Nogomet

Nogometni vikend: Wembley u akciji

Sportnet • petak, 17.07.2020.
Nogometni vikend: Wembley u akciji

Ovoga vikenda nas očekuje polufinale najstarijeg natjecanja na svijetu. Nekoliko liga se približava samoj završnici, a nekoliko odigrava svoje posljednje ovosezonske utakmice.

AUTOR: I.W.

ARSENAL – MANCHESTER CITY

polufinale engleskog kupa, subota 20:45

Kad u ligi imate tako nestvarno dominantan Liverpool, kup uvijek dobro dođe kao rezervna varijanta kako sezonu ipak završiti u veselom raspoloženju. Najbolje na svojoj koži to osjeća Manchester City, koji igra još jednu po svim standardima sjajnu sezonu, ali koji je zbog Liverpoolove dominacije u ligi pomalo i nezasluženo završio u sjeni. City ove sezone ima već dva trofeja, domaći Superkup i Liga kup, a u igri je za još dva – "pravi" kup i Ligu prvaka. Nakon što mu je maknuta Uefina kazna zbog nepoštivanja FFP-a, City je dobio injekciju samopouzdanja, a prestale su i priče kako je momčad na rubu raspada jer igrači neće htjeti ostati u klubu koji ne igra na najvećoj pozornici. Ništa od toga, Guardiolina momčad je spremna mljeti dalje. Ovdje ih čeka Arsenal koji bi vrlo rado nešto ušićario na kraju sezone, ali forma u međusobnim susretima im je katastrofalna: u posljednjih sedam utakmica, City ima svih sedam pobjeda uz gol-razliku 20:2.

LEGIA – POGON

prva poljska liga, nedjelja 17:30

Poljaci su došli do posljednjeg kola, pa će Legia svečano (koliko to dozvoljavaju poljski higijeničari) utakmicom protiv Pogona proslaviti svoj novi naslov prvaka. Ulazak u sezonu pod vodstvom srpskog trenera Aleksandra Vukovića je bio klimav, čak i po Legijinim standardima: u domaćem prvenstvu su rezultati bili šareni, a u Europi se prolazilo na jedvite jade i s ušima crvenim od neugode (0:0 na Gibraltaru, pa ukupnih 1:0 protiv Finaca). Stvari su se počele mijenjati kada su u zadnjem pretkolu ispali iz Europe od Rangersa, pa su se više posvetili domaćim zadacima, te naročito kada su u furioznoj maniri sa 7:0 pregazili najvećeg poljskog rivala, Wislu. Od tada je Legia preuzela sam vrh tablice i nije ga više ispuštala, iako je tijekom zimskog prijelaznog roka dosta prodavala. Sjajnu jesen je odigrao Jaroslaw Niezgoda, čijih je 14 jesenskih golova bilo dovoljno da u siječnju ove godine ode u američki Portland. Sjajna poljska golmanska škola je iznjedrila još jednog igrača, pa je 20-godišnji Radoslaw Majecki također ove zime prodan u Monaco za sedam milijuna eura, ali su Poljaci uspjeli isposlovati da ostane na posudbi u Varšavi do kraja sezone. Zabijanje golova je na proljeće preuzeo Gvinejac Jose Kante, a najproduktivniji igrač ove Legijine sezone je svakako odlično desno krilo dovedeno iz engleskog QPR-a, Pawel Wszolek. U skautskim bilježnicama je debelo potcrtano ime lijevog beka, 19-godišnjeg Michala Karbownika, koji je imao sjajnu sezonu. Naš Domagoj Antolić je odigrao još jednu sezonu kao stalni prvotimac prvaka Poljske, a golman Pogona – Dante Stipica – je u konkurenciji za najboljeg golmana lige.

Uz Legiju, Poljsku će u sljedećoj sezoni u Europskoj ligi predstavljati drugoplasirani Lech, te trećeplasirani Piast, lanjski prvak. Posljednjeg putnika u Europu će dati osvajač kupa. U finalu će se susresti Cracovia i Lechia.

