Tenis

Serdarušić bez drugog kola, Mate Delić ne vraća se profesionalnom tenisu

Sportnet, Mihaela Bradovski • utorak, 29.09.2020.
Serdarušić bez drugog kola, Mate Delić ne vraća se profesionalnom tenisu

Borna Gojo i Duje Ajduković ostali su jedina dva hrvatska predstavnika u drugom kolu ATP Challenger Split Opena nakon što je Nino Serdarušić izgubio od Alessandra Giannessija 6:4, 6:4.

Šteta za Nina, najviše zbog drugog seta u kojem je vodio 3:1 s „breakom” i imao 40-15 na servisu. Nudila mu se prilika za odlazak u treći set, ali nije ju iskoristio i tako je završio nastup već na prvoj prepreci. Iskustvo talijanskog tenisača, koji je prije tri godine igrao polufinale ATP turnira u Umagu, ipak je presudilo.

"Žao mi je drugog seta. Da sam dobio taj gem kod 3:1 vjerujem da bih uzeo i set jer bih dobio više samopouzdanja. Dogodilo mi se par loših poena u nizu i on se odvojio", komentirao je Serdarušić koji je nastupio s pozivnicom organizatora.

Ranije tijekom dana splitska je publika na Centralnom terenu Firula imala priliku uživati u majstorijama dvojice igrača koji su bili u samom svjetskom vrhu – Viktora Troickog i Martina Kližana. Srpski tenisač, nekad 12. u svjetskom poretku, pobjednik tri ATP turnira i osvajač Davis Cupa, lako je svladao Japanca Tatsumu Ita 6:2, 6:4, dok je Kližan nadoknadio minus od 0:3 i 30-40 u trećem setu na putu do pobjede nad Francuzom Constantinom Lestienneom (4:6, 6:3, 6:4). Ljevoruki Slovak nekadašnji je član Topa 30 s iskustvom pobjeda protiv Rafaela Nadala i Novaka Đokovića, a vlasnik je i šest ATP titula. U sljedećem kolu igrat će protiv našeg Duje Ajdukovića.

Danas je igrao i novi protivnik Borne Goje, Nizozemac Botic Van de Zandschulp koji je lako eliminirao srpskog kvalifikanta Peđu Krstina 6:1, 6:1, a drugo kolo izborili su još Tomas Martin Etcheverry i Francisco Cerundolo iz Argentine, Portugalac Frederico Ferreira Silva te treći nositelj Amerikanac Bradley Klahn koji je u najdužem meču turnira poslije dva sata i 41 minute igre svladao Petera Polanskog 6:7 (8), 6:4, 7:6 (3) iako je u trećem setu gubio 4:1.

Nakon dvije godine pauze Mate Delić opet je odigrao službeni meč na ATP-u. S Peđom Krstinom iz Srbije nastupio je u prvom kolu konkurencije parova na Split Openu i izgubio od trećih nositelja Treata Hueya s Filipina i Nathaniela Lammonsa iz SAD-a 6:4, 6:4.

Prije pet godina Delić je bio 150. tenisač svjetske ljestvice, ali posljednje dvije godine više se ne bavi profesionalnim tenisom već radi kao trener s Dujom Ajdukovićem i povremeno s Bornom Ćorićem.

"Bilo je lijepo opet se natjecati, ali neću više igrati profesionalno. Okrenuo sam novu stranicu u životu", odbacio je Delić bilo kakvu priču oko povratka na Tour.

U posljednjem meču dana drugi nositelj Jozef Kovalik iz Slovačke svladao je Tunižanina Maleka Jazirija 6:4, 6:7 (0), 6:0 i tako popunio posljednje slobodno mjesto u drugom kolu pojedinačne konkurencije. Bio je to prvi meč turnira odigran pod reflektorima na Centralnom terenu.

Sutrašnji je raspored u znaku konkurencije parova, barem što se hrvatskih predstavnika tiče. Gojo i Ajduković singl mečeve igrat će u četvrtak, a sutra će na Centralnom terenu u parovima igrati Gojo i Mili Poljičak protiv Gallowaya i Hach Verduga, a nakon njih tinejdžeri Marino Jakić i Karlo Krolo protiv Tomislava Brkića iz BiH i Viktora Troickog iz Srbije. Na terenu Stella Artois braća Ivan i Matej Sabanov igrat će protiv Maleka Jazirija i Pedra Souse.

ATP Challenger Split Open, 1. kolo:
Giannessi (Ita) – Serdarušić (Hrv, WC) 6:4, 6:4
Kližan (Svk, 6) – Lestienne (Fra) 4:6, 6:3, 6:4
Van de Zandschulp (Niz, 7) – Krstin (Srb, Q) 6:1, 6:1
Etcheverry (Arg, SE) – Celikbilek (Tur, Q) 6:4, 6:0
Ferreira Silva (Por) – Blanch (SAD) 7:6 (4), 6:4
Troicki (Srb) – Ito (Jap) 6:2, 6:4
Cerundolo (Arg) – Escobedo (SAD) 5:7, 7:6 (4), 6:3
Kovalik (Svk, 2) – Jaziri (Tun, Q) 6:4, 6:7 (0), 6:0
Klahn (SAD, 3) – Polansky (Kan) 6:7 (8), 6:4, 7:6 (3)

Parovi, 1. kolo
Huey/Lammons (Fil/SAD, 3) – M. Delić/Krstin (Hrv/Srb, WC) 6:4, 6:4
Martinez/Reyes-Varela (Ven/Mek, 2) – Kližan/Kolar (Svk/Češ) 6:4, 6:3

Raspored, 30. rujna
Centralni teren (od 11 h)
P. Sousa (Por, 1) – Kolar (Češ)
Etcheverry (Arg) – Troicki (Srb)
Galloway/Hach Verdugo (SAD/Mek) – Gojo /Poljičak (Hrv, WC)
Ne prije 15.30: Brkić/Troicki (BiH/Srb) – Jakić/Krolo (Hrv, WC)

Teren Stella Artois (od 11 h)
Goransson/Reese (Šve/SAD, 1) – Krueger/Menezes (SAD/Bra)
Marterer (Nje, PR) – Taberner (Špa, 4)
Ne prije 14: I. Sabanov/M. Sabanov (Hrv) – Jaziri/P. Sousa (Tun/Por)

Teren OTP (od 11 h)
Luz/Matos (Bra, 4) – Romboli/Zielinski (Bra/Polj)
Nakashima (SAD) – Cerundolo (Arg)
Klahn/Polansky (SAD/Kan) – Džumhur/Petrović (BiH/Srb)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!