Nogomet

Despotović za Sportnet: 'U Dubrovniku mi je bilo lijepo, ali želja za dokazivanjem u Serie A je presudila'

Branimir Korać • nedjelja, 22.11.2020.
Despotović za Sportnet: 'U Dubrovniku mi je bilo lijepo, ali želja za dokazivanjem u Serie A je presudila'
Foto: Bruno Karadža

Bivši hrvatski reprezentativac u futsalu Frane Despotović nakon završetka igračke karijere prebacio se na izgradnju trenerske. Napredak je brz i očit i već je dogurao do elitnog ranga te je prvi trener talijanskog prvoligaša Mantove...

Kada je stigao poziv iz Mantove, Frane Despotović nije imao što previše razmišljati i odgađati. Dobiti posao u jednoj od najjačih liga svijeta, nadmudrivati se s elitnim stručnjacima, graditi karijeru na tako visokoj razni, to je jednostavno bila prilika koja se ne propušta.

U to vrijeme bio je trener Squarea s kojim je ostvarivao dobre rezultate, imao prepoznatljivu igru te potvrđivao kako je pred njim svijetla trenerska budućnost, možda još bolja nego igračka koja je također bila impresivna o čem,u svjedoči i nastup za selekciju Svjetskih zvijezda protiv Brazila 2010. godine. Despotović je bio hrvatski reprezentativac, a u dresu reprezentacije skupio je 64 nastupa uz 14 pogodaka nastupivši i na Europskom prvenstvu 2012. godine u Hrvatskoj gdje je postigao i jedan pogodak i to protiv Češke u pobjedi 5:4.

Ono što je trenutno aktualno, hrvatska reprezentacija nije uspjela otići na Svjetsko prvenstvo. Zadnje je bilo još 2000. godine u Gvatemali, u nekoliko pokušaja niti u Despotovićevo vrijeme u reprezentaciji, Hrvatska nije uspjela.

"Nažalost ni nakon dugih 20 godina nismo se uspjeli kvalificirati na SP. Nije to pošlo za rukom ni moj generaciji ni ovoj sada aktualnoj. Ipak bilo je lijepih trenutaka naše reprezentacije u proteklih 20 godina te sam ponosan što sam bio njen član. Posebno se sjećam jednog od najvećih uspjeha 2012 sa EP u Hrvatskoj", kaže Despotović za Sportnet.

U oba susreta s Češkom Hrvatska je bila dominantna, ali u Zadru je izostala realizacija, u Češkoj nakon oba gola nije se izdržalo malo duže kako bi se stavio pritisak na domaćina. Ostaje li dojam da je bolja momčad ostala bez SP-a?

"Istina je da je Hrvatska bila dominantnija momčad u obje utakmice što je bilo i za očekivati s obzirom na roster kojim rasplažemo mi i Česi. Ne slažem se da je bolja momčad ostala bez SP-a. Baš suprotno. Mislim da je pobijedila bolja momčad. Hrvatska ima individualnu kvalitetu, ali presudio je momčadski duh Čeha što je u futsalu kao kolektivnom sportu jako važno i često presudno."

Jedan nastup na svjetskim prvenstvima za Hrvatsku koja ima kvalitetu i uvijek ju je i imala definitivno je premalo. Što je razlog tome?

"Mislim da ipak imamo prevelika očekivanja s obzirom na status našeg sporta u Hrvatskoj. Mogu slobodno reći da nedostaje strasti za futsalom na svim nivoima. Odgovornost je na svima nama, savezu, igračima, izborniku."

Za budućnost hrvatskog futsala nema brige, reprezentacija do 19 godina osvojila je srebro prošle godine na Europskom prvenstvu, klinci već igraju i to jako dobro, a u našem prvenstvu imaju priliku za minutažu.

"Velik uspjeh. Tradicionalno imamo dobre mlade igrače koji kasnije budu stožerni igrači reprezentacije i s te strane se ne trebamo brinuti. Treba osigurati tim momcima što bolje uvjete da se razvijaju."

Veliki broj igrača napustio je hrvatsku ligu i preselio u inozemstvo uoči ove sezone, vi ste također klupu Squarea zamijenili onom Mantove, što u neku ruku u konačnici za razvoj futsala i mladih igrača ne mora biti loše. Konkurencija je i dalje vrlo izjednačena, svaka utakmica je na nož, a više je prostora za napredak.

"Istina, to može biti pozitivna stvar za mlade igrače, ali više bih volio kad bi to bio dio dugoročnog plana nego kao posljedica odlaska iskusnijih igrača u inozemstvo."

