Rukomet

Tribine su u Egiptu prazne samo zbog pritiska igrača

Branimir Korać • srijeda, 13.01.2021.
Tribine su u Egiptu prazne samo zbog pritiska igrača

Malo je nedostajalo da se Svjetsko prvenstvo u Egiptu igra pred navijačima. Ipak, na kraju je donesena odluka da tribine ostaju prazne i to tek nakon što su se pobunili igrači...

Pandemijsko Svjetsko prvenstvo donijelo je puno bure u svijet rukometa. Kada je krenula pandemija koronavirusa i još u proljeće virus harao diljem svijeta, još uvijek je nekako vladalo uvjerenje kako će se situacija smiriti do siječnja ili će se već pronaći neko rješenje u vidu možda čak i cjepiva.

Rijetki su u to vrijeme pesimistično gledali prema ovom razdoblju i tvrdili su da se virus neće samo tako povući. Sada se vidi da su bili u pravu. Koronavirus hara svijetom, sportom, rukometom, zasad su čak dvije reprezentacije otkazale nastup na Svjetskom prvenstvu i to neposredno prije puta u Egipat.

Amerikanci su imali čak 18 zaraženih, Česi manje, ali su procijenili kako im je ipak bolje neputovati i izbjeći blamažu nego otići s okrnjenim sastavom. Problema ima i Zelenortska Republika, Brazil je trenutno bez izbornika i najboljeg igrača, a nitko ne zna što će se događati baš u Egiptu.

Protokoli su strogi i svako kršenje povlači za sobom tešku kaznu. No i unatoč pridržavanju protokola, mogući su problemi, već smo vidjeti da virus uvijek pronađe put. Testiranja će stoga biti česta, svi će morati biti u strogim uvjetima unutar balona jer bi se u protivnom mogla dogoditi katastrofa.

Odgoda jednostavno nije dolazila u obzir. O njoj se nije niti razmišljalo, a potvrđuje to i činjenica da su oganizatori odlučili kako će se igrati s gledateljima na tribinama.

Ta odluka stigla je na užas igrača koji su ionako proteklih mjeseci izražavali zabrinutost sve više kako je epidemiološka situacija postojala sve teža. Uslijedio je pritisak igrača, već je dotad bio dio onih koji su otkazali nastup, a neki su prijetili kako se ni oni neće pojaviti u Egiptu. Organizatori su na kraju popustili i zatvorili dvorane.

Egipćani kao da su htjeli napraviti sve da u svijet ode idilična slika. Podršku je pružio i predsjednik IHF-a Hassan Moustafa, Egipćanin koji odrađuje svoj peti mandat na čelu svjetske rukometne federacije.

Egipat je imao podršku Moustafe i kada se kandidirao za domaćinstvo, što je uostalom i logično, predsjednik IHF-a nikada nije skrivao ponos što će njegova zemlja ugostiti svjetsku smotru i to u ovom teškom vremenu s nikada većim brojem sudionika.

Konstantno je i on poručivao kako će se napraviti sve da na tribinama budu i navijači. To se ipak neće dogoditi i to ne zbog intervencije države, epidemioloških tijela ili onih koji su trebali reagirati, nego zbog reakcije igrača.

Naravno, šteta je što će se ovakvo natjecanje igrati u praznim dvoranama, ali rizik je jednostavno prevelik. Pražnjenje tribina u konačnici je najbolja odluka organizatora.

Razumljiva je želja Egipćana da se pokažu svijetu u najboljem mogućem svjetlu, razumljivo je i da Moustafa kao Egipćanin pruži svu moguću dozvoljenu pomoć jer tu se predstavlja i on kao pripadnik tog naroda, ali želja igrača ipak se mora poštivati.

Nadamo se da će biti što manje govora o pozitivnim testovima, izolacijama, izostancima, problemima. Sama organizacija ovakvog natjecanja na koje ti dolaze 32 različite države, svaka sa svojom kulturom, načinom shvaćanja koronavirusa i načina borbe protiv njega, već je i to velik rizik. Rizik je i situacija u Egiptu koji je jučer imao 970 novih slučajeva zaraze i 55 novih smrtnih slučajeva. Ono što zabrinjava je činjenica da je Egipat dosad testirao oko milijun stanovnika, a Hrvatska gotovo 100 tisuća stanovnika više. Ne bi to bilo ništa čudno da Egipat nema 100 milijuna stanovnika više. Baš zato dio stranih medija uporno izražava zabrinutst i smatra kako je situacija u Egiptu puno gora, samo se ne testira u dovoljnoj mjeri.

Neka prođe kao žensko europsko prvenstvo. S takvim čime bi se vjerojatno svi složili. EHF i organizatori napravili su sjajan posao i Egipćani moraju napraviti nešto slično.

Sve utakmice dostupne su na RTLplay.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!