Nogomet

Kraljevi Europske lige nikad nisu izgubili finale

Matej Kačan • petak, 21.08.2020.
Kraljevi Europske lige nikad nisu izgubili finale

Sevilla je po prvi put u svojoj povijesti igrala europska natjecanja 1957. a u 63 godine od tad je ušla u šest finala, svih šest u Europskoj ligi/Kupu UEFA, a u dosadašnjih pet je slavila...

Ako inter večeras svlada Sevillu, to će biti prvi poraz u finalima europskih natjecanja za andaluzijsku momčad. Sevilla je prvi put nastupila u europskim natjecanjima ulaskom u Kup prvaka 1957., ali u tom natjecanju koje je kasnije postalo Liga prvaka nije nikad igrala finale.

Druga je priča s Europskom ligom, ili po starom, Kupu UEFA u kojem je Sevilla rekorder s pet naslova. Tih pet naslova je stiglo iz pet finala bez poraza, a niz je krenuo 2006. protiv Middlesbrougha. U uvjerljivoj 4:0 pobjedi je junak bio Enzo Maresca s dva gola, a po gol su dodali Luis Fabiano i Frederic Kanoute.

Trener na klupi Seville je tad bio Juande Ramos, a nije dugo trebalo istom treneru i momčadi da osvoji novi naslov, i to obranom naslova u Glasgowu u španjolskom finalu protiv Espanyola. Nakon 90 minuta je bilo 1:1 golovima Adriana i Riere, a u produžecima su golove dali Jonatas i Kanoute.

Išlo se zato u izvođenje penala gdje je Andres Palop izluđivao izvođače Espanyola koji nisu realizirali tri od četiri penala, a strijelac posljednjeg penala za Sevillu je bio danas nažalost pokojni Antonio Puerta.

Čekalo se na novo finale, ali i novi naslov sedam godina, a onda je stigao sraz s Benficom u Torinu 2014. Na klupi je tad bio Unai Emery, a vođa ekipe na terenu je Hrvat Ivan Rakitić koji je bio proglašen igračem susreta u 120 minuta bez golova. Opet se zato išlo na penale.

Četvorica igrača Seville su bili precizni, dok su kod Benfice neuspješna bila trojica pa u tom trenutku Sevilla postaje rekorder natjecanja s tri naslova, što će podebljati u naredne dvije godine.

Naslov je obranjen u Varšavi 2015. u još jednom finalu koje je imalo hrvatski potpis. Više nije bilo Ivana Rakitića u dresu Seville, ali je Dnipro u vodstvo doveo Nikola Kalinić u sedmoj minuti. Junak ovog susreta je bio Carlos Bacca s dva gola u preokretu koji je prepun golova završio 3:2 za drugi Emeryjev naslov.

Popularni three-peat je došao protiv možda i najtežeg protivnika kojeg je Sevilla dobila u finalima. 2016. je u Baselu na drugoj strani bio Liverpool koji je Jürgen Klopp počeo uštimavati u stroj koji će pokoriti Englesku i Europu.

I ovo je finale imalo Hrvata, Dejan Lovren je odigrao 90 minuta za Liverpool koji je proveo preko Daniela Sturridgea u 35. minuti, ali su novi preokret u drugom dijelu izveli Kevin Gameiro s jednim i Coke s dva gola.

Dva finala protiv engleskih klubova, po jedno protiv španjolskog, portugalskog i ukrajinskog kluba. Sevilla je pet puta ostala neporažena, nekoliko puta nakon drame penala. Nije igrala protiv talijanskog kluba u finalu, pa tako ni protiv Intera. Hoće li se niz nastaviti, ostaje za vidjeti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!