Nogomet

Najveća hrvatska utakmica na Maksimiru: Ulog je opet ogroman

Matej Kačan • srijeda, 27.01.2021.
Najveća hrvatska utakmica na Maksimiru: Ulog je opet ogroman
Foto: Pixsell

Srijeda je rezervirana za dvoboj najvećih rivala u hrvatskom nogometu. Iako Dinamo i Hajduk na tablici razdvajaju još tri momčadi, ulog je opet za obje ekipe velik i oboje trebaju pobjedu...

Nešto manje od dva mjeseca kasnije od predviđenog, Dinamo i Hajduk odigrat će zaostali susret 13. kola HT Prve lige. Iako su u potpuno drugim raspoloženjima i poziciji na tablici, ali i u Europi, i Dinamu i Hajduku pobjeda nasušno treba i utakmicu dočekuju u sličnim raspoloženjima kao što bi dočekali i da se igrao tada, početkom prosinca.

Stanje tada

Oko Hajduka se tada nazirao optimizam. Stigao je Lukša Jakobušić, odmah "provjetrio" urede i na klupu instalirao Boru Primorca. Čovjek velikog znanja i imena je krenuo remijem protiv Osijeka uz zapucani penal za pobjedu, a onda i slavljima nad Slavenom i Lokomotivom.

Čekao se derbi kao konačna potvrda bolje forme i nekih novih vjetrova na Poljudu, ali Dinamo je uložio "džoker" koji je imao zbog nastupa u EL te je odgodio susret koji je dolazio u najgorem mogućem trenutku za Modre, nakon poraza od Osijeka koji je ugrozio vrh, a između dva europska gostovanja kod Wolfsbergera i Feyenoorda.

Bila je na kocki europska sudbina Dinama i Zoran Mamić nije htio riskirati s utakmicom koja je uvijek više od utakmice. Ostatak pjesme znamo, Dinamo je Europu izborio i završio polusezonu bez poraza, dok je Hajduk zaredao s tri poraza i krenuo u novo preslagivanje.

A sad?

Dva mjeseca kasnije, ulog je opet ogroman i teško je procijeniti kome bi više ova pobjeda značila. Hajduk je požar nakratko ugasio pobjedom u Šibeniku gdje su novi trener Paolo Tramezzani i Lovre Kalinić na golu donijeli onaj impuls i dozu mirnoće koja je prijeko potrebna da bi se na Poljudu stvari posložile.

Kao SD je iz Gorice stigao Mindaugas Nikoličius, Jakobušić je ambiciozan pa su se nakon Kalinića povukle priče o Marku Livaji i Filipu Krovinoviću, ali kadar je zasad takav kakav je, na petom mjestu ljestvice. Ma koliko god Mamić "pilio naopako" i govorio kako " Hajduk ima najbolju individualnu igračku kvalitetu u našoj ligi odmah iza Dinama i zato mi je nevjerojatno na kojoj se poziciji nalazi."

"Važni su nam dugoročni, ali i kratkoročni ciljevi. Želimo dovesti skupine Konferencijske lige u Split", kazao je Nikoličius na Tramezzanijevom predstavljanju. Za izboriti Europu Hajduku treba osvajanje Kupa ili mjesto u prva četiri. Trenutno Rijeka kao četvrta bježi tri boda uz dvije utakmice manje, Gorica je s utakmicom viška na 10 bodova više.

Izgubi li Hajduk na Maksimiru, Gorica onda bježi "čistih" 10, dok Rijeka eventualnim pobjedama u svim nadoknadama ide na 12 (odigrat će s Istrom prije ovog susreta) i praktički je borba riješena. Ako u Splitu žele kratkoročne ciljeve, na Maksimiru se ne smije izgubiti, a pobjeda bi bila ogroman poticaj za Tramezzanija i sve skupa kojima treba mir kako bi radili i implementirali svoje ideje. Protiv Šibenika nije bilo bajno, ali je tamo bilo bitno samo uzeti tri boda nakon tek nekoliko dana treninga. Hajduk mora "pošto-poto" skupljati bodove, Talijani su u tome majstori i budite sigurni da se Bijeli neće u Zagrebu bacati na glavu.

S druge strane, Dinamo u polusezonu nije ušao uvjerljivo, ali samo prvim, letimičnim pogledom. Poraz od Rijeke i teško izborena pobjeda kod Gorice velikim preokretom ne zvuče dobro, ali igra Dinama ne odaje dojam nekakve krize. I Rijeka je mogla kapitulirati da je Bruno Petković zabio kazneni udarac i okrenuo utakmicu, protiv Gorice je Dinamo mogao i morao to sve skupa riješiti i prije.

Odaje se dojam da su problemi u realizaciji i olako primanju golova na sve načine, iz tranzicije protiv Rijeke i na postavljenu igru protiv Gorice, ali igra je tu, Dinamo dominira i stvara prilike i momčad i ne izgleda kao da je u nekom padu. Napomenuti treba i da se u sastav vraća Lovro Majer.

