Ostali sportovi

Na današnji dan: Rusija izbačena sa ZOI u PyeongChangu

Matej Kačan • subota, 05.12.2020.
Na današnji dan: Rusija izbačena sa ZOI u PyeongChangu

Na današnji dan prije tri godine, MOO je donio jednu od najradikalnijih odluka u svojoj povijesti. Zbog organiziranog dopingiranja sportaša na ZOI u Sočiju, Rusija je izbačena sa sljedećih ZOI...

Peti prosinca 2017. godine ostat će upamćen kao dan kad je MOO povukao jedan od najstrožih i najradikalnijih poteza u svojoj povijesti. Naime, na današnji dan prije tri godine je Rusija izbačena sa ZOI u korejskom PyeongChangu.

Dva mjeseca prije nego što će početi Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji, MOO je završio istragu pod Samuelom Schmidom, a odluku je donio Thomas Bach te je Rusiji zabranjeno sudjelovanje na ZOI 2018. zbog nedjela počinjenih četiri godine ranije.

Naime, provedena je velika istraga oko radnji prije i na ZOI 2014. u ruskom Sočiju te je dokazana velika zavjera i sistemsko organiziranje dopingiranja ruskih sportaša,u što su bile upletene i ruske vlasti. U Sočiju je nastupilo 232 ruska sportaša, a osvojili su 10 zlatnih, 10 srebrnih i devet brončanih medalja te su po ukupnom broju bili prva zemlja, a po broju zlata druga.

Schmid je podnio izvještaj u kojem je iznio dokaze o "sistematskoj manipulaciji anti-dopinških pravila i sistema", što je potkrijepilo optužbe o upletenosti ruske vlade, a Bach je odluku obrazložio ovako:

"Ovim se povlači crta pod epizodu koja je nanijela toliko štete sportu i služi kao prekretnica za učinkovitiji anti-dopinški sustav."

Tako Rusija kao jedna od najvećih sportskih sila i poslovično jedna od najbrojnijih delegacija nije smjela nastupati, ali je dozvoljeno nastupanje ruskim sportašima koji bi uspjeli dokazati da su čisti i nevini.

Takvih je bilo 168 koji su nastupali pod olimpijskom zastavom i kraticom OAR (Olympic Athletes from Russia). Oni su ipak ubilježili dobar nastup pa su osvojili ukupno 17 medalja, od čega dvije zlatne, šest srebrnih i devet brončanih.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!