Europska liga, nokaut faza, Četvrtfinale - prve utakmice, 08.04.2021, 21:00 h, Stadion u Maksimiru
Suci: Daniel Siebert, Jan Seidel, Rafael Foltyn (Njemačka)
Dinamo
Dinamo
0:1(0:1) Villarreal
Gerard Moreno 44' (11m)
Villarreal

Kazneni udarac presudio, Villarreal odnosi prednost na uzvrat

Jan Šneler • četvrtak, 08.04.2021.
Kazneni udarac presudio, Villarreal odnosi prednost na uzvrat
Foto: Pixsell

Villarreal je slavio u Maksimiru s 1:0 i približio se prolazu u polufinale Europske lige. U velikoj borbi kobno je bilo igranje rukom Theophile-Catherinea nakonm kojeg je dosuđen kazneni udarac....

Villarreal
Dinamo
Villarreal
32
(do 71')
97
(do 61')
10
(do 82')
99
(do 82')
Pričuvni igrači
Trener
Damir Krznar
13
Geronimo Rulli
8
Juan Foyth
3
Raul Albiol
4
Pau Torres
22
Alfonso Pedraza
5
Dani Parejo
25
Etienne Capoue
14
Manu Trigueros
(do 86')
11
Samuel Chukwueze
(do 69')
9
Carlos Bacca
(do 46')
7
Gerard Moreno
Pričuvni igrači
17
Paco Alcacer
46'
23
Moi Gomez
69'
20
Ruben Pena
86'
 
 
Trener
Unai Emery

U prvom susretu četvrtfinala Europske lige Dinamo je minimalno poražen od Villarreala (0:1). Na praznom Maksimiru, Dinamo se pokazao kao izrazito čvrst protivnik koji može opasno prijetiti jačim i iskusnijim europskim momčadima. Nažalost, do pozitivnog ishoda Modri nisu stigli, ali priliku za popravak imat će za sedam dana u Španjolskoj.

Prilično uzbudljivo krenuo je susret na Maksimiru i od početka se vidjelo da obje ekipe gaje napadački nogomet. Dinamo je krenuo čvrsto, nešto povučenije, ali ne toliko defenzivno kako su neki mogli očekivati. Prvu pravu priliku Modri su imali u 10. minuti kada je Lovro Majer oštro pucao, smjer lopte je promijenio Raul Albiol, a odličnom paradom obranio Geronimo Rulli.

Villarreal je dosta visoko stajao, nastojao brzo doći do reposjeda i obrana Dinama nije imala previše prostora. Ipak, posljednja linija dobro je stajala, nije bilo prevelikih grešaka, a ako se i poneka dogodila, na golu je bio vrlo sigurni Dominik Livaković. U 24. minuti gosti su imali dobru priliku, ali srećom po Dinamo Samuel Chukwueze loše je pucao.

Dvije minute kasnije, kombinatorika Mislava Oršića i Iyayi Atiemwena završila je Oršićevim pogotkom, ali linijski sudac i kasnije VAR, potvrdili su da se radi o zaleđu koje je prethodilo pogotku. Prava šteta jer je Dinamo u tim trenucima djelovao sigurno i stabilno te bi pogodak dodatno pogurao domaće nogometaše.

S jedne strane Dinamo je opasno prijetio, ali i s druge posla je imao Livaković. U 31. minuti, Gerard Moreno ostao je neometan u šesnaestercu, ali vratar Dinama uspio je otkloniti opasnost. Par minuta kasnije, Oršić je još jednom pokazao raskoš driblinga, ali nakon što se oslobodio čuvara, njegov udarac otišao je daleko iznad gola. Dinamo je mogao biti izuzetno zadovoljan igrom u prvom dijelu, ali i rezultatom jer 0:0 nije djelovalo tako loše.

Nažalost, jedna nesmotrena greška, prilično naivna stajala je Dinama primljenog pogotka. U 42. minuti Kevin Theophile-Catherine igrao je rukom, lopta ga je napucala s pola metra, ali mora se priznati da nije bila u prirodnom položaju. Šteta jer se radilo o potpuno bezopasnoj situaciji. Iz kaznenog udarca precizan je bio Moreno te je Villarreal na odmor otišao s minimalnim vodstvom.

U nastavku susreta, Villarreal je krenuo vrlo ofenzivno, a Unai Emery zamijenio je indisponiranog Carlosa Baccu umjesto kojeg je ušao Paco Alcacer. Dinamo se dobro branio, nije Villarreal uspio stvoriti neku ozbiljnu priliku početkom nastavka i činilo se da onaj nesretni pogodak nije ostavio traga na domaćim igračima.

U 54. minuti Luka Ivanušec dobro je proigrao Stefana Ristovskog koji se uspijeva ugurati u šesnaesterac s krila, ali ne upućuje udarac koji bi ozbiljnije ugrozio vrata gostiju. Dvije minute kasnije, Joško Gvardiol okušao je svoj udarac s ruba šesnaesterca, ali njegov silovit pokušaj brani Rulli. Damir Krznar odlučio je prodrmati momčad ubacivanjem Brune Petkovića i Lirima Kastratija koji su u igru ušli u zadnjih pola sata.

U 65. minuti odličnu šansu imali su gosti, ali Alcacer je iz teške pozicije pucao ipak malo pored gola. Svega par minuta kasnije Dinamo je odigrao lijepu akciju. Prvo je Oršić poslao loptu do Petkovića koji s druge vratnice spušta za Ristovskog, ali obrana gostiju blokira taj pokušaj. To je ujedno bila i posljednja ozbiljnija prilika Modrih.

Pao je malo ritam utakmice, umor je svakako načeo obje momčadi, ali jasno da Dinamovi nogometaši ne mogu biti jednako fizički moćni kao gosti iz jake španjolske Primere. Pokušali su Modri malo i riskirati u samoj završnici što je otvaralo prostor gostima, ali rezultat se više nije mijenjao. Villarreal je na samom kraju prilično mirno čuvao loptu i pobjedu koja im donosi prednost uoči uzvrata.

Treba reći kako se Dinamo nije osramotio, dapače odigrao je odličnu, trkački vrlo zahtjevnu utakmicu i teško je nešto zamjeriti igračima i treneru Krznaru. Šteta je samo što su u susretu u kojem nisu bili u podređenom položaju, poraženi pogotkom iz kaznenog udarca koji je dosuđen nakon jedne nespretne greške Theophilea. Ali to je nogomet, a za tjedan dana Dinamo će imati priliku u Španjolskoj pokazati da može još jednom napraviti preokret i iznenaditi.

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Europska liga, nokaut faza

četvrtfinale - prve utakmice

Ajax1:2Roma
Arsenal1:1Slavia Prag
Dinamo0:1Villarreal
Granada0:2Manchester United

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!