Ostali sportovi

Petero hrvatskih mačevaoca bez plasmana na Olimpijske igre

HINA, Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 26.04.2021.
Petero hrvatskih mačevaoca bez plasmana na Olimpijske igre

Proteklog vikenda u Madridu su održane europske kvalifikacije za plasman na Olimpijske igre u Tokiju u mačevanju na kojima je nastupilo petero hrvatskih predstavnika, no nažalost nitko nije uspio izvaditi vizu za Tokio.

Na kvalifikacijskom turniru u Madridu odlučivalo se o posljednjih šest europskih viza za Olimpijske igre i to u pojedinačnoj konkurenciji, a samo je pobjednik u svakom oružju izborio svoje mjesto na OI.

Pravo nastupa u Madridu imao je samo jedan natjecatelj iz jedne zemlje po oružju, ali samo u slučaju da ta zemlja već ranije nema kvalificiranu ekipu ili pojedinca na Olimpijske igre.

Hrvatske boje branilo je petero natjecatelja - Petar Fileš i Marcela Dajčić u floretu, Jakov Šola i Paula Jukić u maču, te Francesco De Robbio u sablji.

Najdalje je dogurala Splićanka Paula Jukić koja je maču osvojila peto mjesto.

Članica MK Split je u kolu ostvarila pet pobjeda čime se kvalificirala u eliminacijski dio natjecanja i to među 16 najboljih. U osmini finala je pobijedila Finkinju Annu Salminen sa 15-14, no u borbi za medalju je izgubila od Britanke Susan Marie Sice sa 11-15. Jukić je na koncu bila peta, a Tokio je izborila Ukrajinka Olena Krivitska.

U muškom maču Paulin klupski kolega, Jakov Šola je zauzeo 13. mjesto nakon što je poražen u osmini finala od Španjolca Yulena Pereire sa 9-15. Prvo mjesto u ovoj disciplini i put na OI izborio je Čeh Jakub Jurka.

Najbolji hrvatski floretaš Petar Fileš zapeo je u osmini finala izgubivši od Slovaka Cedrika Serrija sa 10-15 osvojivši ukupno deveto mjesto.

Prije toga Fileš, koji je član Dubrave, je u kolu ostvario četiri pobjede čime se kvalificirao u eliminancijski dio natjecanja. Plasman na OI izborio je Čeh Alexandre Choupenitch.

Marcela Dajčić (MK Dubrava) u ženskoj konkurenciji floreta nije prošla skupinu i na koncu je zauzela 17. mjesto, a najbolja je bila Poljakinja Marytina Jelinska.

Francesco De Robbio je u sablji osvojio 10. mjesto. Član porečkog kluba Špada je u kolu ostvario tri pobjede, a potom je u osmini finala izgubio od Bugarina Ivana Mandova sa 12-15.

U Tokio u ovoj disciplini ide Rumunj Iulian Teodosiu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!