Nogomet

Što ćemo sada sa Sosom?

Branimir Korać • srijeda, 12.05.2021.
Što ćemo sada sa Sosom?
Foto: Pixsell

Borna Sosa definitivno ne može igrati za Njemačku i to je vrlo brzo postalo jasno cijelom svijetu, samo ne Njemačkom nogometnom savezu i njemu. Nijemci su se tu obrukali, ali niti približno neće osjećati posljedice kao što će ih osjećati Sosa...

Ono što su Nijemci napravili Sosi, a on naivno upao u zamku, spada u rubriku vjerovali ili ne. Teški šlamperaj Nijemaca ili pak ona stara dobra "ako prođe, prođe"? U svakom slučaju, na kraju dana, Sosa je gubitnik i on je taj koji će snositi posljedice.

Kada se prvi put pojavila priča o Sosinoj promjeni reprezentacije, prvo se u glavi rodila misao "nemoguće", ali to je trajalo možda sekundu-dvije, vrlo brzo se pretvorila u "nemoguće da tako velik i utjecajan Savez nema aduta u rukavu". Što je na kraju najsmješnije, nije ga imao i većina nogometnog svijeta bila je u pravu kada je pomislila da Njemačka puca u prazno.

Nijemci su jednostavno izignorirali nove odredbe u pravilniku, vodili su se starim pravilnikom prema kojem bi Sosa i mogao preseliti pod njihovu zastavu. Posebno smiješno zvuče Bierhoffove riječi kako su "pažljivo i ozbiljno razmotrili sve opcije." Niste vi to napravili niti pažljivo, niti ozbiljno. Trijumfalno ste najavili dolazak Sose, a kada su mediji krenuli s preispitivanjem toga, shvatili ste pogrešku.

Na kraju su Nijemci napravili veliku pogrešku, priznali su je, jednostavno zatvorili vrata i otišli dalje. Sosa je imao finu i poželjnu djevojku u Hrvatskoj, pojavila se slatkorječiva Njemačka koja je puno obećavala, Sosa je raskinuo s Hrvatskom, krenuo se seliti k Njemačkoj, ali naišao na zaključana vrata. Bivša djevojka je ljuta, Njemačka ga više ne "ferma", a Sosa se posramljen treba pokušati vratiti bivšoj dragoj.

Oni kojima je okružen, koji su ga tako savjetovali i pružali mu podršku, nisu mu napravili uslugu. Sosa je jedini koji na kraju trpi štetu i to veliku. Kao što kaže Zlatko Dalić "mlad je, mladi ljudi griješe" i to svatko od nas to zna, možda najbolje na vlastitom primjeru. I uvijek se na kraju morate suočiti s posljedicama što nije nimalo lako.

Sosa je bio toliko uvjeren u uspješan transfer pod njemačku zastavu da je porušio praktički sve mostove s Hrvatskom. "Ne zamjeram nikome ništa, ali..." i "Hrvatsku volim najviše na svijetu" ne može popraviti štetu koju je napravio svojim potezom. Njemačku je vidio kao veliku priliku, uopće nije razmišljao o posljedicama jer ga za to nije bilo briga. Shvatio je reprezentaciju kao klub i pokušao to tako objasniti. Poslovna odluka.

Svaki sportaš kao pojedinac ili dio kolektiva dolazi u reprezentaciju predstavljati svoj narod. Reprezentacija je nešto najbolje što neka država ima i ako si ti Belgijac, predstavljat ćeš Belgiju, nećeš sada odjednom otići predstavljati Bugarsku. Tako bi trebalo biti, druga je stvar što postoje iznimke i mnogi to ne razumiju, ali srećom FIFA je ovdje dobro zaštitila reprezentacije i spriječila takve situacije koliko god je moguće.

Sosa nije pokazao dovoljan respekt prema izborniku Daliću, ljudima iz reprezentacije i potencijalnim suigračima, nije pokazao nikakav respekt prema navijačima i onima koji žive za ovu reprezentaciju, a koliko je bio uvjeren kako je Hrvatska za njega završena priča, pokazao je brisanjem fotografija u hrvatskom dresu na društvenim mrežama.

Potpuno je nejasno što je htio s tim postići. Je li to bio revolt nakon niza negativnih reakcija hrvatskih navijača poslije njegove odluke ili se možda išao dodvoriti Njemačkoj pokazavši kako je Hrvatska za njega prošlost, teško je shvatiti. Igrači imaju na svojim profilima fotografije i iz bivših klubova i nisam baš čuo da je netko napravio istu stvar. Uostalom, to su tvoje uspomene, valjda postoji i pokoja lijepa igrajući u tom dresu. Valjda si stekao i pokojeg prijatelja nastupajući u tom dresu. Čemu onda to?

Izbrnik Dalić jasno je poručio "spreman sam Sosi oprostiti, ali prvo se mora ispričati. I svejedno onda odluka neće biti samo na meni nego na ljudima iz Saveza."

Dalićev stav je ispravan. Sosa mora uputiti ispriku i izborniku i svima u i oko reprezentacije. Mora priznati pogrešku, prijeći preko ponosa i počistiti nered koji je iza sebe ostavio. Neće biti lako, ali sam je za to kriv. Skuhao si je kašu koju sada mora pojesti. Stavio je u neugodnu poziciju i Melnjaka, Barišića, Bradarića, u perspektivi Gvardiola, Čolinu, one čije se ime provlačilo kroz medije u svakakvom konktekstu protelih dana.

Neće Sosi biti lako. Ako želi u budućnosti zaigrati na svjetskim i europskim prvenstvima, nastupati u dresu reprezentacije, morat će ponos ostaviti po strani i mnogim ljudima priznati pogrešku i iskreno se pokajati. Druga mu je opcija sve ignorirati i posve se posvetiti isključivo klubu. I to je legitimno pravo. Samo mora biti svjestan da je jedina reprezentacija za koju može zaigrati - Hrvatska. Nacionalna selekcija "zemlje koju voli najviše na svijetu". Ako je baš tako, onda će biti najmanji problem napraviti ono što ovaj put HNS traži od njega.

Jednostavno mora zaboraviti i Bierhoffa i DFB i Löwa i Flicka i Elf. Oni su njega već zaboravili. Iste sekunde kada su postali svjesni svog propusta.

FOTO: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Sensation12.05.2021. u 16:06
    nista necemo sa sosom. absolutno nista. taj decko je se upravo sam skinio sa putnika za euro, svojim ponasanjem. iako to nezeli nitko priznati javno iz hns-a, on i nakon eventualnog izvinjavanja za svoje ponasanje nekrece sa nule. sosa je u ogromnom minusu u odnosu na sve lijeve bekove. zvat ce ga... [više na forumu]
    Sensation
  • 280412.05.2021. u 14:56
    Koliko god su mediji "pomogli" da se riješi "slučaj" Sosa, toliko su se ogriješili o njega samoga. Dobro debelo su navukli javnost na mnoštvo nepriličnih komentara i osuda. Mladić s 54 utakmice u reprezentacijama Hrvatske od U-14 do U-21 to nije zaslužio. Ne ulazeći u pravo izbornika da bira igrače... [više na forumu]
    2804
  • grič12.05.2021. u 14:30
    Nisam cuo da se Igor Biscan ispricao...trazio je opravdanja,ali se nikada nije ispricao. Jer je jedno vrijeme bilo popularno reci NE reprezentaciji i Vlatku Markovicu Cak su i neki "ljubiteli nogometa" nagovarali kapetana Srnu da prestane igrati za reprezentaciju.
    grič