Vodeni sportovi

Konstantin Harkov uzima hrvatsko državljanstvo

Matej Kačan • srijeda, 24.03.2021.
Konstantin Harkov uzima hrvatsko državljanstvo
Foto: Pixsell

Nakon što je u vaterpolu Hrvatska Rusiji pobjedom u Rotterdamu oduzela mjesto na Olimpijskim igrama u Tokiju, sad bi joj trebala uzeti i najboljeg igrača...

Ruski vaterpolist Konstantin Harkov koji već tri godine igra za zagrebačku Mladost će promijeniti državljanstvo te će steći pravo nastupa za hrvatsku reprezentaciju, doznaje 24 sata. 24-godišnji Rus se navodno za taj potez odlučio nakon neuspjeha njegove zemlje na olimpijskim kvalifikacijama u Rotterdamu.

Tamo je njegovoj zemlji presudila baš Hrvatska koja se nakon 15 serija peteraca obranom Tonija Popadića plasirala na Olimpijske igre. Harkov je na tom turniru bio najbolji strijelac i igrač Rusije, a sad će braniti boje Hrvatske, i to na deficitarnoj poziciji.

Naime, Harkov igra poziciju desnog krila koje pokriva Javi Garcia na odlasku te Maro Joković koji igra i na beku i već je u veteranskim godinama pa ovaj igrač Mladosti dolazi sjajno i u zenitu svoje karijere.

Zbog procedura i pravila da igrač za novu reprezentaciju smije igrati tek godinu dana nakon zadnje utakmice za prošlu, Harkov za Hrvatsku može nastupiti tek u veljači 2022. što ga miče iz konkurencije za Tokio, ali stavlja u konkurenciju za SP u Japanu i EP u Splitu.

Drugi uvjet koji se trebao ispuniti već je odavno ispunjen, a taj je da Harkov mora godinu dana prebivati u Hrvatskoj. Rus za Mladost igra već tri sezone i promjena državljanstva ne bi trebala doći u pitanje pa bi tako hrvatski vaterpolo na zimu trebao dobiti veliko pojačanje.

FOTO: Borna Filić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!