MANCHESTER UNITED – CHELSEA

polufinale engleskog kupa, nedjelja 19:00

Prije početka sezone situacija u Chelseaju nije izazivala previše optimizma: otišao je glavni igrač Hazard, klub je bio po transfer-embargom, a na klupu je sjeo Frank Lampard, svakako legenda kluba s nepobitnim klupskim DNA, ali i netko za koga se nije znalo kako će se snaći u vođenju momčadi u najflambojantnijoj ligi na svijetu. Međutim, sezona za Chelsea je ispala puno više iznad očekivanja: Lampard je dao prilike nekolicini mlađih igrača i sve je nekako sjelo na svoje mjesto. Naravno da su im se putem događali lošiji rezultati, ali kada se povuče crta, Chelsea ovu sezonu može ocijeniti s 4+. S najavom velikih transfera preko ljeta, Chelsea pokazuje novu razinu ambicioznosti i sljedeće bi sezone mogao opet u borbu za sam vrh. Za odličnu ocjenu ove sezone ipak nedostaje nekakav trofej, a FA Cup je posljednja prilika za to. Čeka ih United koji isto tako odjednom izgleda revitalizirano i koji na svojoj strani ima omjer iz međusobnih utakmica jer mu je u zadnje vrijeme Chelsea postao mušterija: u sedam posljednjih utakmica bilježimo dva remija i pet pobjeda Uniteda.

OLYMPIAKOS - AEK

prva grčka liga, nedjelja 19:00

Ovdje smo svratili samo da konstatiramo da su Grci došli do posljednjeg kola, da su Djeca Pireja vratila naslov na Karaiskakis nakon dvije godine pauze i da su u zadnje dvadeset i četiri sezone osvojili čak dvadeset naslova prvaka Grčke. PAOK je pružao otpor prvu polovinu prvenstva, ali ekipa pod vodstvom portugalskog trenera Pedra Martinsa je marširala ligom bez poraza čak 33 utakmice i s vremenom suvereno povećavala bodovnu prednost. Prvi strijelac momčadi i uvjerljivo najbolji strijelac lige je već pomalo veteran, 33-godišnji Marokanac Yousseff El Arabi s 20 postignutih golova, a potpora iz dubine igrališta mu je bio Francuz Matthieu Valbuena s ukupno 12 asistencija. Marko Livaja u dresu AEK-a je odigrao vrlo dobru sezonu s devet ligaških golova i istom brojem asistencija, a Josip Mišić u dresu PAOK-a ima pet golova i sedam asistencija.

Olympiakos će imati priliku za osvajanje domaće duple krune jer ga očekuje finale grčkog kupa protiv AEK-a, a za tri tjedna putuje kod Wolverhamptona na uzvrat osmine finala EL (prva utakmica u Ateni je završila 1:1).

BAŠAKŠEHIR - KAYSERISPOR

prva turska liga, nedjelja 20:00

Naše praćenje turske lige je došlo do vrhunca: u pretposljednjem kolu se sastaju dvije momčadi kojima igraju samo tri boda: domaćini imaju četiri boda prednosti ispred pratnje i pobjeda im osigurava povijesni prvi naslov prvaka, dok gostima pod vodstvom Roberta Prosinečkog svaki bod igra značajnu ulogu u operaciji spašavanja prvoligaškog statusa. Na prvi pogled je situacija jasna i sve osim pobjede domaćina bi bilo ogromno iznenađenje. Međutim, duhovi ispuštenih prilika lebde iznad Basaksehir Fatih Terim stadiona: 2019 - bili su prvi na tablici veći dio prvenstva, u posljednja dva kola ušli s prednošću, da bi naslov ispustili u direktnom obračunu s Galatasarayem. 2018 - za prvim Galatasarayem su na kraju zaostali samo tri boda. 2017 – držali su prvo mjesto prvu polovinu prvenstva, da bi na kraju završili drugi, četiri boda iza prvaka Bešiktaša. Protiv svega se može, ali protiv duhova jako teško.

