Nogomet

Zlatna lopta se neće dodijeliti po prvi put u povijesti

Matej Kačan • ponedjeljak, 20.07.2020.
Zlatna lopta se neće dodijeliti po prvi put u povijesti

Francuski nogometni časopis France Football je objavio kako zbog pauze u nogometu i okolnosti oko koronavirusa ove godine neće dodijeliti svoju prestižnu nagradu Zlatna lopta koja se daje najboljem nogometašu svijeta...

Argentinac Lionel Messi još će godinu dana biti u posjedu titule najboljeg igrača svijeta i aktualnog osvajača Zlatne lopte. To ne znači da je Argentinac izabran i za 2020. godinu, već je iz 2019. aktualni osvajač jer se ove godine nagrada neće dodijeliti zbog uvjeta uzrokovanih koronavirusom.

"Neće biti izdanja 2020. jer je zaključeno, nakon dugog razmatranja, da nisu ispunjeni svi uvjeti. Smatramo da se ova godine ne može i ne bi trebala smatrati običnom. Iz sportske perspektive, dva mjeseca (siječanj i veljača), od 11 koliko je obično potrebno da se formira mišljenje i odluči o tome tko bi trebao podizati trofeje, je premali uzorak za prosudbu bez da se zaboravi da su se ostale utakmice odigrale, ili će biti odigrane u izvanrednim okolnostima", stoji u priopćenju predsjednika "France Footballa" Pascala Ferrea.

Umjesto dodjele četiri uobičajena individualna trofeja, organizacija će izabrati "Dream Team" na kraju godine. Uobičajeni žiri Zlatne lopte će odabrati tih 11 igrača. Svaki od 180 članova žirija će odabrati 11 igrača i oni s najviše glasova ulaze u najbolju momčad.

Zlatna lopta je utemeljena 1956. i ovo će biti prva godina od tad da se ne dodjeljuje. Od 2010. do 2015. je France Football zajedno s Fifom objedinio nagrade za najboljeg igrača svijeta, ali su se odvojili i FIFA je utemeljila nagradu "The Best".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!