dočekuje Slaven i čeka kikseve direktnih konkurenata.

HT prva liga, 30. kolo:
Lokomotiva - Hajduk 3:2

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

HT Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3662:20+4280
2Lokomotiva 3657:38+1965
3Rijeka 3658:42+1664
4Osijek 3647:29+1862
5Hajduk 3660:41+1960
6Gorica 3644:48-449
7Slaven Belupo 3634:51-1739
8Varaždin 3629:50-2136
9Istra 1961 3627:59-3225
10Inter-Zaprešić 3632:72-4017

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!