Nogomet

Engleski izbornik priznao strah od demencije zbog mnogo udaraca glavom

Matej Kačan • četvrtak, 12.11.2020.
Engleski izbornik priznao strah od demencije zbog mnogo udaraca glavom
Foto: Pixsell

Nakon što je legendarni igrač Manchester Uniteda Sir Bobby Charlton dobio dijagnozu demencije, istog se boji i engleski izbornik Gareth Southgate, i to zbog mnogo udaranja lopte glavom u karijeri...

Mnogo se posljednjih dana i godina govori o povezanosti profesionalnog nogometa i zdravstvenih posljedica. Nakon što je Sir Bobby Charlton dobio dijagnozu demencije, na tu je temu progovorio i Gareth Southgate. Engleski izbornik se boji iste sudbine zbog mnogo igranja glavom u karijeri.

"Naravno da u mojoj dobi nakon toliko udaraca lopte glavom imam strahove i zabrinutost. No, isto tako sam svaki put kad bih izašao na teren znao da riskiram ozljede, kratkoročne ili dugoročne. Uvijek sam htio karijeru i priliku da igram, čak i ako je to značilo dugoročne zdravstvene posljedice", kazao je izbornik.

To da je cijena uspjeha u karijeri tako dalekosežna nije dobra stvar, ali se na temu povezanosti igre glavom i demencije vrše istraživanja koja bi trebala pomoći sportašima u budućnosti.

"Mislim da je to slučaj kod većina sportaša. No, to ne znači da se situacija treba podcijeniti. Što se tiče veze udaraca glavom i demencije, postoje istraživanja. Rezultati i dalje nisu jasni i konačni te je to frustrirajuće jer bi htjeli imati čisto rješenje. Dio problema s demencijom je dob, a neke od pozitivnih tvari su što ljudi uključeni u sport žive duže i zdraviji su. Tako da postoji mogućnost da je i to povezano s demencijom", kazao je Southgate.

FOTO: Nel Pavletić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!