Ostali sportovi

Liječnik iz Erfurta priznao sudjelovanje u dopingiranju sportaša

Branimir Korać • utorak, 29.09.2020.
Liječnik iz Erfurta priznao sudjelovanje u dopingiranju sportaša

Tijekom suđenja u aferi Aderlass u Münchenu, liječnik iz Erfurta Mark S. priznao je krivnju za sudjelovanje u dopingiranju sportaša...

Sredinom rujna u Münchenu je počelo suđenje involviranima u dopingiranju sportaša, a sve u sklopu takozvane operacije Aderlass. Tijekom te istrage suspendiran je i hrvatski biciklist Kristijan Đurasek koji je zaradio četiri godine suspenzije, a još su bili kažnjeni između ostalih i Georg Preidler, Stefan Denifl, Kristijan Koren, Borut Božić i Alessandro Petacchi.

Tijekom suđenja u Münchenu liječnik iz Erfurta Mark S. priznao je kako je sudjelovao u dopingiranju sportaša, a optužbe su ozbiljne te je riječ o dugogodišnjem organiziranom dopingiranju, spornim transfuzijama krvi, prevarama na velikim sportskim događanjima poput olimpijskih igara, svjetskih prvenstava, Tour de Francea itd.

Liječnik je prilikom priznanja poručio kako na taj način nije došao do zarade i da nije bio financijski u plusu. Ono što je negirao je da je ugrozio zdravlje sportaša.

"Za mene je to bilo najvažnije i jedino bitno, da ne pogoršamo zdravlje sportaša", poručio je.

Tužitelji traže oštru i dugotrajnu zatvorsku kaznu, a prema procjenama stručnjaka mogao bi završiti četiri do šest godina za rešetaka, ovisno o suradnji s tužiteljima.

U aferu je umiješano 23 sportaša iz osam država, uglavnom iz svijeta biciklizma i skijaškog trčanja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!