Rukomet

Ozljede i strah od koronavirusa ostavili veliki broj zvijezda bez SP-a

Branimir Korać • utorak, 12.01.2021.
Ozljede i strah od koronavirusa ostavili veliki broj zvijezda bez SP-a

Bliži se početak Svjetskog prvenstva u Egiptu. 13. siječanja Prvenstvo će otvoriti domaćin i Čile, a od 14. siječnja kreću i ostali. Ovo Prvenstvo pamtit ćemo kao prvo bez navijača na tribinama i s ogromnim brojem izostanaka...

Nikada više izostanaka s nekog velikog natjecanja, ali takvo što je apsolutno očekivano. Rijetki su oni blaženi koji nemaju toliko problema i mogli su prema Egiptu krenuti s kompletnim ili gotovo kompletnim kadrom. Realno, nemamo se što buniti ili žaliti, Hrvatskoj od bitnih karika nedostaje samo Luka Stepančić, uvjereni smo da će Igor Karačić barem u dijelu Prvenstva participirati, a Marin Šego pogotovo. Ostali su svi spremni i nisu upitni.

Kada se pogleda koliko problema imaju ostale reprezentacije, Hrvatska je ovaj put imala sreće. "Obranila" se od koronavirusa tijekom priprema, nije bilo novih ozljeda kao što se već znalo događati i Lino Červar može biti zadovoljan.

Mnogi drugi nemaju to zadovoljstvo. Dovoljno je pogledati Njemčku koja nema samo problema s ozljedama već i otkazima igrača koji nisu željeli putovati za Egipat zbog straha od koronavirusa. Pa tako zbog ozljeda nema Jannika Kohlbachera, Tima Sutona, Franza Sempera i Fabiana Wiedea dok su nastup otkazali razmišljajući o obitelji i ne želeći je napuštati na nekoliko tjedana u ovo vrijeme Patrick Wiencek, Hendrik Pekeler, Steffen Weinhold, Finn Lemke, Christian Dissinger. Sam pogled odmah otkriva kako su Nijemci poharani na poziciji pivota, a ujedno su ostali i bez glavnih obrambenih aduta Pekelera, Wienceka i Lemkea.

Ogromnih problema imaju i Šveđani koji su također poharani izostancima, a imali su velike ambicije na ovom Svjetskom prvenstvu. I oni imaju i ozljeda i otkaza pa su tako ostali bez Niclasa Ekberga, Jespera Nielsena, Andreasa Nilssona, Lukasa Nilssona, Simona Jepssona, Mikaela Appelgrena, Linusa Arnessona, Albina Lagergrena...

Problema imaju i Španjolci koji su bez Gurbinda i Aguinagaldea koji polako ide prema kraju karijere, ali da nije bilo kroničnih problema s leđima, iskusni pivot gotovo sigurno bi bio u kadru u Egiptu. Izbornik Španjolske Jordi Ribera obavio je razgovor s Aguinagaldeom i složili su se da je najbolje da preskoči ovo natjecanje i zaliječi ozljedu. Znači li to da ćemo ga gledati u Tokiju?

Francuzi su ostali bez Nikole Karabatića, vođe momčadi koji možda više napadački nije onako moćan kakav je bio, nedostaje mu brzine, ali i dalje je vođa na terenu, vrlo bitna karika u obrani i autoritet. Otpao je i mladi Elohim Prandi, buduća velika priča francuskog rukometa.

Mađari su cijelo ljeto i jesen imali velikih problema s koronavirusom, igrači su otpadali pa se vraćali, proživljavali karantene, samoizolacije, ali nisu se u potpunosti očistili i još uvijek ima pozitivnih. Tako je otpao Patrik Ligetvari koji dosta znači u obrambenoj fazi.

Sreće nisu imali niti Danci koji također ne mogu računati na neke bitne igrače. Svakako najveći udarac jke ozljeda Rasmusa Laugea, jednog od ključnih igrača ove reprezentacije. Njemu trebamo dodati i Caspera Mortensena koji je također ozlijeđen kao i zaraženog Henrika Tofta Hansena.

Norveška je bez Magnusa Roda, sjajnog desnog vanjskog, a Austrijanci bez ključnog dvojca u vanjskoj liniji Nikole Bilyka i Janka Božovića. Islandu nedostaje najbolji igrač Aron Palmarsson, Česi imaju "više pozitivnih nego negativnih" i sami ne znaju tko će odletjeti za Egipat, a Rusima su otpadali Atman, Dibirov, Kalaraš, Kovaljev, Škurinskij... Sigurno bi i Slovencima dobro došao Gašper Marguč...

Problema je jako puno, izostanaka previše i teško je išta prognozirati u takvoj situaciji. Hrvatska je na velika natjecanja odlazila s puno više izostanaka nego što je to slučaj danas i kada vidimo sve ove koji propuštaju Svjetsko prvenstvo, s pravom se može reći kako je ovaj put jedna od kompletnijih reprezentacija.

Sve utakmice dostupne su na RTLplay.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!