Košarka

Što nakon Branimirove troljetke?

Matej Kačan • četvrtak, 02.07.2020.
Što nakon Branimirove troljetke?
Foto: Pixsell

Krajem lipnja je Branimiru Longinu istekao trogodišnji mandat na mjestu sportskog direktora KK Zadar. Ostaje li ili ne, što je u tri godine napravio i treba li klub poput Zadra uopće sportskog direktora?

Posljednjim danom lipnja istekao je trogodišnji mandat sportskog direktora KK Zadar, Branimira Longina. U srpanj smo zagazili, a iz kluba su se javili priopćenjem u kojem zapravo nije rečeno ništa, a opet je rečeno sve.

"Pripreme i sve predradnje prije nove sezone 2020/21 u punom su jeku, a dosadašnji sportski direktor Klubu se stavio na raspolaganje te pomaže u radu koliko god je potrebno i moguće u ovom trenutku", stoji na službenim stranicama kluba izjava Željka Žilaveca, a isto priopćenje dodaje i:

"Upravo iz tog razloga dosadašnji sportski direktor Branimir Longin aktualnom izborniku i njegovom pomoćniku pomaže u pogledu što je bolje aklimatizacije na nove pozicije u glavnom gradu košarke i svojim angažmanom im nastoji pomoći isključivo za dobrobit Kluba."

Dakle, Longin nakon isteka svog ugovora koji nije produžen pomaže članovima stručnog stožera u aklimatizaciji i, prema navedenom, volontira? Mnogo, previše se pitanja tu otvara koja su već drugi postavili pa se nećemo ponavljati, ja ću samo dodati pitanje o tome tko je priopćenje napisao jer je prešućeno da je istim danom istekao ugovor i dosadašnjeg glasnogovornika Ivana Ištuka za kojeg zamjene nema, a ne zna mu se sudbina.

Zaboravimo na trenutak i na činjenicu da klub očito nema spremna rješenja u vidu zamjena ili produženja ugovora, iako su svi znali da ugovori ulaze u posljednju godinu. Zaboravimo i na to da direktoru Žilavcu ugovor istječe u rujnu, da je izborna skupština na kojoj bi se mogao promijeniti cijeli NO krajem srpnja i da je cijeli klub defacto obezglavljen, jer odluke donose oni koji vrlo lako za njih u novoj sezoni i nadalje neće odgovarati i za njih, zapravo, imaju legalnost, ali ne i legitimitet.

Pitanje koje nas, kao ponajprije obožavatelje košarke i zbivanja na parketu zanima jest, što nakon Brane? Konkretnije, hoće li Longin dobiti novo povjerenje, hoće li se za njega naći zamjena ili će klub ovlasti sportkog direktora delegirati na ostale adrese i lica u klubu?

Ova prva opcija bila bi, prije svega, očajan PR potez. Možda zasluženo, a možda i ne, Longin je kod navijačkog puka postao Pedro i lice krivca za sve. Došao je nakon Branka Skroče, kad je narativ također bio u stilu "samo nek ode, tko god dođe, bit će bolji", i uistinu je tako krenulo.

Zakotrljala se neka pozitivnija priča pa je Zadar u to ljeto 2017. vratio Ivu Ivanova kao domaću ikonu, potpisao Luku Božića kao najtraženiju mladu zvijezdu na domaćem tržištu, zadržao neku jezgru Bašić, Brzoja, Vuković, Krajina, Vladović i dao povjerenje i kontinuitet Aramisu Nagliću koji je prošlu sezonu izvukao iz ponora.

Na to su se naslonila dva sjajna stranca, Prestona Knowlesa i Joshuu Bostica navijači Zadra pamte i danas, kao i Stevena Grayja koji je Bostica zamijenio. Prvo se dobio mir, onda su krenuli i dobri rezultati pa dobro poznata zadarska euforija kad su se u siječnju počeli snivati snovi i o doigravanju ABA lige. No negdje sredinom i krajem te sezone kreće niz prosipanja, nesporazuma i blamaža koji sigurno jedan za drugi nisu mogli biti slučajnost.

