RTL video

Dalić: 'Moskva, 109. minuta, Mandžukić 2:1 za Hrvatsku, najvažniji trenutak hrvatskog nogometa'

Branimir Korać • srijeda, 15.07.2020.
Dalić: 'Moskva, 109. minuta, Mandžukić 2:1 za Hrvatsku, najvažniji trenutak hrvatskog nogometa'

Prošle su dvije godine od povijesnog uspjeha hrvatskog sporta, nastupa hrvatske nogometne reprezentacije u finalu Svjetskog prvenstva. Izbornik Zlatko Dalić prisjeća se Rusije, ali i dodaje kako se ne boji za budućnost hrvatskog nogometa...

Kao da je bilo jučer. Finale protiv Francuske, ono o čemu se pričalo od trenutka kada je Hrvatska eliminirala Englesku, za taj susret se živjelo. Zlatko Dalić sa zadovoljstvom se prisjeća tih dana.

"Prošle su dvije godine jako brzo, ali svi se rado sjećamo tog finala, svih tih lijepih trenutaka, pobjeda i uspjeha hrvatske reprezentacije, našeg zajedništva i navijanja. Cijela ta slika bila je prekrasna i to ostaje povijest. Gotovo svaki dan o tome razmišljam, a ovo je poseban trenutak, dvije su godine. Za mene je ostalo najupečatljivije Moskva, 109. minuta, polufinale, Mandžukić 2:1 za Hrvatsku. Tim golom smo ušli u finale i ostvarili povijesni uspjeh. To je za mene najvažniji trenutak hrvatskog nogometa. Malo tko je očekivao da će Hrvatska s četiri milijuna stanovnika doći do finala, nismo ni mi puno vjerovali u to, ali smo pokazali htijenje, žrtvu, poniznostm skromnost, kvalitetu, došli do finala i cijeli svijet okrenuli za Hrvatsku,"

Ipak, izbornik priznaje kako pomalo i žali zbog upisanog poraza, titula je bila nadohvat ruke.

"To je bio najveći trenutak u mojoj karijeri, nešto o čemu sam sanjao i maštao, hvala Bogu to se ostvarilo. To smo finale izgubili i ostaje žal za tim. Međutim ako pogledamo cijelu situaciju, moramo biti zadovoljni. Sjetim se toga često, te utakmice, nisam je nikad pogledao, niti ću je pogledati, žao mi je što Hrvatska nije prvak."

Svi su shvatili što je Hrvatska napravila onog trenutka kada su se vratili kući i doživjeli onaj veličanstveni doček.

"Mi smo nakon finala u Moskvi bili svi tužni i to nas je držalo do ulaska u hrvatski zračni prostor, tada je sve to zaboravljeno. Krenule su emocije, shvatili smo što nas sve čeka u Hrvatskoj, kako nas naš narod dočekuje, to nam je dalo za pravo da smo kao svjetski prvaci. Onaj doček, to je nešto što ostaje u sjećanju."

"Kada god pogledam isječke i svega toga se sjetim, naježim se. To su jake emocije i nikada neće proći. Taj ponos, sreća, zadovoljstvo, još uvijek uživam u tome. Ruski izbornik mi je na predstavljanju knjige u Moskvi rekao da što se imam živcirati, bio sam u finalu Svjetskog prvenstva i to je točno."

Od Rusije promijenio se i Dalićev život, ali on zbog toga ne žali.

"Moj život se u potpunosti promijenio, nemam svoj mir i privatnost, ali ja za tim ne žalim. Uživam u svemu tome, u najljepšim trenucima moje sportske karijere i dan danas kada mi ljudi prilaze sjećaju se svega. S oduševljenjem pričam o svemu tome jer znam da je Hrvatska ostvarila veliki rezultat i da je za većinu nas to najljepše ljeto u životima."

Puno se pričalo o tome je li Hrvatska na najbolji način iskoristila to drugo mjesto, iskoristila bi ga da je riješeno pitanje stadiona.

"Od Svjetskog prvenstva ostali su emocije i sjećanja. Mlađe generacije su vidjele kako to izgleda i što znači boriti se za svoju domovinu u sportskom smislu. Možda to nismo iskoristili na najbolji način, u smislu stadiona, ali u drugom smislu jesmo. Svatko od nas zna gdje smo bili 15. i 16. srpnja."

Reprezentacija već dugo nije bila na okupu, a reprezentativci uglavnom igraju u jako dobroj formi.

"Situacija u svjetu je takva kakva je, nema reprezentacije i već deset mjeseci se nismo okupili. Možda je ta korona dobro došla nekim igračima da se malo odmore. Jedva čekamo novo okupljanje i natjecanje, kao što vidite naši igrači igraju sjajno u svojim klubovima, zabijaju golove, pobjeđuju i to je jako lijepo čuti te je svima nama veliki razlog za optimizam."

Dalić je uvjeren kako je pred Hrvatskom lijepa budućnost i mogu se očekivati lijepe stvari od igrača koji dolaze.

"Uvijek sam bio optimist i uvjeren sam da Hrvatska ima sjajnu budućnost. Dolaze mlađi igrači i ne trebamo se bojati. To smo pokazali u kvalifikacijama gdje smo ubacili neke mlađe igrače, a doći će još mlađi, energičniji i bolji. S pravom se možemo nadati velikim rezultatima. Gotovo stalno smo u kontaktu s igračima, čujemo se, dečki su i u vrijeme korone pokazali koliko imaju srce sudjelovanjem u humanitarnim akcijama. To mi je bila još jedna velika satisfakcija."

Europsko prvenstvo odgođeno je za sljedeće ljeto, no Hrvatska će i tamo biti jaka i među favoritima.

"Svi smo očekivalo to EP i bili smo razočarani. Mislim da nismo izgubili puno i da ćemo dobiti kroz tih godinu dana još neke mlade igrače, a oni koji su bili u kadru da će ostati i dalje, tu mislim na Luku, Raketu i ostale. Njihove godine neće biti problem i s pravom ćemo opet iduće godine biti favorit na EP i učinit ćemo narod ponosnim."

Dosta su se spominjale bogate ponude koje je Dalić imao, ali za njega nije bilo dvojbe.

"To se provlačilo po medijima, ali ja nisam imao nikakvu dilemu. Kada se odgodilo EP, ja sam znao da svejedno želim ostati ovdje. Sve što doživljavam kao izbornik, to nema cijenu, to nitko ne može platiti. Dok god je tako ja ću biti izbornik, naravno ako budu i rezultati. Uz malo sreće da se sve poklopi, možemo ponoviti ono što je bilo u Rusiji."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!