Nogomet

Oni misle ozbiljno: Potvrđeno 12 klubova Superlige, Florentino Perez predsjednik

Branimir Korać • ponedjeljak, 19.04.2021.
Oni misle ozbiljno: Potvrđeno 12 klubova Superlige, Florentino Perez predsjednik

Osnivači Superlige oglasili su se priopćenjem u kojem su potvrdili kako su osnovali Superligu u kojoj natjecanje počinje u ljeto 2021. godine...

Unatoč žestokoj reakciji najvećeg dijela nogometnog svijeta, najbogatiji klubovi svijeta nisu pokolebani i odlučili su kreirati svoju ligu u kojoj će postati još bogatiji. Iako su reagirali i UEFA, nogometni savezi, brojni legendarni nogometaši i treneri osuđujući ovu odluku, Superliga ipak ide.

Potvrđeno je 12 klubova osnivača, stalnih članova, kojima će biti u stalnom članstvu pridružena još tri, a tko će to biti, nije naznačeno. Ta tri mjesta čuvala su se za PSG, Bayern i Borussiju Dortmund, ali oni su odbili sudjelovanje pa je tako sigurno 12 klubova i to Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid i Tottenham.

Što to znači? Zaboravite da ćete ove klubove gledati u Ligi prvaka, oni imaju svoju ligu koja će biti u središtu njihovog djelovanja.

Izabran je i predsjednik Superlige, bit će to Florentino Perez, predsjednik madridskog Reala koji je bio i jedan od pokretača ideje novog natjecanja.

"Želimo ponoviti da ćemo - UEFA, engleski FA, Španjolski nogometni savez (RFEF) i La Liga, Talijanski savez (FIGC) i Serie A, ali i FIFA i sve naše članice, ostati ujedinjeni u našim naporima da zaustavimo ovaj cinični projekt, projekt koji se temelji na vlastitim interesima nekolicine klubova u trenutku kada društvu više nego ikad treba solidarnost. Razmotrit ćemo sve mjere koje su nam na raspolaganju, na svim razinama, kako pravosudne tako i sportske kako bismo spriječili da se to dogodi. Nogomet se temelji na otvorenim natjecanjima i sportskim zaslugama, ne može biti drugačije", poručeno je ranije iz Uefe.

UEFA najavljuje suspenzije svih klubova koji bi pristupili Superligi, klubovi bi dobili zabranu sudjelovati u svim natjecanjima pod okriljem Uefe, kao i u nacionalnim ligama, a igračima se prijeti dodatnom zabranom nastupanja i za reprezentacije.

Nema nikakve sumnje kako je ovo velika prekretnica u povijesti nogometa. Ideja je da u Superligi nastupa 20 klubova podijeljenih u dvije skupine nakon čega bi po četiri najbolja išla u četvrtfinale. Novac koji se vrti je ogroman, za početak će klubovi osnivači između sebe podijeliti tri i pol milijarde eura, a očekuje se da će u fondu biti i do deset milijardi eura.

Bogati klubovi bit će još bogatiji, moćniji i potpuno nedodirljivi. 12 klubova osnivača odmah je istupilo iz ECA-e, Europske klupske asocijacije i tek najavljuju razgovore i pregovore s Uefom i Fifom oko svog projekta.

Nakon ove nedjelje u europskom nogometu više ništa neće biti isto, ma kako god se ovo rasplelo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!