Prvo je odlazak u Italiju tražio Knowles, ali je ostao. Onda je po isteku ugovora krajem siječnja otišao Bostic, a doveden je Gray. Izgubilo se nekoliko ključnih susreta i sezona je ispala bez trofeja i doigravanja u ABA ligi. Knowles je iz kluba potjeran nakon što je tučnjavom na Gripama dobio suspenziju, a kasnije će isplivati na vidjelo da su problema s Amerikancem imali i unutar kluba jer je Preston odgojne "ćuške" dijelio i mladim suigračima i kondicijskom treneru.

Longin je na ljeto odlučio pucati visoko pa je Ivanovu uvjetovao novi ugovor medicinskim garancijama, nije produžio ni Vladovića, a ni Naglića kad je osjetio mogućnost da pokuša pridobiti Zaru Markovskog. Propalo je, okrenuo se natrag Nagliću, ali je ovaj pooštrio zahtjeve i tražio otvorene ruke. Usput budi rečeno, Gray nije produžio jer je imao problema s klubom oko - mjenjača na autu, stanja stana gdje mu je obitelj živjela i plaćanja avionske karte za SAD.

Na kraju je kao rješenje predstavljen Aleš Pipan kojeg su zadarski navijači već poznavali iz sezone kad je klub pokušavao izboriti povratak u ABA ligu. Kao bomba od pojačanja je objavljen Glen "Big Baby" Davis koji se pokupio nakon jednog treninga. Ispalo je kako je ispalo, raspad sistema se dogodio gotovo odmah, mijenjali su se igrači, a sezonu je nekako kraju priveo Ante Nazor.

Na ljeto su nam opet obećali kontinuitet i klub na zdravim temeljima, dano je povjerenje Nazoru koji je krenuo u slaganje mlade i potentne ekipe. Mislili smo svi, prva je sezona bila ok, druga je puna grešaka, ali teško da se ponovi. I prevarili smo se.

Blamaža s Davisom je ponovljena s Tonyjem Wrotenom koji se nije ni pojavio jer je ugovor sa Zadrom potpisao - lažni agent. Pravi Wroten i njegov pravi agent su svoje talente odnijeli u Anwil, a slučaj je i danas na sudu gdje je prvotna tužba Zadra na arbitraži odbijena. Nazor je trajao i manje nego Pipan, a kao njegova zamjena je doveden Danijel Jusup da spasi stvar.

Dalje je sve već poznato, ali je već u trenutku smjene Nazora navijačima debelo prekipjelo te su tražili Longinov posao. Nazor je po odlasku govorio da mu Longin nije doveo ni jednu od šest-sedam želja koje je imao te da je baš Longin kriv za novi kaos od sezone.

No, Brane je ostao u sedlu, preživio je i četvrtu promjenu trenera jer je za njegova mandata prije nekoliko dana stigao i Veljko Mršić. Preživio je i dvije blamaže s bivšim NBA igračima preko kojih je klub bio sprdnja u svijetu. Preživio je, očito i istek ugovora, iako novi još nije dobio.

Druga je opcija pronalazak Longinove zamjene, ali to neće riješiti klupske probleme koji su mnogo dublji, ili ako hoćete, hijerarhijski viši. Ono što Longinu moramo priznati jest to da je bio ambiciozan i pucao je visoko. Wroten, Davis, Markovski. Vraćanje Žorića, dolazak Dašića, to su sve imena koja u europskoj i svjetskoj košarci nešto znaju i odzvanjaju.

Pa čak i na kraju mandata, dolazak izbornika je nešto što Zadar nikad nije doživio, a pukla je i priča o pokušaju "krađe" Roka Prkačina, jednog od najvećih talenata europske košarke iz Cibone. Što god o izvedbi i rezonu rekli, Longin je imao ambiciju i za svaki od tih pokušaja se mogao naći vrlo dobar rezon.

No, ništa od toga nije uspjelo i čovjek jednostavno mora otići. Nitko ne može u klubu kakav je Zadar imati kredita da preživi pet trenera i dva spašavanja od ispadanja iz ABA lige u posljednji čas. Zašto njegov odlazak neće riješiti probleme i zašto je sama funkcija SD u KK Zadar upitna su vrlo upitne i ograničene ovlasti.

