Ostali sportovi

Saša Novak nakon šest godina osvojio Grand Prix turnir Hrvatske snooker lige

Sportnet • srijeda, 31.03.2021.
Saša Novak nakon šest godina osvojio Grand Prix turnir Hrvatske snooker lige

U prostorima zagrebačkog kluba Nugget, odigran je prvi ovosezonski Grand Prix turnir Hrvatske snooker lige, na kojem su zaigrali najbolji hrvatski igrači snookera.

Kao što to najčešće biva u svim sportovima i na svim razinama, kako profesionalnoj, tako i amaterskoj, početak sezone redovito donosi rezultatska iznenađenja i niti ovaj turnir nije bio izuzetak.

Prvi nositelj, aktualni prvak Hrvatske i vodeći na HSL rang listi, Imran Ayaz (Mr Q), izgubio je u grupnoj fazi natjecanja od Bruna Repanića (Nugget) te je u eliminacijski dio turnira ušao kao drugoplasirani iz svoje grupe. Neokrznut nije prošao niti ponajbolji hrvatski igrač Tin Venos (Mr Q), kojeg je pobijedio Alexander Sabljak (Nugget), no, nastavak turnira osigurao je pobjedom protiv povratnika nakon višegodišnje igračke pauze, Davora Antičića (Zlatar), koji će, po vlastitim riječima, ovu sezonu prije svega pokušati iskoristiti za pronalazak stare forme, koja mu je donijela brojne uspjehe.

Alen Rašan (Nugget), koji uživa u svom renkingu karijere (5. mjesto), doživio je čak dva poraza u svojoj grupi te se odmah oprostio od turnira, a ostali favoriti su bez većih problema prošli dalje.

No, susreti osmine i četvrtine finala su za mnoge od njih značili i kraj natjecanja te je od prva četiri nositelja do polufinala stigao samo Saša Novak (Mr Q) i to maksimalno uvjerljivom pobjedom protiv Imrana Ayaza, hrvatskog broja 1.

Novak niti u polufinalu nije imao pretjerano velikih poteškoća te je identičnim rezultatom 3:0 svladao Aleksandra Vučetića (Nugget), a drugo polufinale između dva igrača kluba domaćina, Marinka Gojića i Bruna Repanića (oba Nugget), odlučeno je na posljednjoj kugli koju je ubacio potonji i time se plasirao u svoje prvo Grand Prix finale.

Finale je na papiru trebao biti jednosmjerna ulica, budući da je Saša Novak tijekom posljednjih nekoliko sezona često znao biti u završnicama, no, pritisak brojnih neuspjeha u istima očigledno je i kod tako iskusnog i kvalitetnog igrača kao što je on kreirao dodatni pritisak.

Iako je Repanić u prvom od mogućih sedam frameova propustio ogromnu prednost i dopustio protivniku da nakon sjajne serije ubačaja na crnoj kugli povede 1:0, a kasnije svoju prednost poveća i na naoko nedostižnih 3:0, nije se predavao i malo pomalo je dizao svoju igru, a protivnikova je istovremeno padala. To je rezultiralo smanjenjem Novakove prednosti na 3:2 i tek je nekoliko Repanićevih promašaja u kombinaciji s protivnikovim lucidnim potezima u konačnici rezultiralo prvim Novakovim Grand Prix pobjedničkim trofejem nakon dugih sušnih šest godina.

Tijekom dodjele pehara i prigodnih nagrada, finalist je čestitao pobjedniku i iskazao veliko zadovoljstvo vlastitom igrom i rezultatom, a pobjednik Saša Novak je potvrdio da je u jednom trenutku pomislio da će mu toliko željeni naslov još jednom izmigoljiti iz ruku, no, na njegovu sreću, to se nije dogodilo i sada s optimizmom i dodatnim elanom čeka nastavak HSL sezone. Pobjeda mu je donijela i pomak na rang listi te će novi susret najboljih igrača snookera dočekati na 3. mjestu, odmah iza vodećeg dvojca Ayaz – Venos.

Rezultati završne faze natjecanja:
četvrtfinala: Novak (Mr Q) – Ayaz 3:0, Vučetić (Nugget) – Tucak (Maximum) 3:0, Gojić (Nugget) – Puškaš (Mr Q) 3:1, Repanić (Nugget) – Ceraj (Metropolis) 3:1
polufinala: Novak (Mr Q) – Vučetić (Nugget) 3:0, Repanić (Nugget) – Gojić (Nugget) 3:2
Finale: Novak (Mr Q) – Repanić (Nugget) 4:2

Rang lista Hrvatske snooker lige: 1. Ayaz (Mr Q) 6160, 2. Venos (Mr Q) 5940, 3. Novak (Mr Q) 5496, 4. Bermanec (Mosconi) 5216, 5. Rašan (Nugget) 4220, 6. Vučetić (Nugget) 3980, 7. Gojić (Nugget) 3932, 8. Šebek (Nugget) 3552, 9. Herman (Nugget) 3472, 10. Repanić (Nugget) 3440.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!