Nogomet

Nogometni vikend: Obračun u Gradskom vrtu

Sportnet • petak, 24.07.2020.
Nogometni vikend: Obračun u Gradskom vrtu
Foto: Pixsell

Sezona bez kraja se ipak polako približava kraju. Ovoga vikenda se opraštamo od HNL-a, Rusa i prvoligaških Engleza, ali Francuzi se vraćaju na terene finalom Kupa.

PIŠE: I.W.

PARIS SAINT-GERMAIN – SAINT-ETIENNE

finale Francuskog kupa, petak 21:10

Četiri i pol mjeseca PSG nije odigrao natjecateljsku utakmicu. Zadnju su odigrali 11. ožujka (2:0 protiv Borussije u Ligi prvaka). Francuzi su finala svojih kupova shvatili kao pripremne utakmice za novu sezonu. Sljedećeg vikenda Parižani igraju i finale Liga kupa protiv Lyona, tako da će prije Atalante (koja ih čeka u brzinski odigranom nastavku Lige prvaka) ipak imati dvije ozbiljne utakmice u nogama. Sveti German i Sveti Stjepan su se u finalu Francuskog kupa susreli samo jednom, davne 1982. godine, kada je PSG pobjedom u finalu osvojio svoj prvi kup. Od tada su nanizali još 11 trijumfa u najmasovnijem francuskom natjecanju. Nakon što su lanjsku sezonu završili na odličnom četvrtom mjestu, zeleni s istoka Francuske su ovu (ajmo je uvjetno još uvijek tako računati) okončali na groznom sedamnaestom mjestu, samo sedam bodova iznad provalije druge lige i vjerojatno su sretni i zadovoljni što je sve prekinuto na vrijeme. Plasman u finale kupa je zapravo jedina svijetla točka sezone za izabranike Claudea Puela. Posljednji međusobni susret je završio pobjedom Parižana 6:1.

MILAN – ATALANTA

prva talijanska liga, petak 21:45

Taman za pogledati prvo poluvrijeme i izaći van u neizvjesnu noć. Posljednji međusobni susret je dobila Atalanta s 5:0.

Ajme, kakav val nostalgije: sunčano božićno vrijeme u Italiji, pun stadion, Atalanta gazi u dresovima Rudara iz Labina, a na klupi Milana modno osviješteni Stefano Pioli u tamnocrvenoj dolčeviti ispod crnog sakoa. Slike tribina kao da su stigle iz drugog svijeta. U međuvremenu je nestalo i publike i takvog Piolija, Atalanta i dalje gazi, a sad ni Milan ne izgleda toliko loš. Na krilima Ante Rebića s 11 golova, te Calhanoglua i Ibrahimovića sa sedam, Milan je popravio dojam koji je veći dio sezone bio nedostojan kluba njegovog renomea. Kod Atalante se ne zna otkud prijeti veća opasnost: Muriel i Zapata po 18 postignutih golova, Iličić 15, Goosens i Pašalić po devet. Atalanta bi pobjedom došla na samo tri boda zaostatka za Juventusom, a Milan traži ulaznicu za Europsku ligu.

ZENIT – HIMKI

finale Ruskog kupa, subota 16:00

Finalom kupa u Jekaterinburgu Rusi završavaju sezonu. Zenit je odigrao dominantno domaće prvenstvo, doživio samo dva poraza i na kraju ga osvojio s petnaeast bodova prednosti ispred drugoplasiranog Lokomotiva. Artjom Dzjuba i Iranac Serdar Azmoun su na putu do naslova prvaka dali svaki po 17 golova. Himki je drugoligaš koji je u trenutku prekida zbog korone zauzimao drugo mjesto, četiri i pol mjeseca nije odigrao natjecateljsku utakmicu, malo trenirao i onda u polufinalu kupa prije četiri dana u gostima porazio prvoligaša Ural, koji je tako propustio jedinstvenu priliku da finale kupa odigra na domaćem terenu. Ruski savez je priznao drugoligašku tablicu u trenutku prekida, tako da će Himki sljedeću sezonu odigrati u najvišem rangu i to nakon jedanaest godina pauze. Na klupi Himkija sjedi poznata ruska faca iz devedesetih, Sergej Juran.

