Nogomet

Počinje Premier liga: Tko su favoriti, tko će ispasti, a tko može najviše iznenaditi?

Jan Šneler • subota, 12.09.2020.
Počinje Premier liga: Tko su favoriti, tko će ispasti, a tko može najviše iznenaditi?

Počinje 29. izdanje najgledanijeg nogometnog prvenstva, engleske Premierlige, a mi u ovom uvodnom tekstu izdvajamo sve momčadi i donosimo kratki pregled njihovih transfera i ukupnog plasmana…

Manchester City (1. – 2. mjesto)

City je prošle sezone prepustio naslov prvaka Engleske Liverpoolu, ali nam se čini kako bi ove godine mogli vratiti izgubljeno. Na već sjajnu i bogato ekipiranu momčad, Pep Guardiola dodao je stopera Nathana Akea, a očekuje se uskoro i potpis Kalidoua Koulibalyja.

Za tu dvojicu stopera City će potrošiti više od 120 milijuna eura i ne treba sumnjati da Guardiola želi još pojačati ionako snažnu obranu. Uz njih dvojicu doveden je i Ferran Torres iz Valencije za 23 milijuna eura, a i dvojica desnih bekova Yan Couto te Issa Kabore (zajedno oko 10 milijuna eura).

Momčad je napustio Leroy Sane i to za 45 milijuna eura u Bayern, a kao slobodni igrači otišli su Claudio Bravo te David Silva. U globalu, na onu sjajnu i napadački potentnu momčad, Guardiola pojačava stoperske pozicije i dovodi još jedno ofenzivno desno krilo. Formula za uspjeh je jasna, mada je upitno treba li City doista toliki broj stopera.

Liverpool (1. – 2. mjesto)

Sušta suprotnost Cityju je Liverpool koji ove sezone neće divljati s transferima. Niti ranije to nisu bila divljanja pod Jurgenom Kloppom i uvijek se pazilo da omjer kupljenog i prodanog bude uravnotežen (izuzetak je sezona 2018/19).

Klopp se odlučio za Konstantinosa Tsimikasa koji dolazi iz Olympiacosa i pokriva poziciju lijevog beka. Moguće vrlo dobro uloženih 13 milijuna eura za zamjenu za Andyja Robertsona. Iz kluba odlazi dežurni Pedro, Dejan Lovren kojega je Zenit kupio za 12 milijuna eura.

Dugogodišnji Liverpoolov veznjak Adam Lallana besplatno je otišao u Brighton, a Ovie Ejaria zamijenio posudbe trajnim angažmanom u Reading. Redsi će sigurno još nekoga dovesti i tu nema sumnje. Priča oko Thiaga Alcantare blizu je finalnog dogovora, a šuška se i o odlasku Georginija Wijnalduma.

Obzirom da transferni rok još debelo traje, svakakvih priča ima pa se tako spominju i Jadon Sancho te Erling Haaland u brojnim kombinacijama. Treba pričekati mada će Redsi nakon što su "izgubili" Timu Wernera i Koulibalyja, htjeti brzo zakapariti svoje želje.

Manchester United (3. – 5. mjesto)

Premda su Crveni vragovi doveli pojačanje u veznom redu u vidu Donny van de Beeka (platili Ajaxu 39 milijun eura), velika priča transfernog roka još se čeka. Sancho je svakim danom bliže prelasku na Old Trafford, ali očigledno se klubovi još uvijek ne mogu dogovoriti.

Navodno je i Liverpool uključen u priču, ali po svim natpisima i izjavama, izglednije je da mladi Englez potpiše za United. Manchester United je prošlu sezonu zaključio na trećem mjestu, izborio grupnu fazu Lige prvaka i ove godine žele još bolji rezultat ostvariti.

Bez obzira na sumnje u Ole Gunnara Solskjaera, United je izgledao sve bolje krajem sezone, a pogotovo od dolaska Brune Fernandesa koji se pretvorio u stožernog igrača. Uz Liverpool i City, United je prošle godine primio najmanje golova (36) i to je momčad na koju treba računati ove sezone.

Chelsea (3. – 5. mjesto)

Frank Lampard - pukovnik ili pokajnik. Premda se čini kao da ima slatke brige, legendi Chelseaja neće biti lako odabrati prvih 11. Kada klub potroši više od 220 milijuna eura i dovede četvoricu igrača koji mogu odmah u prvu momčad, prilike, ali i problemi sami izranjaju.

