Nogomet

Utakmice odluke: Tri kluba u borbi za Europu, četiri za opstanak

Branimir Korać • utorak, 11.05.2021.
Utakmice odluke: Tri kluba u borbi za Europu, četiri za opstanak
Foto: Pixsell

Dokaz da je ovo jedna od najzanimljivijih i najneizvjesnijih sezona u povijesti HNL-a je sama tablica. Tri kola prije kraja sezone, čak sedam klubova još nema ispunjen cilj, a samo tri kluba znaju kakva im je sudbina...

Dinamo je prvak, Osijek će završiti na drugom mjestu, a Šibenik je osigurao opstanak. To je ono što znamo i ti klubovi su ostvarili zacrtano. Međutim svi ostali su još uvijek u borbi za nešto i očekuje nas dramatična završnica sezone. Ostala su tri kola i praktički svaka utakmica ima veliki značaj.

S obzirom na raspored, lako je moguće da se dogodi da i zadnje kolo donese nekoliko utakmica koje odlučuju o putniku u Europu ili ostanku u ligi. U svakom slučaju očekuje nas drama u završnici, nešto čemu smo se prije početka sezone i nadali.

Istra 1961 - Lokomotiva (34. kolo)

Već danas nas očekuje jako bitna utakmica u borbi za opstanak u HT Prvoj ligi. Istra 1961 prosula je previše bodova i danas nema izbora, jednostavno mora uzeti sva tri boda protiv Lokomotive. Varaždin joj bježi dva boda, a s obzirom da Varaždinci gostuju kod Dinama, Istra 1961 ima realnu priliku pomaknuti se s dna ljestvice. Poraz bi je samo stavio u još veće probleme- Međutim i Lokomotiva ovdje ima svoju računicu, pobjeda u Puli Toplakovu momčad bi i matematički zadržala u ligi. Lokosi su se izvukli iz ponora u koji su upali, uspjeli su povezati neke pobjede i situacija je odjednom bolja. Raspored za Lokomotivu do kraja sezone je dosta težak, u zadnja dva kola ima Osijek i Hajduk stoga bi joj ovdje bodovi olakšali život.

Slaven Belupo - Rijeka (34. kolo)

Slaven Belupo još uvijek nije matematički osigurao opstanak i još uvijek ima dovoljno vremena čak se i izbaciti iz lige. S obzirom da ima šest bodova prednosti nad Istrom tri kola prije kraja, situacija nije toliko kritična za Koprivničance, ali već smo naučili ove sezone da je u HNL-u skoro sve moguće. Bilo je toliko utakmica s neočekivanim rezultatima, a osim Dinama i donekle Osijeka, nitko nije odskakao kvalitetom. Za Slaven je tako svaka naredna utakmica ona koja mu može potvrditi ostanak, a Rijeka s druge strane u psihološki ne bap dobrom trenutku bori se za Europu. Koprivnica će dati odgovor koliko je na Riječane utjecao onaj katastrofalan poraz od Dinama u prošlom kolu. Riječani su svega bod ispred Hajduka i pravo na kiks nemaju.

Hajduk - Gorica (34. kolo)

Hajduk od dolaska trenera Tramezzanija igra svrsishodno i dolazi do rezultata. Nije to ništa spektakularno, ali danas je to manje bitno, važno je da imate rezultat, a bitka za Europu i samo bod iza Rijeke potvrđuju dobar Tramezzanijev posao. U goste mu dolazi Gorica i Hajduk tu mora ići na tri boda kako bi u najmanju ruku nastavio pritisak na Riječane. Siniša Oreščanin dobro poznaje Splićane, taktički je također vrlo jak i bit će spreman za šahovsku bitku na Poljudu. Gorici pobjeda na Poljudu osigurava i matematički Konferencijsku ligu.

Istra 1961 - Slaven Belupo (35. kolo)

Ako tražite odgovor na pitanje kako bi se Slaven Belupo mogao uvesti u probleme, evo odgovora. Naime ako Koprivničanci upišu poraz od Rijeke i ovdje u Puli, a Istra prije toga svlada Lokomotivu, što uopće nisu nemogući scenariji, Istra bi se bodovno izjednačila sa Slaven Belupom. Dakle i ovdje je sve otvoreno, Istra koliko god je u problemima s formom i na posljednjem mjestu, još uvijek nije otpisana i još uvijek ovisi o sebi. Slaven je nekako najstabilniji od momčadi koje se bore za opstanak, ali rezultat ove sezone i nije nešto posebno dobar.

Slaven Belupo - Varaždin (36. kolo)

I tako dolazimo do zadnjeg kola u koje Slaven Belupo i Varaždin mogu ući susretom na sve ili ništa. Dosta je kombinacija do tada, a jedna od njih je i ova. Koprivničanci bi imali prednost domaćeg terena, no glava je ta koja uglavnom odlučuje u takvim utakmicama. Susjedi se doduše nadaju drugačijem raspletu i da neće doći u poziciju da međusobnim dvobojem odlučuju o tome tko će ostati u ligi, a tko putuje u Drugu HNL.

Rijeka - Gorica (36. kolo)

Rijeka bi mogla imati ključnu utakmicu u borbi za Europu u posljednjem kolu na Rujevici protiv Gorice. Gorica je jedan od najneugodnijih protivnika za Rijeku u HT Prvoj ligi i kada bi mogli birati, izabrali bi sigurno nekog drugog. No raspored je takav kakav je, sezone za Rijeku je teška i sukladno tome, ne treba očekivati laganicu za kraj. U nekom raspletu moguće je da čak i taj dvoboj odluči tko će u Europu, ali vjerojatnije je da će Gorica do tada potvrditi svoje sudjelovanje.

Dinamo - Istra 1961 (finale Kupa)

Osim što se ovdje Dinamo i Istra 1961 bore za trofej, ovo je vrlo važan dvoboj i po pitanju raspodjele pozicija u borbi za Europu. Ako Istra 1961 osvoji Kup, plasirat će se u Europu i pritom spriječiti i četvrtoplasiranog iz Prve HNL da napravi isto. Međutim ako Dinamo osvoji Kup, Istra će ostati bez Europe, a tamo će se plasirati i četvrtoplasirani iz HT Prve lige. Dinamo ima osigurano mjesto u kvalifikacijama Lige prvaka, Osječani su sigurni u kvalifikacijama Konferencijske lige gdje će im se pridružiti i trećeplasirani s prvenstvene ljestvice i pobjednik Kupa ili četvrtoplasirani.

FOTO: Miroslav Lelas/PIXSELL

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!