Nogomet

Krasnodar zahtjevniji protivnik od CSKA, ali s problemima u obrani

Jan Šneler • četvrtak, 18.02.2021.
Krasnodar zahtjevniji protivnik od CSKA, ali s problemima u obrani

U prvom susretu šesnaestine finala Europske lige, zagrebački Dinamo gostovat će kod Krasnodara koji, premda je zaključio grupnu fazu Lige prvaka na trećem mjestu, ne izgleda toliko poletno...

Nakon pauze, koja se zbog globalne epidemije koronavirusa, činila doista predugom, vraća se Europska liga. Zagrebački Dinamo, koji je kao prvoplasirani u skupini prošao dalje, za osminu finala borit će se protiv ruskog Krasnodara koji u Europsku ligu stiže s trećeg mjesta u skupini E Lige prvaka.

Dinamo je u grupnoj fazi Europske lige dva puta igrao protiv moskovskog CSKA, međutim čini se kako će Krasnodar biti zahtjevniji protivnik. Što točno očekuje Modre u prvom susretu šesnaestine finala Europske lige?

Trenutno, ne ona momčad koja je izgledala prilično opasno i dobro u prvom dijelu sezone. Nemojte se zavaravati mišlju da podcjenjujemo protivnika, ali Krasnodar doista nije jak kao u prvom dijelu sezone. U Ligi prvaka, ruska momčad izgubila je tri puta, od čega dva prilično nesretno.

U drugom kolu kod Seville, vodili su nakon pola sata igre s 0:2, ali su na kraju odigrali loše drugo poluvrijeme i izgubili s 3:2. Još su gore prošli na domaćem terenu. Imali su aktivnih 1:1, no u petoj minuti sudačke nadoknade, Sevilla ponovno stiže do punog plijena. Treći poraz u grupi upisali su na domaćem terenu od Chelseaja (0:4).

Slavili su u skupini samo jednom, protiv Rennesa (1:0) te remizirali dva puta s 1:1 (Rennes i Chelsea). Tih pet bodova bilo je dovoljno za prolaz u Europsku ligu i sada željno iščekuju ogled protiv zagrebačke momčadi koju nimalo ne podcjenjuju.

Dobro su upoznati s kvalitetom zagrebačke momčadi te premda Dinamo ne igra fenomenalno ove sezone, ruski mediji ističu jednu ogromnu prednost, a to je činjenica da je Dinamo odigrao čak osam službenih utakmica u 2021. godini. Usporedbe radi, Krasnodar igra samo prijateljske i to prilično loše.

Novinske stupce punile su izjave njihovog najboljeg napadača Marcusa Berga koji se vrlo slikovito izrazio kada je komentirao igru svoje momčadi. Krasnodar je jako loše izgledao protiv Lokomotiv Moskve u posljednjoj prijateljskoj utakmici u kojoj su čak četiri pogotka primili u prvom dijelu.

Vidljivo je kako nema svježine u igri ruskog sastava, zamjene koje su predviđene da uskoče umjesto ozlijeđenih ili onih koji su van forme, pokazale su se lošima i problem je jasan. Dvojica igrača koji su važni prvotimci gotovo sigurno neće nastupiti u ogledu s Dinamom.

Cristian Ramirez nedavno se ozlijedio i neće biti spreman za prvi ogled. Lijevi bek Krasnodara odigrao je 495 od mogućih 540 minuta u ovosezonskoj Ligi prvaka. S druge strane, stoper Kaio oporavio se od ozljede koju je zadobio u susretu s Chelseajem, međutim sudeći po njegovoj igri, nalazi se potpuno van forme i teško ga je očekivati u sastavu. On je odigrao 524 minuta u Ligi prvaka.

Na primjeru ove dvojice, vidljivo je kako će Krasnodar imati velikih problema u obrani. Umjesto Kaia izgledno je da će nastupiti Egor Sorokin, dok bi Ramireza trebao zamijeniti Evgenij Černov. Niti jedan niti drugi nisu na razini ozlijeđenog dvojca i tu Dinamo može tražiti svoju priliku.

Također, upitno je hoće li se oporaviti i prvi golman Matvej Safonov. Kako stvari stoje, teško je i njega očekivati na terenu što znači da će vrata Krasnodara čuvati Evgenij Gorodov koji ima 35 godina i definitivno nije vratar koji pruža sigurnost obrambenoj liniji.

Puno problema za Murada Musajeva koji će morati puno kombinirati i tražiti najbolje opcije za susret s Dinamom. Kako pišu ruski mediji, Dinamo nije momčad koja će pod svaku cijenu tražiti posjed i u ovoj situaciji postoji opasnost da zagrebački sastav vreba priliku iz drugog plana protiv momčadi koja ima očiglednih poteškoća.

Ono što ipak može veseliti trenera Krasnodara je relativno pristojna forma napadačkog dijela momčadi. Uz Berga koji je nominalno prvi napadač, dobru formu pokazuje krilni igrač Magomed-Shapi Sulejmanov koji je u posljednje četiri prijateljske utakmice postigao tri pogotka.

Sve dileme oko sastava Krasnodara morat će razriješiti Musajev koji se nalazi pod pritiskom vlasnika kluba, bogatog Sergeja Galitskyja čije se bogatstvo procjenjuje na nekoliko milijardi američkih dolara. Galitsky puno ulaže u klub, stadion Krasnodara izgleda odlično i očekuje dobre rezultate. Početak sezone bio je dobar, mada su u ruskoj Premier ligi kaskali. Poraz od Dinama sigurno ne bi dobro sjeo vlasniku s velikim ambicijama.

Na samom kraju, Rusi se uzdaju u još jedan adut, a to je vrijeme. Dok nogometaši Dinama dolaze iz relativno ugodnog Zagreba, u četvrtak se u Krasnodaru očekuje prilično hladno vrijeme. Temperature bi trebale biti oko -8, očekuje se vjetar, a već danima u Krasnodaru pada snijeg tako da nije nemoguće da i snježni uvjeti dočekaju Modre.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!