Nogomet

Brojni Hrvati u akciji, nosili do prolaza Celje, Šerif, Suduvu...

Mihaela Bradovski • četvrtak, 20.08.2020.
Brojni Hrvati u akciji, nosili do prolaza Celje, Šerif, Suduvu...

Odigran je veći dio susreta prvog pretkola Lige prvaka, a u njima su važnu ulogu igrali i hrvatski nogometaši...

Ludogorec je imao dosta problema protiv Budućnosti i nije lako došao do prolaza u drugo pretkolo. Rezultat to ne pokazuje, ali domaćin je bio potpuno ravnopravan protivnik.

Dobro je krenulo za Bugare koji su u prvih 25 minuta stigli do dva pogotka. Španjolac Higinio i Kongoanac Mavis Tchibota bili su strijelci, ali Budućnost je preko Igora Ćukovića došla do smanjenja zaostatka. Gosti su mogli odahnuti u 93. minuti kada je Cauly Oliveira-Souza pogodio s ruba kaznenog prostora za 1:3.

Ferencvaros je s 2:0 svladao Djurgarden zahvaljujući golovima Tokmaca Nguena. Gosti su u ranoj fazi ostali bez zambijskog reprezentativca Emmanuela Bande zbog ozljede i to je donekle poremetilo plan trenera Bergstranda. U domaćem sastavu Roko Baturina ostao je na klupi.

Za iznenađenje se pobrinula Tirana koja je u gostima bila bolja od Dinama iz Tbilisija s 2:0. Domaćin je očekivao prolaz, ali u dosta skromnom susretu pobjeda je ipak pripala Tirani. U završnici prvog dijela Argentinac Agustin Torassa doveo ju je u vodstvo, a u 86. minuti Marsel Ismajlgeci postavio je konačnih 2:0.

Omonia je u gostima s 1:0 u produžecima svladala armenski Ararat i tako izborila prolaz. Kuriozitet u ovom susretu je ogroman broj stranaca koji su nastupili pa je tako Ararat u prvih 11 imao 11 stranaca, a Omonia njih 10. Naravno, stranac je i odlučio pobjednika, Brazilac Thiago Santos u 94. minuti zabio je za pobjedu.

Očekivanu pobjedu izborio je Maccabi iz Tel Aviva koji je s 2:0 bio bolji od Rige. Oba pogotka djelo su reprezentativca Barbadosa Nicka Blackmana koji je oba gola postigao s 11 metara.

Suduva je u gostima na penale prošla dalje protiv Flore i tu velike zasluge ima hrvatski vratar Ivan Kardum koji je branio penale i odveo svoju momčad dalje. Trojica Hrvata sudjelovala su u raspucavanju, Andro Švrljuga i Domagoj Pušić bili su uspješni, a Josip Tadić ne. Inače Flora je vodila od 49. minute golom Rauna Sappinena, a u 78. minuti Mihret Topčagić izjednačio je s 11 metara. Kardum i Tadić odradili su cijelu utakmicu, Pušić je ušao u 37. minuti umjesto ozlijeđenog Leimonasa, a Švrljuga je u 73. minuti zamijenio Jefremova.

Celje je imalo puno teži posao protiv Dundalka nego što konačnih 3:0 pokazuje. Na kraju su Hrvati riješili stvar i golovima u završnici zaključili priču. Celje je povelo u završnici prvog dijela golom Kerina i držalo to vodstvo sve do 89. minute- Gosti su pokušavali izjednačiti no nije išlo. U 89. minuti Celje dolazi do drugog pogotka. Dario Vizinger je vukao napad i odigrao dupli pas s Lotričem koji mu vraća loptu pred prazan gol i Vizinger lakoćom zabija. U 93. minuti u igru ulazi Filip Dangubić te dvije minute kasnije odbijenu loptu od strane vratara nakon slobodnog udarca posprema iz drugog pokušaja u mrežu. Josip Ćalušić igrao je cijelu utakmicu, a Ivan Božić do 82. minute.

Zekićev Šerif sredio je Folu s 2:0 uz važan doprinos Hrvata. Benedik Mioč bio je dvostruki asistent, prvo Anatoleu Abangu, a zatim i Andreju Lukiću. Mioč je odigrao cijelu utakmicu, Gabrijel Boban do 87. minute, a Andrej Lukić od 67.

Raspucani Molde postigao je čak pet golova protiv KuPS-a i glatko prošao dalje. Hestad, Eikrem, Omoijuanfo, Pedersen i Knudtzon bili su strijelci.

Dalje prolazi i Sarajevo koje je slavilo u Walesu s 2:0 uz dva pogotka bivšeg igrača Hrvatskog dragovoljca i Slaven Belupa Benjamina Tatara. Hrvoje Miličević i Mirko Oremuš odradili su cijelu utakmicu.

Liga prvaka, prvo pretkolo:
Budućnost - Ludogorec 1:3
Ferencvaros - Djurgarden 2:0
Dinamo Tbilisi - Tirana 0:2
Ararat-Armenia - Omonia 0:1 produžeci (0:0)
Maccabi Tel Aviv - Riga FC 2:0
Flora - Suduva 2:4 penali (1:1)
Celje - Dundalk 3:0
Šerif Tiraspol - Fola 2:0
Molde - KuPS 5:0
Connah's - Sarajevo 0:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!