Tenis

Moralić: 'Teniski se turniri pripremaju gotovo cijele godine, a mi smo morali sve graditi od nule u sedam tjedana'

Sportnet, Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 05.10.2020.
Moralić: 'Teniski se turniri pripremaju gotovo cijele godine, a mi smo morali sve graditi od nule u sedam tjedana'

Spušten je zastor na prvo izdanje ATP Challengera Split Open. Premijera je protekla iznimno uspješno, dovođenje profesionalnog teniskog turnira u grad pod Marjanom prvi put poslije 22 godine bio je pun pogodak, no odmora za organizatore nema. Vrlo brzo kreću pripreme za novo izdanje koje se očekuje u travnju sljedeće godine.

Prekrasnim toplim i sunčanim, gotovo ljetnim danom, te neizvjesnim finalom u kojem je Francisco Cerundolo u tie breaku trećeg seta porazio Pedra Sousu, završen je prvi Split Open. Prvi od mnogih, uvjereni smo, jer je protekli tjedan na Firulama pokazao da je Splitu itekako potreban jedan ovakav sportski događaj. Organizatorima zaista nije bilo lako u nezahvalnim korona-uvjetima prihvatiti se ovog posla, ali su ostali ustrajni, uporni i isplatilo im se. Direktor turnira Ismar Moralić, sretan i ponosan nakon što je sve završilo u najboljem redu, pričao nam je:

"Teniski se turniri pripremaju gotovo cijele godine, a mi smo morali sve graditi od nule i to u samo sedam tjedana. Potvrdu da turnir ide dobili smo tek 1. kolovoza. Velika je ovo pobjeda hrvatskog tenisa i publike koja se odazvala u velikom broju."

Kad smo kod publike, stvarno je šteta što je zbog epidemiološke situacije Centralni teren na Firulama smio biti popunjen samo s 20 posto kapaciteta tribina jer smo uvjereni kako bi stadion bio pun za vrijeme mečeva naših aduta Borne Goje i Duje Ajdukovića. Ovako je bio ispunjen onoliko koliko je smio biti, s dvjestotinjak gledatelja dnevno koji su stvorili baš ugodnu atmosferu, kako našim tenisačima, tako i stranima.

Malo je nedostajalo da imamo splitsko finale, što bi bio nevjerojatan završetak turnira, no i ovako su Borna i Duje ostavili izvrstan dojam, pogotovo potonji koji je ovog tjedna debitirao na Challenger razini.

"Duje je momak u naletu, velik je zalog za našu tenisku budućnost. I on i Borna su zahvaljujući ovom turniru došli do najboljeg renkinga karijere. To dovoljno govori. Vjerujem da ćemo u njihovu tenisu još dugo uživati", smatra Moralić koji je prokomentirao i finalni susret u kojem je pomalo iznenađujuće do trofeja došao Argentinac Cerundolo, posljednji igrač koji je izravno upao u glavni ždrijeb.

"Meč je bio uzbudljiv do kraja, a tenis je bio kvalitetan. Cerundolo je u sjajnoj formi i puno će se još za njega čuti. Zanimljivo je to što su Portugal i Argentina zemlje koje tradicionalno njeguju tenis za zemljanu podlogu s dugim izmjenama, no ovi su dečki igrali brzo i puno potezali. Uživali smo u tenisu i prekrasnom vremenu, dobili smo finale kakvo smo mogli poželjeti."

Za pripremu prvog izdanja Split Opena Moralić i ostatak Organizacijskog odbora imali su samo sedam tjedana, a za pripremu drugog imat će nešto više vremena, šest mjeseci, iako je i to u svjetskim okvirima kratak rok.

"Sada su nam to slatke brige. Idemo na kratak odmor, a onda se vraćamo poslu. Nadamo se da tada nećemo imati ovoliko problema i da će ograničenja biti manja nego što su danas. Neke su stvari u organizaciji mogle biti bolje, a neke su mogle biti i daleko lošije. Tereni su kvalitetni iako treba i tu infrastrukturu još malo popraviti. Imamo šest mjeseci da sve podignemo na još višu razinu", zaključio je Ismar Moralić i zahvalio svima koji su pomogli da se turnir održi.

Tenis se u velikom stilu vratio na Firule. Jedva čekamo sve iznova na proljeće...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisATP Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!