Ostali sportovi

Pijetrajeva djeca

Marko Vargek • srijeda, 07.10.2020.
Pijetrajeva djeca
Foto: Pixsell

Čak ni korona nije zaustavila hrvatsku boksačku ekspanziju. Odjeknula je izjava neuništivog Tysona Furyja koji misli da Filip Hrgović ima perspektivu u borbi za svjetski naslov, a bogami je odjeknuo i Alen Babić koji je pred kamerama Sky Sportsa napao Hrgovića.

Pustili su lukavi Englezi, koji znaju prepoznati priču, Babiću video u kojem mu Hrgović kaže: "Ako ovako nastaviš, nećeš imati pravo ni pričati sa mnom."

Babić je promijenio izraz lica, namrštio se i medijima dao što su tražili: "Mičite mi to ispred očiju. Bacio bih mobitel da nije moj. Što on priča? Pa sad imam priliku razgovarati s tobom. J*** se, sj**** ću i tebe i cijeli tvoj tim. On je obični nasilnik. Viđao sam takve kroz život, ali on će svakako dobiti svoje", odgovorio je Babić.

Vratit ćemo se na TV sukob Hrgovića i Babića. Stižu informacije kako je engleska sportska javnost baš ono što se kaže - popušila Babića. Nevjerojatan medijski tretman dobio je dojučerašnji anonimus i to nakon samo pet profesionalnih mečeva. Babić se isfurao kao Divljak (Savage) u ringu, a dobar dečko izvan ringa. Ne znam je li Babić pohađao neki PR tečaj, ali njegov primjer trebao bi ući u priručnik 'Kako izgraditi ime u svijetu boksa'?

Na desetke intervjua dnevno, govore mi, daje Babić u Engleskoj, dobro priča jezik, tražen je. Kao da je tamošnja scena žudila za jednim takvim divljakom. On ponavlja kako ga ne zanima hoće li primiti udarac već ga samo zanima kako da otkine glavu protivniku. Odmah, u prvim rundama. Njegov nedjeljni protivnik Niall Kennedy, vidjelo se, ukočio se od straha kada je krenulo. Old school stil, kako Babić to i sam to opisuje. I zaista nismo dugo vidjeli boksača koji ne taktizira, vjerojatno pretjerujem s usporedbom, ali Mike Tyson imao je sličan pristup. Peek–a–boo stil, sagnuti se ispod protivnikovih udaraca i plasirati svoje, obično razarajuće swingove ili frljoke, kako ih boksači vole nazivati.

Mnogi kažu da je sa svojih 97 kilograma Babić podkapacitiran za tešku kategoriju, no i Mike Tyson je najrazorniji bio sa sličnom kilažom. Babićev trener Pijetraj kaže kako od 50 sparing rundi, u njih 48 Alen Babić prebije Dilliana Whytea, jednog od najboljih britanskih boksača. Nije to znači samo priča.

I dok Babić spretno plovi medijskim vodama jer je doživljen kao jedan od nas, Hrgović se ne želi uvlačiti u priču o njihovom međusobnom meču. Hrga ima svoj put. Smatra da mu Babić nije dorastao, to mišljenje dijeli i dio hrvatske javnosti.

Dva hrvatska teškaša, praktički iz istog grada, stasali u istoj dvorani kod istog sportskog oca - Leonarda Pijetraja - namjerili se jedan na drugoga. Nakon što su teške riječi pale na rastanku Hrgovića i Pijetraja, je li Babić osjetio potrebu stati u obranu svog trenera? Vjerojatno je. Priča je zanimljiva hrvatskoj javnosti, no na globalnoj boksačkoj sceni taj meč trenutačno nema veliku vrijednost. No kaže mi Pijetraj, kako mu je zamjenik Eddieja Hearna, menadžerskog The Bossa, rekao kako je meč Hrgovića i Babića neizbježan te kako bi se mogao dogoditi najkasnije krajem 2021. godine. No Babić i Hrgović na tom putu trenutačno dijele istog menadžera. Nije isključeno da u britanskim uredima odluče kako ne bi bilo loše vidjeti tko je bolji od dvojice ludih Hrvata. Možda i kako ne bi trebali ulagati u obojicu.

Babić je ušao u TOP 50 prema ljestvici uglednog Box Reca, na samo 15 mjesta do Hrgovića i sve glasnije će tražiti okršaj s njim. Baš dobro da ćemo sve pratiti na RTL-u.

FOTO: Sandra Šimunović/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!