Nogomet

Srbi šokirali Norvešku u Oslu, Škoti nakon penala svladali Izrael

Matej Kačan • petak, 09.10.2020.
Srbi šokirali Norvešku u Oslu, Škoti nakon penala svladali Izrael

Odigrani su svi susretu polufinala play-offa kvalifikacija za EURO koji će se odigrati 2021., a Hrvatska je saznala dvije ekipe koje će igrati utakmicu za ulazak u njenu grupu...

Nakon odigranih polufinala play-offa kvalifikacija za EURO 2020. Možemo reći da će u grupi u Londonu i Glasgowu igrati Škotska ili Srbija. Mnogi su u skupini vidjeli Norvešku, ali je u Oslu nakon 120 minuta prošla Srbija.

Srbi su u gostima nastupili hrabro te su bili podjednaka, ako ne i bolja momčad te su nakon 82 minute bez golova poveli pogotkom Sergeja Milinković-Savića koji je 80 minuta proveo na klupi. Zvijezda Lazija je u praznu mrežu pospremila povratnu loptu Aleksandra Mitrovića nakon slobodnjaka.

No, drama je postala maksimalna u 88. minuti kad je Normann sjajno pogodio suprotni kut prizemnim udarcem s 15 metara pa se išlo u produžetke. Tamo je heroj još jednom bio Milinković-Savić koji je u 103. minuti uspio završiti kontru Srbije nakon mnogo kompliciranja.

Srbi će u finalu igrati protiv Škotske koja je na svom Hampden parku svladala Izrael nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca. 120 minuta nije bilo pogodaka, a onda se išlo na udarce s bijele točke gdje je koban bio promašaj Zahavija u prvoj seriji. Nakon toga su svi bili precizni pa Škotska s 5:4 ide dalje.

Veliku priliku je propustila Bosna i Hercegovina koja je na Grbavici dočekala Sjevernu Irsku, ali je izgubila. Sjajna BiH generacija neće vidjeti EURO usprkos tome što je povela u 14. minuti kad je Rade Krunić zabio nakon sjajnog prodora i povratne lopte Cipetića.

No, izjednačili su Sjeverni Irci preko McGinna u 53. pa se išlo u produžetke, a onda i na penale jer pogodaka nije bilo. Nakon početnog pogotka Pjanića, tragičari su bili Hajradinović i Visca koji su promašili u drugoj i trećoj seriji.

Kod Sjeverne Irske je promašio samo Saville pa Otočani s 4:3 idu u finale gdje će igrati protiv Slovačke. I Slovacima je za finale trebalo bolje izvođenje penala, i to nakon 120 minuta bez golova protiv Irske.

Ircima su presudili promašaji Brownea i Dohertyja, dok su kod Slovaka sva četvorica izvođača bili precizni. Gruziji koja se u finale plasirala ranije poslijepodne se pridružila Sjeverna Makedonija.

Junak je bio branič Rijeke Darko Velkoski koji je u 33. minuti protiv Kosova zabio pobjednički pogodak za 2:1 nakon što je Makedonce u vodstvo doveo autogol Kolollija, a izjednačio je Hadergjonaj u 29. minuti.

Posljednji finalni par čine Mađarska i Island koji su svoje obveze riješili u 90 minuta. Mađarska je golovima Orbana, Kalmara i Nikolicsa svladala Bugarsku za koju je zabio tek Yomov, dok je Island kod kuće nadvisio Rumunjsku uz dva gola Sigurdssona, dok je počasni pogodak za Rumunje dao Maxim.

EURO 2020. kvalifikacije, play-off:
BiH - Sj. Irska 1:1 (p. 3:4)
Bugarska - Mađarska 1:3
Island - Rumunjska 2:1
Sj. Makedonija - Kosovo 2:1
Norveška - Srbija 1:2 (1:1)
Škotska - Izrael 0:0 (p. 5:4)
Slovačka - Irska 0:0 (p. 4:2)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!