Rukomet

Predstavljamo sudionike SP-a: Zelenortska Republika već je ostvarila san

Mihaela Bradovski • petak, 01.01.2021.
Predstavljamo sudionike SP-a: Zelenortska Republika već je ostvarila san

Jedan od debitanata na svjetskim prvenstvima je reprezentacija Zelenortske Republike. U Egiptu će upisati svoj prvi nastup na ovom natjecanju...

Zelenortska Republika upisat će svoj prvi nastup na svjetskim prvenstvima i to nakon što je i na afričkim prvenstvima ukupno tek drugi put ostvarila nastup u završnici. Riječ je o reprezentaciji koja dosad nije imala previše uspjeha, ali generacija koju čini poveći broj igrača koji nastupaju u Europi, uspjela je ostvariti ovaj uspjeh.

Već sam plasman na Afričko prvenstvo bio je veliki uspjeh. Prošle godine Tunis je ugostio Prvenstvo na kojem je nastupilo 16 reprezentacija, a za Zelenortsku Republiku bio je to debitantski nastup u ovom obliku natjecanja na afričkim završnicama. Ona i Zambija prvi put su nastupile, a za razliku od Zambije koja je u tri utakmice imala gol razliku -72, Zelenortska Republika bila je ravnopravan protivnik.

Zelenortska Republika

Vratari: Luis Almeida (CDE Camoes), Elcio Fernandes (Liberbank Sinfin), Junior Soares (Atlético do Mindelo), Josimar Tavares (Desportivo da Praia)

Desna krila: Cleivis Brito (Sal), Flavio Fortes (HC Cournon D'Auvergne), Edmilson Estaliny Furtado (Academico de Viseu)

Desni vanjski: Rafael Andrade (AA Avanca), Paulo Andrade (Praia Sports), Bruno Landim (SC Horta), Wilson Pinto (Académica da Boa Vista), Edmilson Ribeiro (Desportivo da Praia)

Srednji vanjski: Gil Baiano dos Santos (Desportivo da Praia), Erikson Duarte (Desportivo da Praia), Gualther Furtado (AA Avanca), Elledy Semedo (AM Madeira SAD)

Lijevi vanjski: Edmilson Araujo (CS Minaur Baia Mare), Fernando Dias (Boa Hora FC), Fred Wilson dos Santos (Atlético do Mindelo), Rui Lopes (Clube Juvenil Seven Stars), Leonardo Martins (Juventude Sal), Alexis Miranda (Desportivo da Praia), Delcio Pina (Club Balonmano Sporting LaRioja), Anderson Rocha (Farense SC), Leandro Semedo (C.d. Ademar Leon)

Lijeva krila: Gilson Correia (CD Alto do Moinho), Edilson Morais (Juve Desportiva Lis), Alexandre Pereira (Boa Hora FC)

Pivoti: Felisberto Landim (CF Belenenses), Paulo Moreno (SL Benfica), Ivo Santos (Bergischer HC)

U prvoj fazi natjecanja bila je smještena u skupinu s domaćinom Tunisom koji se postavio i nastupio kao apsolutni favorit. Odmah je na startu lako svladao Zelenortsku Republiku 33:21 koja je bila malo impresionirana u tom prvom susretu. "Morate nas razumjeti, igrali smo protiv moćnog protivnika, ali vjerujte da ćemo napraviti sve da e pokažemo u onom našem pravom izdanju", govorio je tada kapetan Leandro Semedo.

I bio je u pravu. Zelenortska Republika kasnije je upisala pobjede protiv Kameruna (22:19) i Obale Bjelokosti (29:26) te izborila prolaz u glavnu rundu. Alžir je tamo bio prejak i slavio je 25:23, zatim je upisan poraz i od Maroka 31:25 što je Zelenortsku Republiku stavilo u borbu za plasman od petog do osmog mjesta.

Sve su karte bačene na prvi susret u borbi za plasman od petog do osmog mjesta. Znalo se da pobjeda donosi kartu za Svjetsko prvenstvo, a protivnik je bio Kongo. Na poluvremenu je Zelenortska Republika zaostajala, ali u drugom dijelu se vratila i poravnala na 25:25 i izborila produžetak. Tamo je bila bolja i s ukupnih 32:30 ušla u borbu za peto mjesto i osigurala nastup u Egiptu. Iako je SP osigurano, Zelenortska Republika nije se opustila već je i u susretu za peto mjesto slavila i tako uzvratila Maroku pobjedom 37:28.

"Znali smo za mogućnost da možemo izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu i slijedili smo svoj san iako nam je to bio prvi nastup na Afričkom prvenstvu. Uspjeli smo taj san ostvariti u susretu protiv Konga, iskusne i kvalitetne momčadi protiv koje smo odigrali ravnopravnu utakmicu i na kraju ostvarili povijesni uspjeh. Kako je Prvenstvo odmicalo, igrali smo sve bolje što se najbolje vidi po susretima s Marokom. U prvoj utakmici igrači su bili pod velikim pritiskom i nisu suzdržali emocije te su napravili puno pogrešaka. U drugoj utakmici protiv Maroka već smo se kvalificirali i mogli smo zaigrati bez pritiska te smo ponovili igru iz susreta s Alžirom gdje smo pokazali da imamo kvalitetu i prostor za napredak", kaže izbornik Zelenortske Republike Jose Tomaz.

I izbornik i dobar dio igrača imaju dosta iskustva s europskim rukometom. Tomaz je započeo trenersku karijeru još 1977. godine, a radio je i u Belenensesu i Sportingu iz Lisabona. Tu je niz igrača koji nastupaju u Portugalu, Španjolskoj, jedan u Njemačkoj, a neiskustvo s velikih natjecanja bit će najveća prepreka.

"Nema nikakvog pritiska, pokušat ćemo izvući što je više moguće znajući da je ovo za sve nas ogromna prilika. Bit ćemo uz bok najboljim reprezentacijama svijeta, bit će to nešto fantastično", kaže kapetan Semedo.

Zelenortska Republika smještena je u skupinu A gdje su Njemačka i Mađarska veliki favoriti za prva dva mjesta, a s Urugvajem se već može igrati. Svaka utakmica bit će veliko iskustvo, a svaki osvojen bod ogroman uspjeh.

FOTO: IHF

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!