Nogomet

Bišćan: 'Moramo biti pametni i organizirani, imamo šansu napraviti veliku stvar za hrvatski nogomet'

Matej Kačan • utorak, 30.03.2021.
Bišćan: 'Moramo biti pametni i organizirani, imamo šansu napraviti veliku stvar za hrvatski nogomet'
Foto: Pixsell

Hrvatska mlada nogometna reprezentacija protiv Engleske igra najvažniju utakmicu prvenstva, a posljednju najavu pred susret je dao izbornik Igor Bišćan...

Hrvatski izbornik Igor Bišćan je na konferenciji za medije najavio ključnu utakmicu ove generacije hrvatskih nogometaša. U-21 selekcija u srijedu protiv Engleza igra za prolazak skupine na Europskom prvenstvu, što bi bio povijesni uspjeh. Prije svega, naglasak je stavljen na zdravlje igrača nakon dvije teške utakmice i možebitne promjene u sastavu.

"Vidjet ćemo, imamo još više od 24 sata do utakmice, predvečer imamo trening. Par igrača osjeća posljedice, Bartol i Šverko su imali problema, Lovro i Erlić koji je morao i izaći imaju problema od prije i vidjet ćemo tko će biti u stanju trenirati. Stanje je takvo da do zadnjeg trenutka pred utakmicu nećemo znati kakva je situacija i tko će moći", otkrio je izbornik.

Bišćan je prije Švicarske napravio i promjenu na vratima. Adriana Šempera je zamijenio DOminik Kotarski i na kraju je u jednoj situaciji i spasio sva tri boda. Kotarski će na golu biti i protiv Engleza.

"To je bila moja odluka s obzirom na tip utakmice kakav sam očekivao, odlučio sam da će nam Kotarski i njegov način branjenja više odgovarati. Nema to veze s onim što je Šemper pokazivao, bio je pouzdan i mogli smo se osloniti na njega. Ušli smo u rizik, ispalo je dobro iako je bilo svakakvih situacija, zadržao je mirnoću i sam je ispravljao svoje greške i fenomenalno obranio njihovu zadnju šansu. Iz utakmice je izašao u pozitivnom tonu i on će nastaviti na golu, a i Šemper je osjetio male probleme sa zglobom šake te moramo i to vidjeti", otkrio je izbornik.

Englezi su podbacili u prva dva kola, ali i dalje imaju šansu za prolazak. Hrvatska je pak u dobrom raspoloženju nakon pobjede i traži povijesni uspjeh.

"U suprotnom smo psihološkom momentu, svi su očekivali više od njih, ovo nije bilo dovoljno dobro za njihove standarde. No, moramo znati da su Englezi i dalje moćni i kvalitetni i da su opet u trenutku da se ipak mogu kvalificirati. Oni najčešće ne bi imali šansu nakon dva poraza, a sad imaju solidnu nadu da sa svojom pobjedom i porazom Švicarske prođu. Svakako će oni pokušati iskoristiti svoju šansu i biti maksimalno ozbiljni. Znamo da će biti teška utakmica i morat ćemo biti na svojoj maksimalnoj razini za pozitivan ishod."

Prva utakmica je bila čvrsta na jedan pogodak, u drugoj smo vidjeli vatromet. Mnoge su kombinacije, pa i one da Hrvatska dalje ide s bodom, ali Bišćan nije najavio posebno oprezniji pristup nego inače. No, svjestan je da se Hrvatska mora dobro braniti i ne srljati.

"Nećemo mijenjati koncepciju i način na koji ćemo ući u utakmicu, ali isto tako nećemo srljati ni ostavljati previše prostora jer to napraviti engleskim igračima ne bi bilo pametno. Oni vole puno prostora prema naprijed i vole situacije jedan na jedan. Morat ćemo biti pametni, gusti, korigirati jedni druge i igrati ekipnu obranu kojom bi nadoknadili njihovu individualnu kvalitetu, ali i da iz bloka izlazimo prema naprijed što smo dobro radili protiv Švicarske i zbog toga smo imali i onu zalihu u završnici koja nam je pomogla da preživimo. Bit će to natjecateljska utakmica, moramo voditi računa o onom što će se dešavati na drugoj utakmici i sukladno tome povlačiti poteze", kazao je.

Što ako Hrvatska ne krene dobro i primi rani gol, kakvi će biti potezi izbornika? Jasno je da onda treba ići po gol jer Hrvatska s porazom dalje može samo u teoriji.

"Nema tu neke velike filozofije, dečki su tu gdje jesu jer su u takvim situacijama bili jaki u teškim trenucima, zato su i isplivali u reprezentaciji i klubovima. Na nama je da ih bodrimo do kraja i usadimo vjeru u sebe da se u teškim trenucima još više trudimo. Nadamo se da do toga neće doći, ali ako i dođe znamo da i dalje imamo veliku šansu da napravimo nešto veliko za hrvatski nogomet i igrači sami za sebe."

Koga od svojih reprezentativaca Bišćan u budućnosti vidi u A selekciji, nije htio otkrivati.

"Teško je odgovoriti na to, nezgodno je izdvajati bilo koga. Svi oni za koje se spominje se zna, vi novinari ih izdvajate i spominjete, ne bih konkretno govorio o imenima", kazao je Bišćan, pa se osvrnuo na jako izjednačen turnir pun čvrstih utakmica s malo golova:

"Ovo je turnir, dvije-tri utakmice i nema prostora za umiranje u ljepoti i dojmu. Svi se prilagode rezultatu, slabiji su dobro organizirani, a bolji ne preuzimaju taj rizik jer nema vremena za ispravljati kikseve. Nema velike razlike u kvaliteti osim domaćina i Islanda koji nisu na razini ostalih. Čak i Slovenija koja je po renomeu i koeficijentu korak iza drugih je odigrala dvije ozbiljne utakmice. Jako je teško, posebno u našoj grupi gdje su to jako teške i zahtjevne utakmice. Ako stvarno uspijemo proći skupinu, to će biti veliki zalog za ono što nas čeka."

U isto vrijeme svoje obveze ima i A selekcija i to se jednim okom prati, posebno jer mnogo ovih igrača ima ambiciju jednog dana postati dio te ekipe. Izbornik je otkrio i postoji li komunikacija između dva tabora.

"Nemam što otkriti, pretpostavljam da se igrači čuju s vršnjacima. čak nam je došla i informacija da je A vrsta odgodila trening da pogleda našu utakmicu protiv Švicarske. To je lijepo čuti, a nakon pobjede je lijepo znati da nije bilo uzalud. Pratimo i mi njih, čak i više nego oni nas, svi smo kolege, suosjećamo jedni s drugima i pratimo što se događa i to zajedno proživljavamo. A vrsta je perjanica našeg nogometa i sav trud koji se ovdje ulaže je u službi toga, dečki gledaju prema A vrsti i daju sve od sebe na terenu", završio je izbornik uz želje da sljedeća konferencija za medije bude s četvrtfinalistima prvenstva.

FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!