Automoto

Haas: 'Dominacija Mercedesa je ubila Formulu 1'

Matej Kačan • utorak, 02.03.2021.
Haas: 'Dominacija Mercedesa je ubila Formulu 1'

Gene Haas je u razgovoru za britanske medije otkrio razloge pada u formi kod svoje F1 momčadi, a kazao je kako smatra da dominacija Mercedesa nije dobra za samu Formulu i natjecanje...

Osnivač i vlasnik momčadi Haas F1, Gene Haas je između dvije sezone otvorio dušu te je objasnio razloge pada rezultata kod američke momčadi koja je do 2019. bila pravo osvježenje i iznenađenje, ali je u posljednje dvije sezone potonula.

"Do 2019. smo bili jako dobri, imali smo puno konjskih snaga i bili smo vrlo konkurentni, ali smo imali utrka na kojima smo jako morali štedjeti gorivo i to nas je zaista pogodilo. Onda smo 2019. imali manjak konjskih snaga, značajno manje u odnosu na Ferrarije. Bili smo dobri u kvalifikacijama, ali u utrci smo gubili konjske snage", kazao je Haas.

On je za pad u 2020. "okrivio" Ferrarijev motor. Jasno je na momčadskim uspjesima Haasa, Alfe i Ferrarija da Talijani nisu složili dobar motor, a to je i potvrdio šef ekipe.

"Ferrari je 2020. imao smanjenje snage i bilo je prilično očito da su svi bolidi s Ferrarijevim motorom imali manjak konjskih snaga u odnosu na Mercedes, Hondu i Renault. Naš čamac zavezan je za Ferrarijev brod i kad oni idu sporo mi smo još sporiji i tu ne možemo puno učiniti. Vjerujemo da Ferrari može popraviti problem, ali ne samo Ferrari nego i Honda i Renault… svi imaju nedostatak u odnosu na Mercedesov motor. Izradili su izuzetno jak, štedljiv i izdržljiv motor kojem nijedan proizvođač nije došao ni blizu."

Haas smatra da je Mercedesova dominacija "ubila" Formulu 1 koja je postala dosadna i predvidljiva. Prema njemu, takva dominacija ubija bit samog sporta.

"Za mene, to je zaista ubilo ono što Formula 1 jest. Više snage za Mercedes koji toliko dominira, ali tko želi ići na utrku kad znate tko će pobijediti svaku prokletu utrku? To je postalo dosadno", kazao je Haas koji ipak ne odustaje od Formule 1:

"Optimističan sam oko budućnosti, znam da će ova godina biti teška jer imamo skoro isti bolid kao i prošle, a Ferrarijeva pogonska jedinica bit će slična prošlogodišnjoj. Mislim da shvaćamo da će naša pozicija vjerojatno biti tri ili četiri pozicije iza Ferrarija", kazao je Haas, prenosi Sportklub.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!