Košarka

Nika Mühl bez finala NCAA prvenstva, Arizona iznenadila UConn

Branimir Korać, HINA • subota, 03.04.2021.
Nika Mühl bez finala NCAA prvenstva, Arizona iznenadila UConn

Košarkašice Arizone i Stanforda igrat će u finalu doigravanja za sveučilišne prvakinje SAD-a u košarci (NCAA).

Arizona Wildcats su u polufinalu Final Foura u San Antoniju u Teksasu pobijedile UConn Huskies 69:59, dok su košarkašice Stanford Cardinala slavile protiv South Carolina Gamecocks sa 66:65.

Za UConn, koji je bio glavni kandidat za naslov, je igrala mlada hrvatska košarkašica Nika Mühl.

Talentirana hrvatska košarkašica je imala problema s ozljedom gležnja i bilo je upitno hoće li nastupiti. Nika se ozlijedila u prvoj rundi doigravanja protiv High Pointa koju je njezina ekipa dobila sa 102:59.

"S Nikom smo 100 posto druga košarkaška ekipa, nije lako zamijeniti tako dobrog braniča", kazao je prije utakmice Geno Auriemma, legendarni trener UConn Huskiesea.

U susretu protiv Arizone, Mühl je na parketu provela 21 minuta postigavši dva koša uz šut 1-3. Christyn Williams je bila najefikasnija kod UConna s 20 koševa, dok je suparničku ekipu predvodila Aari McDonald koja je ubacila 26 koševa uz sedam skokova.

"Šokirali smo svijet večeras", rekla je McDonald. "Nastavite se kladiti protiv mojih suigračica i mene, pokazat ćemo vam da niste u pravu. Dokazat ćemo vam da niste u pravu."

Arizona će prvi put u povijesti igrati u finalu NCAA prvenstva, a s druge strane stajat će ekipa Stanford Cardinala. Bit će to njihovo 17. finale, no dobili su samo dva (1990, 1992).

Zanimljivo, nedavno je The New York Times objavio tekst o hrvatskoj košarkašici pod naslovom" Put do Final Foura vodi kroz Zagreb".

"Strastvena je i ne boji se pokazati svoje osjećaje na terenu. Neustrašiva je. Volio bih da imam pet takvih", kazao je Auriemma koji je s američkom ženskom reprezentacijom osvojio tri olimpijska zlata.

Mühl je karijeru započela u ŽKK Trešnjevki 2009. sa samo 14 godina, a vrlo brzo je zaigrala za seniorke.

Zanimljivo, u polufinalu kadetskog prvenstva Hrvatske je ostvarila "quadruple-double", prvi četverostruki-dvostruki učinak u hrvatskoj košarci. Upisala je 10 koševa, 17 asistencija, 10 skokova i 10 ukradenih lopti.

Ubrzo su počele stizati ponude s američkih sveučilišta i odlučila se za Connecticut. Uconn je ekipa koja je do sad osvojila 11 NCAA prvenstava, a čak zadnjih 12 sezona sudionik je Final Foura.

"Jednostavno ne možete reći ne UConnu", rekao je Mühl, koja 9. travnja navršava 20 godina. "Ako kažete ne, zažalit ćete."

Noćas su na rasporedu i polufinala muškog Final Foura koji se održava u Indianapolisu.

U polufinalu igraju Gonzaga i UCLA, te Baylor i Houston. Gonzaga je do Final Foura stigla bez poraza i lovi podvig Indiane iz 1976. koja je zadnja stigla do sveučilišnog naslova bez poraza u sezoni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!