Tenis

Donna Vekić preokretom protiv Kineskinje ušla u drugo kolo

Matej Kačan • utorak, 09.02.2021.
Donna Vekić preokretom protiv Kineskinje ušla u drugo kolo

Hrvatska tenisačica Donna Vekić je kao 28. nositeljica Australian Opena potvrdila status favoritkinje pobjedom i preokretom nad Kineskinjom Yafan Wang...

Po prvi put nakon trećeg rujna i drugog kola US Opena, Donna Vekić je opet upisala pobjedu na nekom od turnira. Crni niz od šest vezanih poraza Donna je prekinula na novom Grand Slamu, ovaj put na Australian Openu gdje je kao 28. nositeljica svladala Yafan Wang.

Bio je to vrlo dug i težak meč gdje je Kineskinja bolje krenula i uzela je prvi set, ali je Vekić okrenula meč i slavila s 2-1 nakon čak dva sata i 40 minuta igre. Gotovo svaki gem je imao velik pritisak protivničke igračice na servis pa u prvom setu brojimo maratonske gemove i ukupno čak 11 break lopti.

Wang je iskoristila dvije, u petom i desetom gemu te je tako anulirala jednu Donninu za 3:3 te je prvi set uzela sa 6:4 nakon čak 57 minuta igre. Sjajno je Wang krenula i u drugi set te je povela s 2:0, ali se onda događa vjerojatno prijelomni trenutak meča.

Donna je u trećoj igri drugog seta izdržala maratonski gem te je nakon igre poen za poen i tri izjednačenja došla do prve break lopte u gemu i odmah je iskoristila. Nakon što je nadoknadila break zaostatka, uzela je još dva servisa Kineskinji nakon 3:3 i izjednačava na 1-1.

Treći set je vrlo sličan prvom, ali ovaj put odlazi na stranu Vekić. Imamo mnoštvo dugih gemova i nesigurnih servisa, a ovaj put Vekić oduzima tri servisa nasuprot Wangina dva breaka, a odlučujući break bio je onaj u desetom gemu za 6:4 i prolazak dalje.

Zanimljivo, prema statistici je Wang bolje ubacivala prvi servis sa 60 posto od Vekić s 52 posto, ali je Donna imala čak 18 break lopti od kojih je iskoristila 11, nasuprot 5/10 za Wang. Vekić je imala i 12 neprisiljenih pogrešaka više, ali je glavnu razliku činila s 20 winnera više i boljom igrom na ključnim poenima.

Vekić će u drugom kolu igrati protiv 45. igračice svijeta, Argentinke Nadije Podoroske.

Australian Open, 1. kolo:
Donna Vekić (Hrvatska, 28) - Yafan Wang (Kina) 4:6, 6:3, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!