No, Dinamo su ne smije dopustiti novi kiks. Na vrhu je izjednačen s Osijekom uz utakmicu manje i porazom dijeli prvo mjesto, a Osijek baš i ne kiksa često. Gorica ima šest manje i prijeti, dok i Rijeka nadoknadom susreta može vrlo blizu. Dinamo nikad nije bio nesigurniji u prvom mjesecu i sama lijepa igra više ne vrijedi toliko, treba to opravdati rezultatima.

Raspored definitivno nije mazio Dinamo, odmah s nikad kraćih priprema uskočiti u žrvanj tri od pet prvih ekipa nikako nije lako. Upiši li Modri drugi kiks uz jedan teško izbjegnut, mogla bi se poljuljati atmosfera u svlačionici, a veljača i nokaut faza Europske lige se bliže. Definitivno je Dinamo taj koji mora kod kuće kao favorit napasti Hajduk, Bijeli se u ovom trenutku bez pritiska publike mogu i malo povući, imaju luksuz da i bod predstave kao uspjeh.

Bliska povijest

Bit će ovo treći susret Hajduka i Dinama otkako smo restartali nogomet nakon pauze kad je koronavirus tek izbio, a što se događa u Splitu zorno ocrtava činjenica da će Bijele u trećem derbiju voditi treći trener. Onaj 12. srpnja u Maksimiru je vodio Igor Tudor kad se već znalo da je Dinamo prvak, a sezona za Hajduk izgubljena.

Tudor se baš tak odlučio ostaviti sustava s 3 u obrani i zaigrati momčadi poznatijih 4-4-2 u rombu, a Hrvatskoj se predstavio Mario Čuić koji je 3:2 pobjedu za Bijele u gostima odlučio s dva pogotka. Danas, Čuića baš i nema na mapi prve ekipe, skupio je tek preko 200 minuta i fluktuira između prve i druge momčadi.

Bio je to sjajan derbi u kojem se jurišalo bez imperativa rezultata, a već u onom na Poljudu u rujnu je slika bila drukčija. Na klupi Hajduka bio je Hari Vukas, Zoran Mamić je posložio ekipu i ugasio požar koji je ostavio Igor Jovićević i Dinamo je to odradio s rutinskih 2:1.

Hajdukovci su se tješili dobrim otporom, minimalnim porazom, periodom bolje igre do prvog gola i sličnim misaonim konstrukcijama koje se nisu ogledale na rezultatu, kao i 12 dana kasnije protiv Galatasarayja.Već tad su ekipe nalikovale na ono što bi mogli očekivati i ovaj put, nisu se sastavi puno mijenjali.

Što u srijedu?

U odnosu na rujan na Poljudu, kod Hajduka svakako neće biti Posavca na golu, stigao je Kalinić, dok je Posavec na izlaznim vratima. Stopera je igrao Kristian Dimitrov koji je u međuvremenu izgubio mjesto od "oživljenog" Stefana Simića, dok je na desnom boku Darko Todorović tad igrao, u međuvremenu izgubio mjesto od Marina Jakoliša, ali je u Šibeniku opet bio u sastavu.

Jurić, Nejašmić, Jradi, Caktaš, Gyurcso, Diamantakos, svi oni konkuriraju i danas. Jaira tad nije bilo, neće ga biti ni sad jer nije pošao na put, i to bez objašnjenja. Izgleda da će i on s Posavcem pakirati kofere. U Šibeniku je Tramezzani pokazao kako vjeruje Atanasovu i Tekliću, u odnosu na Poljud je stigao i Turčin Umut koji je ušao u rotaciju.

Dinamo se manje mijenjao. U odnosu na Poljud su otišli Gojak i Dilaver, a stigao je Danac Lauritsen, na desnom boku je Stojanovića standardno zamijenio Moharrami. Menalo je tad ostao na klupi, sad je u Rijeci, Antonio Marin je uspio otići na posudbu u Monzu i vratiti se.

Mamić je protiv Rijeke krenuo s jednim špicom, već protiv Gorice je upario Petkovića i Gavranovića, dok su na zadnjem veznom igrali Ademi i Jakić, kao i tad na Poljudu. Prednja trojka/četvorka/petorka jednostavno ima toliko talenta da je zapravo manje bitno tko će igrati od početka, a tko ući.

Tramezzani je najavio još neke promjene u sastavu, Mamić se može zaigrati, ali ćemo zapravo sve znati tek koji sat prije početka susreta. Situacija nije kao inače, Dinamo nije uvjerljiv, Hajduk je grogiran u sredini ljestvice. No, to ne znači da ulog nije ogroman sam po sebi, a kamoli u najvećoj utakmici hrvatskog nogometa. Neka igre počnu.

FOTO: Milan Šabić/PIXSELL

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!