Lampard se riješio Alvara Morate i Marija Pašalića koji su ionako bili na posudbama, a besplatno u redove Arsenala je prešao Willian. S druge strane, dovedeni su Kai Havertz, Timo Werner, Ben Chilwell i Hakim Ziyech. U obrani će stoperske pozicije pojačati Malang Sarr i iskusni Thiago Silva koji su dovedeni besplatno.

Čim se oporavi, Chilwell će sigurno zauzeti mjesto Marcosu Alonsu, a treba očekivati i da će Werner i Havertz zaigrati otprve. Tu se javlja logično pitanje što će biti s Tammyjem Abrahamom, gdje će Lampard uklopiti Matea Kovačića ili Masona Mounta i hoće li možda Christian Pulisic seliti na drugu stranu.

Puno upitnika, objektivno jako dobra pojačanja, ali teško je očekivati da će Lampard sve u jednoj sezoni posložiti. Treba vremena za uigrati novih nekoliko igrača i sigurno da mu neće biti lako. Ipak, navijače Bluesa treba veseliti činjenica da imaju igrače za narednih desetak godina.

Arsenal (3. – 5. mjesto)

U novu sezonu Topnici ulaze iznimno motivirani. Osvajanjem FA kupa i Community Shielda vratili su nešto trofeja u svoje vitrine, a transfernim rokom navijači su zadovoljni.

Dovedeni su stoperi Gabriel iz Lillea za 26 milijuna eura te Pablo Mari iz Flamenga za 8 milijuna eura. Također, Mikel Arteta sigurno je zadovoljan što je besplatno dobio usluge Williana koji je sjajno igrao za Chelsea prošle sezone.

Radi se na još nekim pojačanjima, spominju se razna imena poput Juliana Draxlera, a ističe se i da bi neki prvotimci mogli napustiti klub. Valja još pričekati do sredine listopada, ali za sada Arsenal djeluje kao jača momčad nego prošle godine i moguće je da se ukrca u borbu za prva četiri mjesta.

Tottenham (6. – 8. mjesto)

Premda su prošle godine razočarali, Spursi ove sezone ne izgledaju kao momčad koja bi mogla značajnije zaprijetiti vodećoj četvorci engleskog nogometa. Onaj slijedeći rang puno im je bliži i to treba očekivati ove sezone.

Zasad su trošili vrlo konzervativno i osim potvrđivanja Giovanija Lo Celsa, doveli su Matta Dohertyja koji je odigrao odličnu prošlu sezonu kao bek Wolvesa te Pierre-Emilea Hojbjerga. Otišli su tek Kyle Walker-Peters u Southampton te Jan Vertonghen u Benficu kao slobodan igrač.

Spursi imaju pristojnu momčad s jednom ekstra zvijezdom, a to je Harry Kane. Dele Alli i Son Heung-Min su odlični igrači, ali ne ta ekstra razina. Jose Mourinho je znao i s manje napraviti rezultat, ali sve osim stabilne pozicije od šestog do osmog mjesta bilo bi veliko iznenađenje.

Wolves (6. – 8. mjesto)

Momčad koju vodi Nuno Espirito Santo nije se pretjerano promijenila u odnosu na prošlu godinu. Portugalski "štih" je i dalje primjetan, a premda su izgubili Dohertyja i Heldera Costu (Leeds), došao je mladi Fabio Silva iz Porta.

Za tog 18-godišnjaka Wolvesi su dali 40 milijuna što je ogroman iznos za još uvijek nedokazanog igrača, no poznato je da transferi koje vodi kao menadžer Jorge Mendes nisu uvijek jasni. Od Wolvesa ne treba očekivati čuda.

Oni su organizirana momčad, na trenutke igraju fenomenalan nogomet, dok opet s druge strane ispadaju naivni u pojedinim situacijama. Teško će zaprijetiti vodećim momčadima, ali imaju prednost što neće igrati Europu i puna koncentracija odlične ekipe na Premierligu mogla bi dati uspjeha.

Leicester (6. – 8. mjesto)

Mnogi očekuju da će ovo biti sezona kada će Leicester nakon niza godina u vrhu doživjeti težak pad. Ne govorimo o ispadanju iz Premierlige, ali pad u donji dio tablice. Takve prognoze dosta su surove i pomalo nerealne, ali treba vidjeti što može smisliti Brendan Rodgers.