Kako je u Mantovi? Start je bio sjajan, odmah ste u gostima srušili prvaka, zatim dodali pobjedu protiv Catanije, jedini poraz stigao je u Avellinu, ali i tamo ste imali barem bod u rukama.

"U Mantovi nam je lijepo. Imamo dobre uvjete. Treniramo dosta, trudimo se i to se za sada isplati. Ipak svjesni smo da je dug put i puno je još utakmica za dokazivanje pred nama."

S vama je u Mantovu stigao i niz igrača iz 1. HMNL, sigurno vam je u početku olakšala donekle i ta činjenica da jako dobro poznajete taj dio igrača.

"Naravno da mi je olakšala činjenica da radim s našim momcima. Velika je to prednost i oni su mi podrška i motivacija. Također moram naglasiti da je i klub pokazao veliku hrabrost dajući nepoznatom stručnjaku priliku da sam bira roster."

Talijanska liga je uz rusku i španjolsku europski vrh, prošle sezone hrvatska liga je bila vrlo kvalitetna, kako bi rangirali prošlosezonske najbolje hrvatske klubove u okviru jedne ovakve lige?

"Snaga talijanske lige je velik broj kvalitetnih momčadi koje te stavljaju u situaciju da si stalno pod pritiskom. Jednostavno si izložen jakim utakmicama iz tjedna u tjedan. U takvim uvjetima napreduješ. Kod nas ipak to još nije slučaj premda moramo težiti tome. Ne bih se upuštao u prognoze. Vjerovatno bi i naši klubovi bili još bolji kads bi imali profesionalniji pristup."

Mantova je svakako velik izazov, kada je stigao poziv, bila je to prilika koja se ne propušta, no jeste li ipak imali ikakve dvojbe s obzirom na cijelu situaciju s pandemijom u svijetu. Vidjeli smo da je u početku situacija u Italiji bila jako teška.

"Imao sam dvojbe jer mi je u Dubrovniku bilo lijepo i bilo je puno nedovršenog posla, ali ipak želja za dokazivanjem u Serie A je presudila. Sam poziv Mantove značio je da se sve nastavlja stoga po tom pitanju nisam imao dvojbi."

Kakva je sada situacija na vašem području, brojevi ponovno nisu najugodniji. S kakvim restrikcijama se nosite?

"Trenutno je situacija u najmanju ruku zabrinjavajuća. Lombardija je u crvenoj zoni. Policijski sat od 22 do 6, izlazak iz kuće samo zbog prijeke potrebe. Imamo sreću što je vlada donijela odluku da je Seria A futsal sport od nacionalnog značaja pa možemo trenirati i igrati što nam je na kraju jedino bitno."

U takvim uvjetima je jako teško za raditi, kakav je protokol u Serie A što se tiče pozitivnih igrača?

"Privikne se čovjek na sve samo da se igra. Kada je igrač pozitivan, svi moraju u izolaciju tako da se utakmice odgađaju, ali samo za tu momčad. Kasnije odrađuju zaostale utakmice sredinom tjedna. Sve ipak nekako ide prema naprijed."

Koji su ciljevi Mantove u ovoj sezoni, što je uprava postavila pred vas?

"Cilj uprave je osigurati ostanak što je prije moguće, dok su moji ciljevi biti najbolja verzija nas samih, rasti iz utakmice u utakmicu, biti hrabri i pokazati svima da se na "Balkanu" igra dobar futsal."

Square danas, puno igrača napustilo je momčad, ali Dubrovčani su odmah iza Olmissuma koji ipak u početku malo odskače kvalitetom. Primić je velika snaga na golu, Cvjetković, Haron Džanković, crnogorski reprezentativac Vuletić, Duvančić i ostali, na papiru je momčad slabija, ali ulazak u sezonu je jako dobar. Je li vas to iznenadilo?

"Iznenađen sam i drago mi je da Square dobro plovi u ovom novom prvenstvu. Mislim da su maksimalno iskoristili činjenicu što su ih svi otpisali prije početka. Sport je nepredvidiv i snagom kolektiva se mogu čuda napraviti. Naravno da je prisutna i kvaliteta u vidu svih igrača koje ste spomenuli. Palac gore za Square."

SuperSport HMNL

1Square 1857:41+1637
2Stanoinvest Futsal Pula 1875:56+1931
3Futsal Dinamo 1852:41+1131
4Olmissum 1862:55+729
5Novo Vrijeme 1852:48+427
6Torcida 1856:58-223
7Crnica 1852:58-622
8Vrgorac 1851:58-719
9MNK Osijek 1863:75-1219
10Uspinjača Gimka 1856:86-3011

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!