LEGANÉS – REAL MADRID

prva španjolska liga, nedjelja 21:00

Mirni čovjek Zinedine Zidane je osvojio svoj drugi trofej španjolskog prvaka i to u sezoni u kojoj Real često nije izgledao realovski, s nekim igračima često izvan forme i s momčadi koja je na nekim mjestima osjetila umor materijala i pomanjkanje motivacije. Tamo negdje oko polovice lige je naslov praktično bio predan Barci u ruke, ali nakon korone se Real opet uzdigao i s deset uzastopnih pobjeda iskoristio Barcine kikseve i preuzeo prvo mjesto. Barci će za utjehu ostati samo Pichichi, a kojeg će vjerojatno osvojiti Messi sa za sad 23 postignuta gola. Navikli smo da najbolji strijelac španjolske lige ima bar 30, ako ne i 40 i više golova, pa ovih 23 je nešto što možda najavljuje početak kraja jeden ere. Posljednji igrač kojemu je za tu prestižnu nagradu trebalo manje od 23 gola je bio Diego Tristan iz Deportiva, a kojemu je 21 gol bio dovoljan za titulu najboljeg strijelca lige sad već davne sezone 2001/2002. U Barceloni znaju da im predstoji velika rekonstrukcija ekipe, jasno je da Quique Setien nije čovjek koji će taj proces predvoditi i očekuje nas turbulentno razdoblje.

Iz svega navedenog se vidi da se dva vječita španjolska blizanca nisu prošetala ligom u velikom stilu. Dosta se ove sezone očekivalo od Atletica, ali i njega je zahvatila nekakva fjaka i Cholini ratnici kao da su se malo umorili. Kako to već na žalost ide u Španjolskoj, načekat ćemo se na njihov Leicester: Real Sociedad je izgledao vrlo zanimljivo veći dio sezone s mladom poletnom ekipom, ali pretkraj su i oni izgubili snagu i morat će se zadovoljiti plasmanom u Europsku ligu. Sevilla je ponekad djelovala kao netko tko bi mogao zaskočiti vodeći dvojac, ali ajte ljudi, budite ozbiljni jer to je ipak Sevilla. Nikad ništa od njih. Getafe se pokazao kao neka vrsta low-cost primitivnija verzija Atletica, no i to mu je bilo dovoljno da oko sebe okupi manji kult obožavatelja. Na dnu ljestvice se opraštamo od Espanyola koji će napustiti prvoligaško društvo nakon 26 sezona, a ni vrlo dobrih 12 golova Ante Budimira nije uspjelo spasiti od ispadanja njegov Real, onaj s Mallorce.

HAJDUK – RIJEKA

prva hrvatska liga, nedjelja 21:05

Obje momčadi su bile u lošoj formi i s puno sumnji u to što im donosi bliža i dalja budućnost, a onda im je naletio slabi Dinamo za tri boda i popravak trenutnog raspoloženja. Hajduk neće završiti na mitskom drugom mjestu, dok Rijeka još ima neke šanse, ali Jadranski derbi dva kola prije kraja nudi dodatnu draž, na primjer, hoće li se nastaviti klečanje iza imena Rijeka. Gosti u Split dolaze s bodom više. Zadnja dva susreta na Poljudu su završila rezultatima 0:4 i 4:0. Ovdje kad se gazi, onda se rukavice ostavljaju sa strane i ne pušta se noga s gasa. Pravi derbi.

JUVENTUS – LAZIO

prva talijanska liga, ponedjeljak 21:45

Talijani opet u terminu ozbiljnih političkih emisija. Da se ova utakmica igrala prije otprilike dva tjedna, pisalo bi se o apsolutnom derbiju prvenstva dviju momčadi koje dominiraju ligom. U međuvremenu je Lazio potpuno implodirao, pa je u zadnje četiri utakmice osvojio samo jedan jedini bod, ispustio drugo mjesto i pao na četvrto, iza Intera i Atalante. Liga prvaka će se svakako igrati sljedeće sezone na nebeskoplavom dijelu Olimpica, ali i oni sami bi morali pokazati nekakav prkos i dokazati da ipak nisu slučajno osamdeset posto sezone bili sasvim blizu nedodirljivim Juventinima. Nema bolje prilike za dokazivanje i inaćenje od međusobnog susreta. Nije baš ni da Juventus briljira i s dva sitna boda u zadnje tri utakmice su udahnuli novu nadu Interu (trenutno na minus šest) i Atalanti (na minus sedam) da je neviđeno čudo ipak moguće.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!