Longin je kao jedan veliki uspjeh svog mandata isticao uređenje omladinskog pogona koji, zaista, bilježi sve bolje rezultate. No odnedavno je za njega kao koordinator, nakon tri godine potrage, odgovoran Tiho Bujan, i tu pola Longinovih dosadašnjih ovlasti leti kroz prozor.

Pregovore i odabir igrača sigurno u velikoj mjeri preuzima reprezentativni dvojac Mršić-Perinčić koji sigurno želi odriješene ruke i jedna od glavnih točaka prodaje tog dvojca navijačima kluba je bio dolazak nekih igrača koji su na rubu ili u reprezentaciji i žele biti Mršiću na oku. Dakle, pitanje je i koliko bi i u tom polju Longin imao utjecaja.

Prije imenovanja Mršića trenerom, klub je produžio ugovore s Vukovićem i Dominikom Mavrom (koji je objavljen nakon Mršića, ali je sam kazao da se s klubom dogovorio i ranije). Ono što se dalo iščitati iz lokalnih medija i krugova bliskih klubu jest to da su članovi Nadzornog odbora sudjelovali, pa čak i vodili pregovore s dvojcem i s Mršićem. Dakle, i logistika pregovora je očito van Longinovih ruku i s tim se bave njegovi nadređeni.

To pak otvara skroz novi set pitanja o ovlastima NO i prekoračenjima istih, jer pregovaranje i djelovanje kao nekakva uprava iz sjene definitivno ne spada u domenu i definiciju riječi "nadziranje". Na to naslonimo i činjenice da se Žilavec kao direktor mora brinuti da sve bude u budžetu pa Longin nema ni ovlasti sam ponuditi plaću, a da svaku odluku iznad nekog iznosa tisuća eura opet mora blagosloviti NO.

Dolazimo do zaključka da KK Zadar zapravo trese ogromna kriza upravljanja gdje se zapravo ne zna što su čije ovlasti, tko ih konzumira i tko je za što odgovoran. U takvoj konstelaciji snaga, jednostavno se ovlasti jednog sportskog direktora, u ovom slučaju Longina per se, ali i bilo kojeg njegovog nasljednika, ne čine jasnima.

U tom bi slučaju lako bilo presjeći i Longina se riješiti, a njegove ovlasti i službeno delegirati ostalima koji ih već ionako konzumiraju. Ili naći nasljednika, ali mu dati prave ovlasti koje odgovaraju funkciji. Nije tajna da je tiha patnja ljudi u klubu (tko god oni bili), ali i dijela navijača Marko Popović koji se okušao u Zenitu, a sad je na odlasku i svojim bi poznanstvima i statusom u Europi sigurno pomogao.

No neće Popović sigurno dolaziti ako svoje ovlasti ne može konzumirati, u ovakvoj postavci se navijači u najboljem slučaju mogu nadati nekom novom Longinu ili Skroči - igračkoj legendi bez iskustva koja bi pristala biti lice kluba i snositi paljbu za svaku odluku u kojoj, očito, sudjeluje cijeli niz mudraca i trust mozgova.

Longin je probao, nije uspio, pokazao se možda i potkapacitiranim za posao čovjeka koji bi trebao biti odgovoran za sportsku politiku jednog velikana. Previše je bilo pokušaja i pogrešaka i kretanja iznova, a na kraju je on lice tih problema zbog svoje funkcije. Predbacuju mu se u Zadru i mnoge druge stvari koje već spadaju u sferu nagađanja i optužbi o kojima ne možemo spekulirati i raspravljati, poput lošeg odnosa prema zadarskim igračima ili pogodovanja jednoj menadžerskoj agenciji.

Sama funkcija je pod pitanjem jer se u klubu kakav je Zadar (ili Cibona ili Split ili bilo koji abaligaš iz sredine/dna) raspolaže s premalim sredstvima i fondom igrača da bi se ograničene ovlasti delegirali na toliko osoba i zaposlenika.

No problemi kluba i uopće načina funkcioniranja ostaju mnogo veći i dublji. Pravo pitanje koje bi si navijači Zadra trebali postaviti jest što nakon Brane, a ne što s Branom? Longin će otići, možda i neće, ali jedno je sigurno - otišao ili ostao, dvorske igre u klubu ostaju gdje jesu.

FOTO: Marko Dimić/PIXSELL

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!