Košarka

Velika noć za Hrvate: Bogdanović srušio Lakerse, Šamanić dobio priliku u petorci

Matej Kačan • četvrtak, 25.02.2021.
Velika noć za Hrvate: Bogdanović srušio Lakerse, Šamanić dobio priliku u petorci

Hrvatski košarkaši u NBA ligi imali su važnu ulogu u svojim ekipama sinoć, a posebno valja izdvojiti Luku Šamanića koji je napokon dobio priliku u San Antonio Spursima, i to u početnoj petorci...

Nitko i ništa još ne može zaustaviti Utah Jazz na putu do prvog mjesta Zapada, pa tako ni prvaci LA Lakersi. Sve dok su Lakersi bez Anthonyja Davisa i Dennisa Schrödera je to lagan zalogaj za zahuktali Jazz, a tako je i bilo u prvom ovosezonskom dvoboju ove dvije ekipe.

Jazz je odmah u prvom dvoboju pokazao tko je trenutno gazda na Zapadu i aktualnim prvacima je nanio najteži poraz ove sezone s čak 25 poena razlike, a sjajno je funkcionirala obrana koja je Lakerse ostavila na samo 89 poena. Brzo su Jazzeri stvorili veliku prednost pa su oba trenera rano krenula s rotiranjem i miješanjem postava.

Tako je kod Lakersa LeBron James odigrao manje od 28 minuta i zabio je 19 poena, dok je Montrezl Harrell s klupe dodao 16. Jazz je imao šest dvoznamenkastih u rasponu od 12 do 18 poena, a prednjačio je Jordan Clarkson s 18, kao i Rudy Gobert koji je na isti broj poena dodao i devet skokova.

Bojan Bogdanović bio je šuterski vrlo raspoložen. On je odigrao 26 i pol minuta te je gađao iz igre 5/10, ali je svih pet pogođenih šuteva bilo za tri poena pa je ubacio 15 poena uz po dva skoka i asistencije.

Susret San Antonio Spursa i OKC Thundera donio je večer karijere za Shai Gilgeous-Alexandera, ali i vrlo važnu večer u karijeri Luke Šamanića. Nakon što je na kraju balona u Orlandu dobio priliku za Spurse koji su tad odustali od lova na doigravanje, Šamanić je ovu sezonu započeo u G-Ligi.

Tamo je mladi Hrvat bio uvjerljivo najbolji igrač Austin Spursa pa ga je Gregg Popovich vratio u prvi pogon i dao mu je priliku, i to u prvoj petorci Spursa. Spursi su izgubili sa 102:99 tricom Lua Dorta sa sirenom u svojoj prvoj utakmici nakon Valentinova i mnoštva zaraženih.

Zbog toliko izostanaka Šamanić i jest dobio priliku te je na terenu bio nešto manje od 19 minuta. Za to je vrijeme šutirao 2/3 iz igre za četiri poena te četiri skoka. Gilgeous-Alexander je s 42 poena i osam skokova imao večer karijere za Thunder, dok je Spurse s 27 poena vodio Dejounte Murray.

Od Hrvata je na parket stupio i Dario Šarić koji je sa svojim Phoenix Sunsima poražen od Charlotte Hornetsa sa 124:121. Jako dobra momčadska igra Hornetsa uvijek iznjedri novog junaka, ovaj put je to bio Malik Monk s 29 poena s klupe uz standardno dobre LaMela Balla i Gordona Haywarda s 20 poena.

Kod Sunsa je Devin Booker s 33 poena proslavio naknadni izbor u All-Star momčad umjesto ozlijeđenog Davisa, dok je Chris Paul bio blizu triple-doublea s 20 poena, osam skokova i 10 dodavanja. Šarić je s 15 i pol minuta na terenu bio samozatajan u 2/4 šutu za šest poena, četiri skoka i dvije asistencije, ali je i ukrao tri lopte.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!