OSIJEK – LOKOMOTIVA

prva hrvatska liga, subota 21:05

Posljednje kolo donosi kulminaciju borbe za drugo mjesto koje garantira nastup u pretkolu Lige prvaka, a svi navijači HNK Koeficijent se nadaju da je to pozicija koja bi mogla otvoriti nešto lakši put prema jeseni u Europi. Posljednji poraz je Lokomotiva doživjela baš protiv Osijeka i od tada je nanizala osam utakmica bez poraza. Osijekova serija neporaženosti je bila za još jednu utakmicu dulja i prekinuo ju je tek Varaždin u posljednjem kolu. Na prvi pogled je domaćinu dovoljan i bod, ali onda prijeti da jedne i druge preskoči Rijeka koja dočekuje Istru. Sve razlozi zbog kojih se možemo nadati da će se ovaj susret odigrati s otvorenim gardom jer vrabac u ruci ne odgovara nikome, a golub na grani bi mogao biti slastan. Ima se za što igrati, tko god prati sport zna za ovu utakmicu i stoga je odluka nogometnog saveza da ne dopusti publiku na stadionima i da svoj proizvod prepusti pretplatnicima kabelske televizije i ilegalnim streamovima bila logična. U međusobnim utakmicama u zadnje vrijeme Osijek stoji osjetno bolje (7 pobjeda, 3 remija i samo 2 poraza). Nakon ove utakmice Osijek ide na zasluženi odmor, a Lokomotivu još čeka finale kupa u Šibeniku protiv Rijeke.

MANCHESTER UNITED – LEICESTER CITY

prva engleska liga, nedjelja 17:00

I Englezi su došli do posljednjeg kola i najviše pažnje će privući ova utakmica. U trokutu ManUtd – Leicester – Chelsea dvojica će se dokopati Uefinih novaca i slave, a jedan će izvisjeti. Lisice iz "Lejćestera" su tu u najnezgodnijem položaju jer im zapravo igra samo pobjeda. Dobar dio sezone se činilo da će baš oni završiti treći i tako osvojiti titulu prvaka ostatka lige jer su Liverpool i Manchester City rano pobjegli pratnji, ali u zadnjih nekoliko kola su plavci dosta potonuli u formi i iskompromitirali sve što su do sad napravili. Naravno, svako pojavljivanje u Europi je sjajno za klub kao što je Leicester, ali ta Liga prvaka je ipak korak više, i financijski i medijski i što se tiče prestiža.

U sjeni ovog susreta će se odlučivati o posljednjem putniku u drugi razred, a bitka će se na daljinu voditi između Aston Ville i Watforda koji imaju isti broj bodova i koji putuju na noge West Hamu i Arsenalu. Liga prvaka donosi slavu, novac i prestiž, ali igrati ili ne igrati u najvišem rangu engleskog nogometa je pitanje koje doslovno vrijedi stotinjak milijuna eura. Izgubiti pravo na to nije mala stvar.

SWANSEA – BRENTFORD

doigravanje druge engleske lige, nedjelja 19:30

CARDIFF – FULHAM

doigravanje druge engleske lige, ponedjeljak 20:45 Pola sata nakon što završi prvoligaška sezona i nakon što igrači i treneri podijele svoje završne misli za ovu sezonu, Englezi (uvijek svjesni kakvi su ulozi u ovoj igri) se okreću doigravanju za tu istu prvu ligu. Football never ends. Čeka nad dvostruki obračun između Velšana i Londonaca. Swansea se ugurao u doigravanje u posljednjim trenucima, iskorištivši totalno pomračenje Nottingham Foresta (samo tri boda u zadnjih šest utakmica). Labudovi očekuju da će iskusnjare Andre Ayew, Wayne Routledge i Nathan Dyer uspjeti napraviti još ta dva koraka prema povratku u prvoligaško jato nakon dvije godine pauze. Njihov protivnik Brentford je nakon 15. kola bio trinaesti, polako se počeo dizati, da bi nakon korone izgledao nepobjedivo, nanizao osam pobjeda zaredom i onda izgubio posljednje dvije utakmice i ostao bez izravnog plasmana u prvu ligu. Drugi velški predstavnik, Cardiff, se dugo vremena motao oko sredine ljestvice, da bi jakim finišem dohvatio poziciju u doigravanju. Radi se o radnoj momčadi bez izrazitih zvijezda jer titulu najboljeg strijelca ravnopravno s 8 postignutih golova dijele čak četiri igrača. Po sedam golova su dala trojica igrača. Uravnilovka. Za kraj nam je ostao Fulham, koji se nadao da će misija trenutnog povratka Premiership ići glatko, ali je cijelu sezonu proveo gledajući leđa Leedsu i West Bromwichu. Ako im je utjeha, u njihovim redovima igra najbolji strijelac druge lige s 26 golova, Aleksandar Mitrović. Uzvratne utakmice se igraju već u srijedu i četvrtak.

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Ligue 1

1PSG 3176:29+4770
2Monaco 3056:38+1858
3Lille 3145:27+1855
4Brest 3044:29+1553
5Nice 3033:24+948
6Lens 3039:32+746
7Rennes 3044:36+842
8Marseille 3045:37+841
9Lyon 3039:49-1041
10Reims 3037:41-440
11Montpellier 3139:43-438
12Toulouse 3036:39-337
13Strasbourg 3033:41-836
14Nantes 3129:49-2032
15Le Havre 3130:41-1129
16Metz 3132:51-1929
17Lorient 3036:59-2326
18Clermont 3021:49-2822

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!