Kvalifikacije za HT Prvu ligu, Finale - prve utakmica, 02.08.2020, 20:00 h, Kantrida, Rijeka
Suci: Fran Jović, Ivica Modrić, Luka Pušić (svi Zagreb)
Orijent
Orijent
0:3(0:1) Istra 1961
Šime Gržan 8' (11m), 64'
Josip Maganjić 90'+4'
Istra 1961

Gržan kažnjavao greške domaćina i doveo Istru pred ostanak u najvišem rangu

Matej Kačan • nedjelja, 02.08.2020.
Gržan kažnjavao greške domaćina i doveo Istru pred ostanak u najvišem rangu
Foto: Pixsell

U prvom susretu doigravanja za popunu HT Prve lige, na Kantridi su igrači domaćeg Orijenta poraženi od Istre 1961 s 3:0 pa se čini da imamo tek jednog novog prvoligaša...

Orijent
Orijent
Istra 1961
45
Carlo Berković
4
Dominik Mulac
(do 73')
7
Edin Fatić
9
Miroslav Iličić
(do 73')
15
Ivan Smolčić
16
Mateo Monjac
(do 68')
17
Loren Maružin
19
Adrian Liber
(do 88')
23
Benjamin Ivančević
24
Nino Mohorovičić
28
Mario Tadejević
Pričuvni igrači
26
Emanuel Črnko
68'
12
Trojan Maloku
73'
8
Vedran Gerc
73'
21
Matej Šantek
88'
Trener
Fausto Budicin
7
(do 90'+3')
8
(do 56')
10
(do 75')
16
(do 46')
Pričuvni igrači
17
90'+3'
Trener
Ivan Prelec

Svaka neizvjesnost u sastav HT Prve lige u sljedećoj sezoni je riješena nakon prvog susreta dodatnih kvalifikacija. Istra 1961 je bila ogroman favorit protiv Orijenta koji je samim plasmanom nadmašio sva očekivanja, a to je i potvrdila na Kantridi sa sigurnom 3:0 pobjedom.

Vrlo rano je Istra došla do pogotka nakon fatalne greške obrane domaćina. Na lošem terenu na Kantridi je Gedeon Guzina prevario Smolčića, a ovaj ga je mlako dotaknuo. Dovoljno je to bilo za pad Guzine i rani kazneni udarac koji realizira Šime Gržan za 1:0 u osmoj minuti.

Samo minutu nakon prijeti opet Gržan, ali preko gola iskosa, a nakon toga slijedi jako dobro razdoblje igre Orijenta. Nekoliko puta je domaćin dobro izašao pred Čondrićeva vrata i prijetio je, ali je taj period prekinula nova greška drugoligaša.

Benjamin Ivančević je u 23. neoprezno startao daleko od svog gola, ali je imao visoko podignutu nogu i Fran Jović nema drugog izbora nego pokazati crveni karton igraču Orijenta. Ionako inferiornom domaćinu to nikako neće pomoći i do poluvremena gledamo opsadu domaćeg gola.

Promašio je prvo zicer Guzina, a onda iz dobre šanse pored gola gađa Rafa Paez i na poluvrijeme se ipak ide s 1:0, ali uz potpunu kontrolu i brojčanu nadmoć Istre. U drugi dio Istra kreće jednako jako kako je i završila prvi, ali je Berković danas jedan od najboljih pojedinaca Orijenta.

Skinuto je zicer Grujeviću, a u posljednjih pola sata je branio moguće i nemoguće nakon što se ispuhao kratkoročni balon napada Orijenta od 49. do 55. minute. U 59. je Berković fantastično upisao dvije obrane, prvo Lončaru iz udarca glavom, a onda i Gonzalezu, a iz nastavka Guzina zabija, ali je bio u zaleđu.

Gledali smo onda kraći prekid i scene kao i u Šibeniku jer i na Kantridi imamo problema sa strujom pa otkazuje jedan reflektor, ali je ipak procjena da se susret može nastaviti. I baš tada obrana Orijenta radi novu fatalnu grešku koju opet kažnjava Gržan.

Liber je na sredini traljavo dodao, Gržan se sjurio prema golu i na 25 metara je predriblao istrčalog Berkovića te je pospremio loptu u praznu mrežu za 2:0. U 79. pokušava Gržan van šesnaesterca, ali se pri šutu poskliznuo i lopta prolazi tik uz vratnicu u korner.

Iz kornera je Istra zabila četvrti pogodak na susretu, ali i drugi poništen. Paez je nakon kornera glavom poslao "svijeću" koju u mrežu na crti šalje Ivančić, ali VAR snimka pokazuje da je to učinio rukom i ostaje 2:0.

Do kraja ćemo vidjeti više kartona nego golova i Orijent završava susret s tek devetoricom. Ivančić je nakon grubog starta dobio tek žuti, a prežustar u protestu je bio Ivan Gerc koji je dotaknuo Jovića, a to se ne smije. Sudac je zato pokazao drugi žuti Gercu i Orijent ostaje s dva igrača manje.

No to je ubrzo preokrenuto u igrača manje jer nakon VAR snimke Ivančić dobiva izravni crveni i Gerc na kraju ispada isključen, a bio je u pravu jer je protestirao s razlogom. Tako umjesto 10 na 10 susret završavamo s 10 na devet.

U gotovo posljednjem napadu susreta je Istra došla do trećeg gola. Krenuo je na gol Sane, Maloku mu je uzeo loptu, ali isto njemu radi i Maganjić koji matira Berkovića za 3:0. Revijalni uzvrat u Puli će se odigrati peti kolovoza i tad ćemo i službeno imati puni sastav HT Prve lige.

HT Prva liga, dodatne kvalifikacije:
Orijent - Istra 1961 0:3

FOTO: Nel Pavletić/PIXSELL

Kvalifikacije za HT Prvu ligu

finale - prve utakmica

Orijent0:3Istra 1961

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!