Nogomet

FIFA objavila privremene prilagodbe u pravilima o ustupanju igrača

Branimir Korać, hns.family • utorak, 25.08.2020.
FIFA objavila privremene prilagodbe u pravilima o ustupanju igrača
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Ured Vijeća Fife objavio je privremene promjene u pravilima o ustupanju igrača od strane klubova prema nacionalnim reprezentacijama za vrijeme rujanskog termina za utakmice reprezentacija.

Zbog trenutačne epidemije novog koronavirusa te postojećih ograničenja na području međunarodnih putovanja, Ured Vijeća Fife jednoglasno je odlučio prilagoditi pravila o ustupanju igrača nacionalnim reprezentacijama za vrijeme rujanskog reprezentativnog tjedna, tijekom kojeg će utakmice igrati samo savezi članovi Uefe.

Nedavni porast u broju osoba zaraženim COVID-19 u brojnim državama diljem svijeta uzrokovao je ponovnu uspostavu ograničenja na području međunarodnih putovanja, neka od kojih imaju neposredne i ozbiljne posljedice za međunarodna natjecanja.

S ciljem očuvanja zdravlja svih onih koji su uključeni u međunarodna nogometna natjecanja, Ured Vijeća Fife nakon razgovora s Uefom odlučio je kako se opća pravila prema kojima su klubovi obavezni prepustiti igrače nacionalnim reprezentacijama za vrijeme predviđenih termina neće primjenjivati u sljedećim slučajevima:

- ako postoji obavezna karantena ili samo-izolacija duža od pet dana pri ulasku u a) državu kluba čiji igrač treba putovati na okupljanje te/ili b) državu gdje treba biti odigrana utakmica nacionalne reprezentacije,

- ako postoji zabrana putovanja od ili prema ijednoj od gore navedenih lokacija (tj. zemlje kluba koji treba ustupiti igrača reprezentaciji ili zemlje odigravanja utakmice reprezentacije)

- ako ne postoje izričite iznimke od strane nadležnih tijela za igrače nacionalnih reprezentacija i njihova međunarodna putovanja.

Navedene privremene promjene unutar Fifinog Pravilnika o statusu i transferima igrača bit će na snazi za vrijeme rujanskog termina za utakmice muških reprezentacija (od 31. kolovoza do 8. rujna) te ženskih reprezentacija (od 14. rujna do 22. rujna).

FOTO: Igor Šoban/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Apsolutni autsajder na krovu Europe

    Piše: Petar Jenjić

    Apsolutni autsajder na krovu Europe

    Europsko prvenstvo 2004. godine donijelo je jedno od najvećih iznenađenja u povijesti reprezentativnog nogometa kada je do zlata stigla...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!