Nogomet

Petar Krpan progovorio o pobjedi Hrvatske te o svojoj karijeri i ratu

Sportnet • petak, 09.10.2020.
Petar Krpan progovorio o pobjedi Hrvatske te o svojoj karijeri i ratu
Foto: Pixsell

Nakon pobjede Hrvatske nad Švicarskom, net.hr je razgovarao s bivšim hrvatskim nogometašem i reprezentativcem, brončanim iz 1998., Petrom Krpanom (46)...

Za njega je Zvonimir Boban kazao kako je on pravi heroj jer je kao klinac s puškom u ruci branio Osijek. Pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman zvao ga je svojim borcem. No, njegova najveća vrlina, veličina, leži u skromnosti i poniznosti. Petar Krpan legendarni je bivši hrvatski nogometaš koji je u HNL-u zabio ukupno 64 gola i 19. je na listi najboljih strijelaca u povijesti.

Bio je i dio one brončane generacije Vatrenih 1998. u Francuskoj, pravi mangup na travnjaku koji je svojedobno bivšeg izbornika Ćiru Blaževića oduševio trkom i energijom. Izuzetno zanimljiv, s filmskom pričom kakvu malo tko ima iza sebe. Pun emocije, svoj, nekako je rijetko takvih danas koji će ti se potruditi evocirati uspomene najbolje što može, pokušati ih dočarati što doslovnije. Pričati u jednom dahu, kako je nekad i igrao.

Hrvatska je u St. Gallenu pobijedila Švicarsku s 2:1 i tako prekinula niz od dva poraza (Portugal u Portu i Francuska u Parizu). Uz to, po prvi put u povijesti je svladala Švicarsku, reprezentaciju s kojom je do ovog dvoboja igrala 4 puta, upisavši i prvu pobjedu u 2020. Razgovor s Petrom Krpanom počeli smo upravo s tim.

"Sve ste sami rekli u uvodu, prva pobjeda i to je najbitnije. Kad smo prije samog početka dvoboja u St. Gallenu vidjeli taj šaroliki sastav, svi smo se nadali dobrom rezultatu, jer ipak svi znamo kvalitetu naših igrača, kao i onih koji su igrali protiv Portugala i Francuske. Ali, tada su bili negativni rezultati. No, sad je došla pozitiva. Ono što stano govorim, vidjeli smo da imamo budućnost, kako među seniorima, tako i u mlađim kategorijama. U svim generacijama mi ćemo dobiti minimum po dva-tri igrača. Mi smo Hrvatska", kazao je Krpan za net.hr.

Domagoj Bradarić je u fokusu hrvatskih medija. Svi ga hvale, on je igrač ne samo za budućnost nego i za sadašnjost Vatrenih. Nevjerojatan je put koji je mladi Bradarić prošao u kratkom roku, od Hajdukovih pričuva do transfera u Lille i hrvatske reprezentacije u samo dvije godine.

"Domagoj je odlično odigrao, tome se ne može ništa reći. No, treba sad nastaviti s tim kontinuitetom. Jedna utakmica ne čini zvijezdu. Da ne spominjemo ako jedna-dvije utakmice odigra lošije, znate gdje će biti i što će se o njemu pisati. Nije taj, ovo ono… Treba ići stepenicu po stepenicu. Dečko je dobio šansu, odigrao je dobro, pobijedili smo što je najbitnije", govori Krpan za net.hr.

Krpan je se u razgovoru dotaknuo i svoje nogometne karijere, ali i odlaska na prvu crtu zbgo čega je postao poznat i zbog čega ga je Boban nazvao najvećim herojem Vatrenih.

"Rat kao rat, ne volim to toliko ni spominjati iako su to ‘lijepe’ uspomene, ovo ‘lijepe’ pod navodnicima. Uvijek kad su obljetnice ili nešto spominje se taj rat, no nitko ga se ne želi sjećati zbog svega što se dogodilo. Ipak si tu izgubio neke prijatelje. Iako nam je svima na ponos što smo branili zemlju. Tu su i neke uspomene koje te vežu za taj ratni period. Što da vam kažem, maloljetno dijete otišlo na prvu liniju. Rat je naša povijest", poručio je bivši Vatreni za net.hr.

FOTO: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!