Nogomet

Argentinski tinejdžer spasio slavni čileanski klub od ispadanja

Branimir Korać, HINA • četvrtak, 18.02.2021.
Argentinski tinejdžer spasio slavni čileanski klub od ispadanja

U jednoj od najvažnijih utakmica u klupskoj povijesti posrnuli čileanski nogometni velikan Colo-Colo je susretu doigravanja pobijedio Universidad de Concepcion s 1:0 izborivši ostanak u elitnom razredu čileanskog nogometa.

Pogodak odluke vrijedan ostanka u Primera Division zabio je 19-godišnji Argentinac Pablo Solari u 19. minuti.

Colo Colo je najtrofejniji čileanski klub i prvi puta u 96-godišnjoj povijesti kluba bio je na rubu ispadanja u drugu ligu.

Klub iz Santiago Chilea je 36 puta bio nacionalni prvak, 12 puta je bio pobjednik kupa, a 1991. je pod vodstvom hrvatskog stručnjaka Mirka Jozića osvojio Copa Libertadores postavši prvak Južne Amerike.

Jozić je tada postao prvi europski stručnjak koji je slavio u južnoameričkoj inačici Lige prvaka, a Colo-Colo prvi i do sada jedini čileanski klub kojem je to uspjelo.

Jozić je s klubom iz Čilea osvojio i tri nacionalna prvenstva (1990, 1991, 1993), te južnoamerički Kup kupova (Recopa Sudamericana) 1992.

No, ove sezone su bili na rubu ispadanja. Stoga niti ne čudi što su utakmicu protiv Universidad de Concepciona proglasili "drugom najbitnijom u klupskoj povijesti", odmah nakon kontinentalnog finala 1991.

Colo-Colo je opstanak mogao izboriti i u zadnjem kolu. Trebala mu je pobjeda protiv O'Higginsa i sve do sudačke nadoknade imali su gol prednosti. No, domaćin je tada zabio za 1:1 gurnuvši slavni klub u doigravanje.

Uoči puta u Talcu, gdje je utakmica odigrana, nogometaše Colo-Cola je dočekao transparent s porukom navijača - "Ganan o los matamos", "Pobijedite ili ćemo vas ubiti".

Transparent s prijetnjama smrću istaknut je na trening terenu uoči puta, a bila je to jeziva poruka navijačke skupine "Garra Blance".

Iako je transparent bio uznemirujući prizor, igrači su dobili poticaj i od ostalih navijača. Tako su se pristaše Colo-Cola cijelim putem od stadiona do Talce u dužini od 257 km mahali i bodrili igrače.

"Bila je ovo noćna mora, igra živca, no uz puno pozitivne energije i ohrabrenja zajedno smo izašli ovog teškog trenutka", poručio je kapetan Esteban Paredes.

Dodajmo kako je naslov prvaka osvojila Universidad Catolica.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!