Lisicama je prošle sezone izmaknula Liga prvaka samo zbog katastrofalnog pada u drugom dijelu sezone. Da gledamo samo prvi dio, igrali su jako dobro. Uigrana je to momčad koju nije pretjerano unakazio odlazak Harryja Maguierea, pa ne bi trebao niti transfer Chilwella.

Još uvijek je u vrhu napada Jamie Vardy koji će bez obzira na godine zabiti svojih dvadesetak golova. Za mnoge igrače Leicestera postoji interes momčadi pa su cijenjeni Caglar Soyuncu ili Youri Tielemans, ali za sada Leicester ne posustaje.

Doveli su i Thimothyja Castagena iz Atalante koji je igrao veznjaka u talijanskom sastavu, ali u Leicesteru bi mogao pokriti više pozicija. Lisice su tijekom godina zaslužile poštovanje i ne bi ih se smjelo samo tako otpisivati. Teško je reći da će se boriti za Europu, ali u prvoj polovici tablice će sigurno ostati.

Everton (9. – 12. mjesto)

Nominalno druga momčad iz Liverpoola napravila je jako dobar posao ovoga ljeta. Dovođenjem Allana i Abdoulayea Doucourea definitivno će pojačati sami centar vezne linije, a James Rodriguez će Carlu Ancelottiju dati novu dozu igre prema naprijed.

Ipak, od Evertona smo i ranijih godina navikli vidjeti sjajne transfere, spektakularne iznose i prilično prosječne partije. Što će biti ove godine jako je teško reći, ali Everton bi mogao biti iznenađenje sezone. Trenutno ih vidimo među prvih 12, ali moguće je da iskoriste priliku i dođu čak i u borbu za mjesto u Europi.

West Ham (9. – 12. mjesto)

Prošle sezone Čekićari su se riješili mnogih igrača koji su obilježili dobar dio kluba proteklih nekoliko godina i David Moyes je počeo slagati momčad po svom ukusu. Dovođenje Sebastiena Hallera pokazalo se dobrim potezom, a ove sezone navijači su oduševljeni otkupom ugovora Tomasa Souceka koji je proteklu polusezonu proveo na posudbi.

Prošlosezonsko 16. mjesto definitivno nije ono koje pripada West Hamu i ove sezone može se očekivati da će puno bolje izgledati. Ne treba očekivati čuda od ove momčadi, uostalom to nitko od njih ne bi niti očekivao, ali lako je povjerovati da mogu biti među prvih 12 momčadi što bi bio priličan uspjeh u odnosu na proteklu godinu.

Sheffield United (9. – 12. mjesto)

Apsolutno iznenađenje prošle sezone Sheffield United ove sezone također vidimo prilično visoko. Slično kao i West Ham, očekujemo ih oko 12. mjesta. Radi se o sjajno organiziranoj momčadi, taktički prilično posloženoj koja će ove sezone biti jača za vratarsko pojačanje Aarona Ramsdalea koji je za 20 milijuna eura doveden iz Bournemoutha.

Među pojačanjima je i Ethan Ampadu koji dolazi na posudbu iz Chelseaja, a tu je i dvojac iz Derby Countyja Max Lowe i Jayden Bogle. Sheffield je prošle sezone pokazao da svojim specifičnim stilom nogometa pripada Premierligi, a ove sezone moraju samo potvrditi da nisu one season wonder.

Southampton (9. – 12. mjesto)

Možda smo ih mogli staviti i više, ali u tom nekom mini duelu sa West Hamom, Sheffieldom i Evertonom, njih vidimo kao četvrte (u ovom trenutku). Southampton je također stabilni premierligaš koji se etablirao na sredini tablice i tu će negdje i ostati na kraju sezone. Pojačali su se obrambeno preko Kyle Walker-Petersa i Mohammeda Salisua, a ostali su bez Hojbjerga koji odlazi u Tottenham.

Bez obzira na odlazak jednog od važnijih igrača u sredini terena, Southampton djeluje stabilnije nego prošle sezone i definitivno će imati što za reći u novoj sezoni. Također, ne smijemo zaboraviti da prijelazni rok još traje te su moguća dodatna pojačanja u veznoj liniji.

