Rukomet

Predstavljamo sudionike SP-a: Čileanci pod vodstvom Garralde konstantno napreduju

Branimir Korać • ponedjeljak, 11.01.2021.
Predstavljamo sudionike SP-a: Čileanci pod vodstvom Garralde konstantno napreduju
Foto: Pixsell

Čile je jedna od reprezentacija koja se svrstava u status autsajdera, već dugo vremena ne mijenja izgled, ali podiže kvalitetu igre. Za to je zaslužan Matteo Garralda...

Čile je treća po snazi reprezentacija Južne Amerike. Brazil i Argentina su kvalitetniji, potvrđuju to iz utakmice nu utakmicu, ali i Čileanci su im sve bliži, posebno od dolaska na klupu Mattea Garralde.

Argentina je jedina panamerička reprezentacija koja ima stopostotan učinak s Čileancima, Brazil je imao do prošlih Panameričkih igara kada ga je Čile šokirao u polufinalu i slavio s 32:29. Bio je to jedan od najvećih uspjeha čileanskog rukometa, prvi put su ušli u finale Igara gdje je bolja bila Argentina s 31:27.

Napredak je očit. Od 1987. do 1999. godine Čile se nije niti kvalificirao na Panameričke igre da bi 2003. i 2007. godine zauzimao peto mjesto. 2011. i 2015. godine već je osvajao broncu, a prije godinu i pol stigao je do srebra.

Čile

Vratari: Felipe García (Italiano BM), Felipe Barrientos (-), Vicente Antonio González (Cordoba De Balonmano)

Desna krila: Sebastián Pávez (SC Horta)

Desni vanjski: Rodrigo Salinas (Club Deportivo Bidasoa), Daniel Ayala (Cordoba De Balonmano)

Srednji vanjski: Emil Feuchtmann (Club Balonmano Benidorm Foietes), Arián Delgado (Liceo Nacional de Maipu), Erwin Feuchtmann (C.d. Ademar Leon), Julio Ignacio Baumann (CAB Cartagena)

Lijevi vanjski: Diego Reyes (Club Balonmano Los Dolmenes), Víctor Donoso (KH Koprivnice), Aaron Alexanther Codina (Fenix Toulouse Handball),

Lijeva krila: Benjamín Callejas (-), Sebastián Ceballos (ABC UMinho), Harald Feuchtmann (AIK)

Pivoti: Javier Frelijj (CD Luterano), Marco Oneto (-), Esteban Salinas (Club Balonmano Granollers), Benjamín Illesca (Andebol Boa Hora FC)

Ovo će Čileu biti šesti nastup na svjetskim prvenstvima i to šesti uzastopni. Do 2011. godine nije se uspio kvalificirati, a od onda je redovan sudionik. Na svakom prvenstvu upisao je barem jednu pobjedu, a najbolji plasman upisao je na prošlom u Njemačkoj i Danskoj kada je završio na 16. mjestu između 24 sudionika.

Protivnici koje je svladao, naravno, nisu visoke kvalitete, ali za ovako malu rukometnu naciju bez neke tradicije, svaka pobjeda puno znači. Tako je 2011. godine svladao Australiju s 29:21 i to ga je dovelo u borbu za 21. mjesto gdje je glatko poražen od Brazila 28:18. Dvije godine kasnije ponovno su žrtve bili Australci koji su svladani u susretu za 23. mjesto s 32:23. Da nisu jedino Australci ti koje Čile može svladati, pokazao je 2015. godine kada je u susretu za 23. mjesto u raspucavanju bio bolji od Alžira.

2017. godine u Francuskoj Čileanci su već izgledali ozbiljnije. Odmah na početku Prvenstva kreirali su iznenađenje pobjedom protiv Bjelorusije 32:28. Ipak su završili na posljednjem mjestu u skupini, u zadnjem kolu trebali su barem remi protiv Saudijske Arabije, ali su upisali poraz. Odvelo ih je to u borbi za plasman od 21. do 24. mjesta gdje su svladali prvo Bahrein, a zatim Japan i završili na 21. mjestu s ukupno tri pobjede.

Na prošlom Svjetskom prvenstvu upisan je najviši plasman iako su Čileanci ostvarili dvije pobjede. Za to je zaslužna prva faza natjecanja u kojoj su upisali dvije pobjede i to protiv Austrije i Saudijske Arabije. Odvelo je to Čile u borbu za plasman od 13. do 16. mjesta, a tu su Katar i Sjeverna Makedonija bili prejaki.

Kroz sve te nastupe na svjetskim prvenstvima provlači se prezime Feuchtmann - braća Emil, Erwin i Harald redom su reprezentativci, a reprezentativka Čilea je i njihova sestra Inga. Kada se braći Feuchtmann dodaju i Rodrigo Salinas iz Bidasoe te perspektivni Aaron Codina iz Toulousea, dobije se ona kralježnica momčadi oko koje Garralda slaže igru.

"Nakon dolaska Garralde, napravili smo divovske korake. Uspjeli smo se plasirati među 16 na Svjetskom prvenstvu i svladali smo Brazil na Panameričkim igrama što je ranije bilo nezamislivo. Na Svjetsko prvenstvo idemo s velikim entuzijazmom i to će nam sigurno pomoći da vidimo na kojoj smo razini prije olimpijskih kvalifikacija. Odlazak u Tokio bio bi za sve nas ispunjenje sna", ističe Esteban Salinas, pivot Granollersa.

To će tek biti jako teško jer Čile u olimpijskim kvalifikacijama za protivnike ima Norvešku, Brazil i Južnu Koreju. U Egiptu pak u skupini ima Švedsku, domaćina Egipat i Češku koja je poharana i osakaćena koronavirusom. Bit će zanimljivo vidjeti jesu li još napredovali i mogu li što napraviti u ovoj skupini.

FOTO: Marko Jurinec/PIXSELL

Sve utakmice dostupne su na RTLplay.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!