Nogomet

Dalić: 'Drugi igraju nogomet, a Francuzi pobijede, ne smijemo griješiti'

Branimir Korać • utorak, 13.10.2020.
Dalić: 'Drugi igraju nogomet, a Francuzi pobijede, ne smijemo griješiti'
Foto: hns.family

Izbornik Zlatko Dalić uoči utakmice s Francuskom nada se kako Hrvatska neće ponavljati pogreške iz prošlosti. Jako želi tu pobjedu i ističe kako koncentracija mora biti na visokoj razini...

Hrvatska u Maksimiru dočekuje Francusku, reprezentaciju koja ju je svladala u finalu Svjetskog prvenstva u Rusiji. Izbornik Dalić upozorava kako se greške moraju smanjiti na minimum ako se želi do pobjede.

"Dolaze nam svjetski prvaci i o tome smo razgovarali na sastanku. Rekao sam igračima da želimo dobiti, ne smijemo griješiti i ući u crnu rupu kao protiv Švedske. Moramo biti puno odgovorniji s puno više discipline i izbjeći greške. Nema straha, imamo šansu za revanš, bit ćemo umorni, ali i oni su. Dolazi nam svjetski prvak, idemo uživati u nogometu."

Dalić će povući određene izmjene u odnosu na Švedsku jer se igrala i prijateljska utakmica sa Švicarskom te ne mogu svi igrači u kratkom roku proći kroz toliko nastupa.

"Nakon utakmice sam rekao da nećemo moći izdržati u tom ritmu, morat ću pripaziti i sačuvati igrače jer bi nekima bila treća u nizu. Moramo se drugačije organizirati, ne bih htio da netko dobije ozljedu jer je igrao previše. Činjenica je da nema Brozovića, tu se otvaraju Kovačić i Rog. Brekalo je isto tako igrao puno, Melnjak, ima tih igrača koje ćemo morati poštedjeti. Uvest ćemo 3-4 svježa igrača da igrački budemo na nivou. Andrej će danas vidjeti, ako ne bude spreman, bit će na klupi. Htio bih da se svi u klubove vrate zdravi. Ovo nam je važna utakmica, Liga nacija nam je jako bitna jer želimo ostati u elitnoj skupini."

Dalić ne preskače utakmice i ističe kako je i dvoboj sa Švicarskom bio vrlo važan zbog Fifine ljestvice.

"Nama je prioritet bila i Švicarska, mi da smo tu utakmicu izgubili, bili bi u opasnosti da ispadnemo iz Top 10. Svaka iduća je najvažnija, moramo probati dati svoj maksimum, imamo nekih dugova jer smo gubili dva puta po 4:2, gubili smo iako smo bili blizu pobjede, gubili smo zasluženo jer smo griješili. Postoje sitnice koje takve velike ekipe to kazne. Protiv Švedske nismo kažnjeni, ali ne smijemo griješiti, moramo biti disciplinirani. Francuzi su najopasniji u tranziciji, bit će jako opasno kada ćemo imati loptu."

Izbornik se nadao francuskoj pobjedi protiv Portugala.

"Navijao sam za Francusku protiv Portugala jer bi došli rasterećeniji. Oni žele biti prvi u grupi i žele nas dobiti, ali želimo i mi njih. Najvažnije je da ne gubimo tako lako lopte, ne smijemo griješiti u posjedu, oni protivniku prepuste posjed i otvaraju se opasno u tranziciji, na to moramo paziti. Naravno i prekide, tu smo već primili gol protiv njih, moramo biti jako oprezni. Moramo naći način kako s njima."

Hrvatska je odigrala dobro i u finalu Svjetskog prvenstva i sada u Parizu, Francuska je nije nadigrala, ali je ipak slavila.

"Igraju drugi nogomet, a oni pobijede. Na SP-u bili su jedina momčad koja je imala manji posjed lopte od protivnika, a sve su dobili. Tako i s nama isto, stvaraš, dodaješ, igraš, a oni ti zabiju četiri gola. Protiv njih nema ljepote, moraš igrati na rezultat. Najvažnije je da ne griješiš. Svaka utakmica je važna i hoću pobijediti Francusku na bilo koji način. Dat ćemo sve od sebe da to napravimo, ako ne uspijemo, analizirat ćemo i ispravljati greške. Ne smijemo griješiti i srljati i moramo biti dobri u bloku."

Borna Barišić je spreman i krenut će od prve minute. Razmatra se opcija i s Bradarićem na lijevom krilu.

"Nadam se da je Barišić spreman, kako stvari stoje trebao bi početi utakmicu. Odmoran je i spreman. Melnjaka ćemo odmoriti, odigrao je dvije dobre utakmice, u zadnjoj je malo pred kraj pao što je i razumljivo jer je prije toga igrao i za klub. Razmišljamo i o tome da Perišića stavimo desno, a Bradarića lijevo. Perišić se može prebaciti, Bradarić ne, ali vidjet ćemo što će biti s Kramarićem pa ćemo odlučiti. Bradarić igra u Francuskoj i poznaje te igrače, neće biti greška ako to napravimo."

Hrvatska je protiv Švedske odigrala u sustavu u kojem je dosad nismo gledali, bez klasičnog napadača.

"Igrali smo malo drugačiji sustav i jedino su mjerodavni igrači kako će odigrati. Njihove reakcije su pozitivne, prihvatili su to i rekli su da im je to bilo dobro. Pali smo jer čim u tom sustavu jedan igrač počne štekati, pada sve. Mi ne možemo igrati visoki presing cijelu utakmicu, trebali smo se više odmoriti kada je lopta kod nas, mi to nismo iskoristili, Šveđani su se nametnuli i preko naše lijeve strane stvorili neke situacije koje su bile opasne. Najvažnije su mi povratne reakcije igrača, a oni su svi bili zadovoljni i igrom i svojom ulogom."

Dalić je zadovoljan spremnošću igrača, apostrofirajući i Petkovića s kojim nije bio zadovoljan nakon Portugala i Francuske.

"Igrači su spremniji nego što je bio slučaj u rujnu. Moram paziti da se igrači ne preforsiraju jer bi igrali tri utakmice u sedam dana. Bruno će sutra početi utakmicu, potreban nam je. Kada je spreman i kada je fit, jako je potreban reprezentaciji. Njegov stil igre s našim brzancima sa strane jako nam odgovara."

Naravno, izbornik nije zaboravio navijače.

"Puno je ljepše igrati pred navijačima. Svaka podrška nam je dobrodošla, došli su i protiv Švedske, kisnuli i to nam je puno značilo. Veselim im se u sutrašnjoj utakmici."

A razveselio ga je i povratak Luke Modrića.

"Luke nije bilo u prvoj utakmici, ali naš lider i kapetan se vraća. Reprezentacija s njim je bolja i svaki igrač daje 20 posto više s njim na terenu. Lider je ekipe, pokazao je to i protiv Švedske, kod prvog gola kada je uzeo loptu i pokrenuo polukontru."

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!