Brighton (13. – 15. mjesto)

Premda su izgubili nekoliko značajnih igrača poput Aarona Mooya i Anthonyja Knockaerta, u Brightonu mogu biti iznimno zadovoljni dovođenjem bivšeg beka Ajaxa Joela Veltmana. Za svega milijun eura (odštetna klauzula), što je u današnjem nogometu sitniš, pojačali su se za iskusnog 28-godišnjeg braniča.

Uz njega došao je još jedan iskusni veznjak, Adam Lallana koji bez obzira na manji broj utakmica i čestih ozljeda, još uvijek može pružiti odlične partije i definitivno će pomoći Brightonu. Trenutno je financijska situacija dobra u klubu, zaradili su transferima pa je moguće da još malo odriješe „kesu“ i dovedu pokoje pojačanje. U svakom slučaju, dobro su trgovali i bit će sigurno bolje plasirani nego prošle sezone (15. mjesto).

Leeds United (13. – 15. mjesto)

Možda najkontroverzniji odabir jer su mnogi (osim navijača Manchester Uniteda) presretni što se nakon dugog perioda Leeds United vraća u Premierligu. Pod vodstvom Marcela Bielse koji je potvrdio da je riješio sve probleme s upravom i ostaje na klupi, Leeds definitivno izgleda kao ozbiljna i vrlo opasna momčad.

Potrošili su jako puno što se i očekuje od momčadi koja dolazi iz Championshipa i mora pojačati roster. Dovedeni su Rodrigo iz Valencije za nevjerojatnih 30 milijuna eura, Helder Costa iz Wolvesa za 18 milijuna te stoper Robin Koch iz Freiburga za 13 milijuna eura. Golmansku poziciju pojačat će Illan Meslier iz Lorienta koji je i polusezonu proveo u momčadi iz Engleske.

Leeds nije štedio i svi vjeruju kako će se to morati vidjeti. Bila bi prava šteta da odmah ispadnu iz Premierlige kada su toliko čekali, ali mislimo da to nije opcija. Čvrsta sredina tablice i siguran ostanak trebala bi biti njihova sudbina. Za početak „novog života“ u Premierligi nije loše.

Burnley (13. – 15. mjesto)

Još jedna organizirana momčad i jedina u Premierligi koja za pojačanja nije potrošila niti centa. Interesantno, ali ne neočekivano jer je Burnley doista stabilna i organizirana momčad koja je sjajno posložena i za ono što pruža doista ne treba puno nadogradnje. Ipak, javlja se problem, a to je sve češće povezivanje Jamesa Tarkowskog s drugim momčadima.

Prema nekim informacijama West Ham priprema ponudu od 30 milijuna eura koju bi u klubu mogli prihvatiti i onda će Burnley morati u potragu za pojačanjem. Za sada to izgleda pristojno, ne više od toga, ali odlaskom nekih važnijih igrača, vrlo lako bi se mogli naći u ozbiljnim problemima.

Newcastle United (16. – 17. mjesto)

Nije lako bilo navijačima Newcastlea proteklih mjeseci. Od toga da će Saudijci preuzeti klub, otjerati mrskog vlasnika i potrošiti stotine milijuna do činjenice da od svega ništa, a profitirao je upravo taj mrski vlasnik koji je naplatio jamstva. Prošla sezona je bila prilično prosječna i očekivana, ali ove godine puno vjere imaju u novo napadačko pojačanje Calluma Wilsona.

Ne znamo hoće li to biti dovoljno, imaju li na umu još neka pojačanja uz Wilsona i Jamala Lewisa, lijevog beka iz Norwicha, ali trenutno se čini da su dovoljno jaki za ostanak. Ipak, za sve više od toga trebalo bi još nekoliko kvalitetnijih pojedinaca.

Aston Villa (16. – 17. mjesto)

Aston Villa je definitivno jedan od ikonskih klubova Premierlige premda to prošle godine nikako nisu dokazali na terenu. Od ispadanja ih je spasilo samo posrtanje direktnih konkurenata. Ove godine su se bacili u trošak te su doveli Mattyja Casha i Ollieja Watkinsa (zajedno oko 45 milijuna eura).

Navodno su ozbiljno zainteresirani za usluge Arsenalova rezervna vratara Emiliana Martineza, no to je još uvijek na razini glasina. Ne vjerujemo da će ispasti iz Premierlige, očekujemo da će možda i ranije osigurati ostanak, ali borba u donjem dijelu tablice ih definitivno čeka.

