Ostali sportovi

Imran Ayaz pobjednik 2. HSL Grand Prixa

Sportnet • srijeda, 28.04.2021.
Imran Ayaz pobjednik 2. HSL Grand Prixa

I dok se najbolji svjetski profesionalci u Sheffieldu bore za naslov svjetskog prvaka, u domaćim amaterskim vodama u zagrebačkom biljarskom klubu Nugget odigran je drugi ovosezonski Grand Prix turnir Hrvatske snooker lige.

Već u grupnoj fazi natjecanja dogodilo se nekoliko iznenađenja. Najprije su iz turnira ispala dva nositelja, Aleksandar Vučetić i Marinko Gojić (oba Nugget). Vučetić je pretrpio poraze od klupskih kolega Ivana Švehle i Filipa Blažička, a Gojić je ostao kratak za jedan frame, budući da ga je u odlučujućem meču Goran Puškaš (Mr Q) pobijedio s maksimalnih 2:0.

Pobjednik prvog Grand Prix turnira, Saša Novak (Mr Q) iznenađujuće je izgubio od Saše Šturbeka (Nugget), kao i finalist Bruno Repanić od Marka Rkmana (oba Nugget), no, put prema završnici su ipak nastavili kao drugoplasirani u svojim grupama.

Davor Antičić (Zlatar), povratnik aktivnom turnirskom snookeru nakon desetogodišnjeg izbivanja, brzo je pronašao staru formu i uvjerljivo svladao Filipa Šebeka (Nugget) i Darka Gašparovića (Maximum) te time najavio kandidaturu za sam vrh na ovom turniru. Na susjednom stolu, mladi i perspektivni David Lustig (Maximum) tekođer nije imao previše respekta prema iskusnijim igračima kluba domaćina, Renatu Hermanu i Alexanderu Sabljaku te ih je obojicu pobijedio i kao prvoplasirani dočekao subotnju eliminacijsku fazu turnira. Zahvaljujući uspjehu u grupi, u borbi za četvrtfinale imao je lakšeg protivnika, Antonia Duspera (Nugget) te ga je s uvjerljivih 3:0 poslao u gledalište.

Lustigovu 'recepturu' u osmini finala slijedili su i Filip Blažičko, Saša Novak i aktualni broj 1 Hrvatske, Imran Ayaz (Mr Q), dočim je Alenu Rašanu (Nugget) i Bruni Repaniću za nastup u nedjeljnom četvrtfinalu bio potreban maksimalan broj odigranih frameova.

Pomalo iz sjene, do četvrtfinala je stigao i prekaljeni Nino Reskušić (Nugget) koji je svojim, u snookerskim vodama poznatim stilom, 'udavio' Davida Lustiga i s 3:0 osigurao polufinale i svoj drugi Grand Prix trofej u karijeri.

Preostala tri meča ponudila su nam neizvjesnost i dramu, budući da su se pobjednici odlučivali u deciderima. Prvi nositelj, Imran Ayaz, dugo je lomio otpor sve boljeg Filipa Blažička i tek potkraj odlučujućeg framea uspio izboriti polufinale i time izbjeći mogućnost da na drugom turniru zaredom ostane bez pehara. Izgledalo je i da će Saša Novak osigurati drugi uzastopni ovosezonski trofej, no, kombinacija nekoliko njegovih nesmotrenih poteza i vještih pogodaka Alena Rašana rezultirala je iznenađujućom, ali, zasluženom pobjedom trenutno petoplasiranog igrača HSL-a.

Najveću borbu i krajnje neizvjesnu završnicu očekivano su pružili Bruno Repanić i Davor Antičić. Iako je Repaniću za polufinale bila potrebna samo jedna od dvije kugle koje su preostale na stolu, a Antičiću obje za 'respotted black', u odlučujućim trenucima mu je očigledno ponestalo smirenosti i koncentracije, što je njegov protivnik objeručke prihvatio i kao četvrti putnik ulovio kartu za polufinale.

Polufinale je označilo i posljednju stanicu za oba igrača kluba domaćina, Alena Rašana i Nina Reskušića, pri čemu je Rašan pružio više nego dostojan otpor Ayazu (poraz 3:1), a Reskušić je, osim u drugom frameu, bio u potpunosti nadigran od Antičića.

Iako je Imran Ayaz u finalu ostvario rezultatski maksimalnu pobjedu od 4:0, Davor Antičić je u dva od tri framea bio itekako konkurentan (u drugom frameu, Ayaz se izvukao iz zaostatka od dva snookera) te je osvojenim drugim mjestom u svom tek drugom turniru nakon dugogodišnje pauze svima naznačio da već ove sezone moraju itekako ozbiljno računati na njega kao na jednog od pretendenata za sami vrh.

S druge stane, pobjednik Imran Ayaz, učvrstio je svoje mjesto prvoplasiranog na HSL rang listi te s optimizmom očekuje nastavak tekuće sezone.

Rezultati završnice:
Četvrtfinale: Ayaz (Mr Q) – Blažičko (Nugget) 3:2, Rašan (Nugget) – Novak (Mr Q) 3:2, Reskušić (Nugget) – Lustig (Maximum) 3:0, Antičić (Zlatar) – Repanić (Nugget) 3:2
Polufinale: Ayaz (Mr Q) – Rašan (Nugget) 3:1, Antičić (Zlatar) – Reskušić (Nugget) 3:0
Finale: Ayaz (Mr Q) – Antičić (Zlatar) 4:0

TOP 10 HSL rang lista:
1. Imran Ayaz (Mr Q) 6360, 2. Saša Novak (Mr Q) 5616, 3. Tin Venos (Mr Q) 4940, 4. Filip Bermanec (Mosconi) 4456, 5. Alen Rašan (Nugget) 4220, 6. Aleksandar Vučetić (Nugget) 3880, 7. Marinko Gojić (Nugget) 3712, 8. Bruno Repanić (Nugget) 3660, 9. Renato Herman (Nugget) 3472, 10. Filip Šebek (Nugget) 3432.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!