Nogomet

Rijeka protiv Nizozemaca: Dva ogleda, uspješnost polovična

Jan Šneler • četvrtak, 29.10.2020.
Rijeka protiv Nizozemaca: Dva ogleda, uspješnost polovična
Foto: Pixsell

U nizu europskih utakmica, Rijeka je samo dva puta igrala protiv nizozemskih klubova, odnosno točnije protiv Feyenoorda i uspješnost je bila polovična…

Ususret drugom kolu Europske lige i ogledu kod AZ Alkmaara, odlučili smo se prisjetiti ogleda Rijeke protiv nizozemskih momčad iz nedavne prošlosti. Obzirom na to da se Rijeka tek proteklih godina ustoličila kao momčad koja odigra nekoliko europskih utakmica u sezoni, jasno je kako ta brojka nije mogla biti prevelika.

Europska liga 2014-15, grupna faza, 3. i 4. kolo

U sezoni 2014-15 Rijeka je odigrala možda i najzreliju europsku jesen u svojoj povijesti. U vrlo teškoj skupini s Feyenoordom, Sevillom i Standard Liegeom, Rijeka je osvojila sedam bodova pritom ostvarivši sjajan rezultat od dvije pobjede i jednog remija na domaćem terenu.

Ujedno to su bili i svi bodovi koje je riječka momčad skupila, a pobjeda u trećem kolu na tada još Kantridi došla je protiv Feyenoorda. Susret je to u kojem je fenomenalni Andrej Kramarić briljirao. Rijeka je slavila s 3:1, a sadašnji napadač Hoffenheima postigao je tri pogotka.

Nakon tog susreta, Rijeka je imala četiri boda u skupini i bila je debelo u igri za prolaz dalje. Za momčad koja nije pretjerano iskusna niti moćna kao konkurenti, situacija koju se samo moglo poželjeti. Jasno je bilo da protiv Feyenoorda u uzvratu Rijeci treba pozitivan ishod ako se želi razmišljati o prolasku u nokaut fazu.

Nažalost, to se nije dogodilo jer je nizozemski sastav već nakon uvodnih dvadeset minuta imao prednost od 2:0. Loš start, vjerojatno i mala nervoza pred prepunim stadionom u Rotterdamu donijela je Rijeci nemogućnost da dođe do pozitivnog ishoda.

Nije taj poraz bio presudan u borbi za prolazak skupine, no Rijeka je pokazala kako dobrom igrom i organizacijom može parirati puno jačim protivnicima. U svakom slučaju, bila je to tada prilično ozbiljna momčad koja niti protiv jačih ekipa nije gubila glavu i djelovala izgubljeno.

FOTO: Nel Pavletić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!