Crystal Palace (18. – 20. mjesto)

Crystal Palace je momčad koju mnogi već godinama šalju u Championship, ali oni se uvijek nekako izvuku i postignu prilično dobar rezultat. Prošlosezonsko 14. mjesto dokaz je tome. Bez obzira što često mislili o Royu Hodgsonu, mora mu se priznati da je izvukao maksimum iz jedne prilično limitirane momčadi koja ima nekoliko sjajnih igrača.

Jedan od njih je Wilfried Zaha kojeg se već duže vrijeme povezuje s mnogim momčadima iz vrha Premierlige. Odlazak Zahe bio bi prilično poguban jer Palace često ovisi o njemu. Vjerujemo kako ove sezone ipak neće uspjeti izbjeći ispadanje, premda kada je riječ o ovoj momčadi, nikada ništa ne možete sa sigurnošću reći.

Fulham (18. – 20. mjesto)

Prijelaz iz Championshipa u Premierligu grozno je težak i razlika u kvaliteti nogometa je jako velika premda je i drugoligaški engleski nogomet sjajan i naporan. Fulham je prije dvije sezone napravio jako puno u prijelaznom roku, doveli su nekoliko fenomenalnih igrača, no nije uspjelo. Kemija nije postignuta i ispali su iz lige.

Ovog ljeta išli su puno konzervativnije, svjesni i sami grešaka iz prošlosti i doveli su svega nekoliko igrača poput Harrisona Reeda, Marija Lemine i Antonneja Robinsona. Još uvijek to ne djeluje kao skup igrača koji u vrlo teškoj konkurenciji može izboriti ostanak. Hoće li još tržiti do sredine listopada, ne možemo reći, ali trenutno ih vidimo kao momčad koja će ispasti.

WBA (18. – 20. mjesto)

Teška srca to moramo priznati, ali sjajnom Slavenu Biliću ili Super Slavu trebat će praktički čudo da ostanu u Premierligi ove sezone. Govorilo se kako su za ulazak u prvoligaško društvo zaradili više od 200 milijuna eura, ali prema iskazima Bilića, u klubu su mu budžet ograničili na dvadesetak.

To je odlično iskoristio ostavivši Gradyja Dianganu i Matheusa Pereiru, ali bez novih pojačanja, premierligaških pojačanja, WBA neće moći ostati u Premierligi. Nažalost, čini nam se kako će početak biti jako težak i da će se onda i pozicija Bilića dovoditi u pitanje. Prava je to šteta jer WBA nije lako došao do ulaska u Premierligu i šteta bi bila da u jednoj godini naprave korak unazad.

Procjena ukupnog poretka:
1. Manchester City
2. Liverpool
3. Manchester United
4. Chelsea
5. Arsenal
6. Wolves
7. Tottenham
8. Leicester
9. Everton
10. Sheffield United
11. West Ham
12. Southampton
13. Leeds United
14. Brighton
15. Burnley
16. Newcastle
17. Aston Villa
18. Crystal Palace
19. Fulham
20. WBA

Premier liga

1Liverpool 612:2+1015
2Manchester City 614:6+814
3Arsenal 612:5+714
4Chelsea 615:7+813
5Aston Villa 612:9+313
6Fulham 68:5+311
7Newcastle 68:7+111
8Tottenham 612:5+710
9Brighton & Hove 610:8+29
10Nottingham Forest 66:5+19
11Bournemouth 68:9-18
12Brentford 68:10-27
13Manchester United 65:8-37
14West Ham  66:10-45
15Ipswich 65:10-54
16Everton 67:15-84
17Leicester City 68:12-43
18Crystal Palace 65:9-43
19Southampton 63:12-91
20Wolverhampton 66:16-101

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Premier liga

1Liverpool 612:2+1015
2Manchester City 614:6+814
3Arsenal 612:5+714
4Chelsea 615:7+813
5Aston Villa 612:9+313
6Fulham 68:5+311
7Newcastle 68:7+111
8Tottenham 612:5+710
9Brighton & Hove 610:8+29
10Nottingham Forest 66:5+19
11Bournemouth 68:9-18
12Brentford 68:10-27
13Manchester United 65:8-37
14West Ham  66:10-45
15Ipswich 65:10-54
16Everton 67:15-84
17Leicester City 68:12-43
18Crystal Palace 65:9-43
19Southampton 63:12-91
20Wolverhampton 66:16-101

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!