Nogomet

Dinamo protiv Rusa: Spartak Moskva dva put slavio, Dinamo samo jednom

Jan Šneler • četvrtak, 29.10.2020.
Dinamo protiv Rusa: Spartak Moskva dva put slavio, Dinamo samo jednom
Foto: Pixsell

U svojoj dugoj europskoj povijesti, zagrebački Dinamo samo je tri puta igrao protiv ruske momčad i što je najzanimljivije sve protiv istog protivnika – Spartaka iz Moskve…

Ususret ogledu drugog kola grupne faze Europske lige protiv CSKA Moskve, odlučili smo se prisjetiti Dinamovih susreta s ruskim momčadima. U bogatoj povijesti Dinama, samo tri puta zagrebački Modri susreli su se s ruskim ekipama. Sva tri puta u Kupu Uefa i sva tri puta protivnik je bio moskovski Spartak.

Kup Uefa 1996-97, kvalifikacijsko kolo

Prvi dvoboji sa Spartakom nastupili su u sezoni 1996-97 u Kupu Uefa. Sezonu prije Dinamo zbog nereda navijača i davljenja delegata od ovlaštenih osoba u Auxerreu, bio je suspendiran te nije sudjelovao u europskim natjecanjima. Tu sezonu Modri su završili na prvo mjestu HNL (tad još prvak nije išao u Ligu prvaka) i nakon lakog prolaza protiv Dinama iz Tirane (ukupno 10:2), Dinamo je u tadašnjem kvalifikacijskom kolu izvukao Spartak iz Moskve.

Ruska momčad sezonu je zaključila na trećem mjestu i direktno se plasirala u kvalifikacijsku rundu. U prvom susretu odigranom na Maksimiru, Dinamo je pod vodstvom Otte Barića odigrao jako dobro i pred 15.000 navijača slavio s 3:1. Sva četiri pogotka su postigli nogometaši Dinama – tri u mreži Spartaka (Zoran Slišković, Igor Cvitanović i Igor Pamić), a jedan u vlastitu mrežu (autogol Marinka Galiča).

Dinamo je imao sasvim dobar rezultat za uzvrat koji je uslijedio dva tjedna kasnije u Moskvi na stadionu Centralny koji je inače služio kao dom Dinama iz Moskve. Nažalost, kako je to tada bilo često u Dinamovim susretima, Rusima su trebala dva pogotka i upravo toliko su postigli. Prvi je zabio Aleksej Meljošin u ranoj fazi susreta, a drugi u 56. minuti djelo je Dmitrija Aleničeva.

Susret se igrao na doista starom stadionu socijalističkog tipa čiji travnjak je bio prilično neravan. To se jako dobro vidi kod drugog pogotka kojeg je Dražen Ladić prilično naivno primio, ali lopta je doista odskakivala po travnjaku koji je bio nalik na ledinu u parku. Dinamo je tako ispao iz Kupa Uefe, a Spartak je nastavio natjecanje i prošavši danski Silkeborg zapeo u drugom kolu kod Hamburga.

Kup Uefa 2008-09, grupna faza, 3. kolo

Kao što je dobro poznato onima koji prate europski nogomet, tih godina Kup Uefa igrao se u onom čudnom formatu s pet momčadi i četiri susreta. Dinamo je izvukao tešku skupinu s Udineseom, Tottenhamom, NEC Nijmegenom i Spartakom iz Moskve. Odmah je bilo jasno kako bez pobjeda protiv NEC-a i Spartaka, Dinamo teško može doći do prolaza i proljeća u Europi.

Krenulo je očekivano. Dinamo je svladao NEC i izgubio od Tottenhama, Spartak je izgubio od Udinesea. Dinamu bi pobjeda u trećem kolu donijela šest bodova i prilično je sigurno plasman u nokaut fazu. Nažalost, Modri nisu uspjeli premda definitivno nisu zaslužili izgubiti, ali to je već česta Dinamova boljka.

Spartak je došao s aurom druge momčadi Rusije koju vodi legendarni Michael Laudrup i koja ne igra prekrasni, ali vrlo čvrsti i organizirani nogomet. Uz to na vratima Spartaka bio je Stipe Pletikosa, bivši golman Hajduka te je motiv Dinamovih navijača za pobjedu bio još veći.

Dinamo je odigrao dobro, velike prilike imali su Mario Mandžukić u prvom dijelu i Igor Bišćan u samoj završnici kada je imao čistu priliku, no uputio je mlak pokušaj prema Pletikosi. Spartak nije bio dominantniji, ali iz jedne poluprilike došli su do pogotka. Ivan Sajenko preciznim udarcem matirao je Tomislava Butinu.

Dinamo se tako ponovno našao u bezizlanoj poziciji, trebala mu je pobjeda u Udinama do koje nije došlo, a zanimljivo niti Spartak nije prošao dalje. Naime NEC je u sljedeća dva kola svladao Ruse i Udinese te tako došao do prolaza.

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!